Επικαιρότητα

Φύλαξη των συνόρων με ελέγχους και… drones

Off

Μπορεί ο στόχος να μην είναι πρωτότυπος, τα μέτρα όμως για την επίτευξή του είναι ρεαλιστικά και φαίνεται ότι στηρίζονται σε ένα σχέδιο.

Αυτό προκύπτει από την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδη που βρέθηκε στα Γιάννενα το Σάββατο και είχε συσκέψεις στο Μέγαρο της Αστυνομίας. 

Στις συσκέψεις με τους Διοικητές από όλους τους νομούς παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας στην Ήπειρο και τις βασικές προτεραιότητα με κύρια τη φύλαξη των συνόρων με την Αλβανία. 

 

Τα σύνορα

Όπως τόνισε ο υπουργός για τις προτεραιότητες: «Η πρώτη, ξεκινά από την ανάγκη η χώρα μας, να είναι ασφαλής και επειδή η Ήπειρος ακουμπά στην μεθόριο, ο στόχος μας είναι, η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, ο αποτελεσματικός έλεγχος, όλων όσων εισέρχονται ή εξέρχονται, ο τρόπος με τον οποίον επιχειρεί η Αστυνομία να ελέγξει όλες τις παράνομες διακινήσεις , από και προς την χώρα, καθώς και ο στόχος μας, να καταστήσουμε τους λίγους ανθρώπους που ζουν επί της μεθορίου ασφαλείς».  «Ασφαλής μεθόριος, σημαίνει ασφαλής Ελλάδα» τόνισε και με βάση αυτήν την αρχή παρουσίασε και μέτρα που λαμβάνονται, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη της Frontex στα σύνορα:

«Προς τον σκοπό αυτό, χορηγούμε προς την Περιφέρεια Ηπείρου νέα 12 οχήματα, που παραδόθηκαν αυτές στις ημέρες, αλλά 24 οχήματα μέχρι τέλος Μαρτίου και βεβαίως για τον καλύτερο έλεγχο και φύλαξη των συνόρων έχουμε μια σειρά από εξελίξεις. Καταρχήν η Frontex γίνεται πλέον επιχειρησιακή, δηλαδή θα αποκτήσει προσωπικό. Οι πρώτοι 2.500 συνοριοφύλακες θα προσληφθούν μέσα στο έτος και θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία των ευρωπαϊκών συνόρων. Ένα από αυτά, είναι και οι Νομοί Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, όπου εδώ θα έχουμε και επιχειρησιακές δυνάμεις της Frontex. Θα στείλουμε σύντομα drones, τα οποία θα επιτηρούν τα σύνορα, θα είναι εύχρηστα, απαιτούν λίγο προσωπικό και μεγάλες δυνατότητες ελέγχου των συνόρων, καθώς και θερμικές κάμερες, που είναι αναγκαίες», κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σύντομα τα σύνορα θα «είναι απόρθητα». Επίσης θα γίνουν βελτιώσεις των ελέγχων , στις εισόδους, στο Μαυρομάτι και την Κακκαβιά.

 

Οι πόλεις

Ως δεύτερη προτεραιότητα αναδείχθηκε η βελτίωση της ασφάλειας των πόλεων και του αστικού ιστού, σε συνεργασία με τους δήμους. «Η Ήπειρος αναπτύσσεται και εξαιτίας των οδικών αξόνων Εγνατία και Ιόνια οδό θα πρέπει να βελτιώσουμε την ασφάλεια παντού», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μια από τις βασικές προτεραιότητες είναι η άνετη κυκλοφορία εντός και εκτός πόλης. Ειδικά για τις πόλεις πρέπει όλοι οι πολίτες να προστατεύονται. Δεν νοείται να καταλαμβάνουμε πεζοδρόμια και θέσεις για ΑΜΕΑ. Αυτό είναι προτεραιότητά μας και θα το καταστήσουμε σαφές σε συνεργασία με τους δήμους. Οι πόλεις θα γίνουν ανθρώπινες.  Επίσης, εξαιτίας της ανάπτυξης της περιοχής θα δημιουργηθούν και άλλες συνέπειες, άρα εμείς θέλουμε εξιχνίαση των εγκλημάτων, έλεγχο ακόμη και της μικρής παραβατικότητας ώστε να γίνει ολόκληρη η περιοχή πιο ελκυστική» σημείωσε ο υπουργός. 

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης είχε ακόμα συνάντηση με τους δημάρχους, τους βουλευτές και τον περιφερειάρχη καθώς και με συνδικαλιστικούς φορείς.

 

Τμήμα στο Αεροδρόμιο

Από τη συνάντηση του Δ.Σ. της Ε.Α.Υ.Ι με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη προέκυψε και η είδηση ότι ιδρύεται το αστυνομικό Τμήμα στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, αναφέρει ότι στη συνάντηση τα ζητήματα που κυριάρχησαν ήταν η επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου, η υλοποίηση της πρότασης μας για ίδρυση Αστυνομικής υπηρεσίας Αεροδρομίου Ιωαννίνων και η ενίσχυση των Υπηρεσιών με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό «προκειμένου να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στην δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή μας».

«Συζητήθηκαν επίσης, το ζήτημα της θεσμοθέτησης του επικινδύνου της εργασίας μας, η θέσπιση ενός νέου και δίκαιου μισθολογίου το οποίο θα διορθώνει τις αδικίες του υπάρχοντος και η εναρμόνιση των οδοιπορικών των ενστόλων  σύμφωνα με ότι ισχύει και στον λοιπό δημόσιο τομέα.  Ο κ. Υπουργός, έχοντας εμπεριστατωμένη άποψη για όσα τεκμηριωμένα και διεξοδικά του επισημάνθηκαν, δήλωσε πως ιδρύεται άμεσα η υπηρεσία Αστυνομικού Σταθμού Αερολιμένα,  αναφορικά με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό τόνισε πως ήδη παραδόθηκαν νέα οχήματα και αναμένονται και άλλα μέχρι το τέλος Μαρτίου μέσω ΕΣΠΑ, στα λοιπά δε ζητήματα στα πλαίσια των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων σε συνεργασία με το συνδικαλιστικό μας κίνημα», καταλήγει η Ένωση.

 

Το πολιτικό προσωπικό

Με τον Υπουργό συναντήθηκαν ακόμα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικού Προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου – Κερκύρας, Ιωάννης Παπανδρέου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Ματθαίος Μπότσαρης, συνοδευόμενοι από τον Αντιπρόεδρο Βασίλειο Δάλαρο και την  ταμία Κ. Ελένη- Λαμπρινή Τσίκα,

Κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα στο οποίο μεταξύ των οποίων:

– Η διεκδίκηση για την θεσμοθέτηση εργασίας πέραν του πενθημέρου για το Πολιτικό Προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Ελληνικής Αστυνομίας λαο Πυροσβεστικού Σώματος).

– Αξιοποίηση – στελέχωση  των Υπηρεσιών Διοικητικής Υποστήριξης με  πολιτικό προσωπικό.

– Και τη νοσοκομειακή περίθαλψη στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας και για το πολιτικό προσωπικό.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου