Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 06:25
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Φεβρουαρίου 2015
Πολιτισμός

Μία πόρτα στον κόσμο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Off

Με μία ιδιαίτερα συγκινητική και εξόχως πρωτότυπη σε πανελλαδικό επίπεδο, εκδήλωση, τα Γιάννενα τίμησαν το Σάββατο το βράδυ τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο. 
Το κεντρικό θέμα της πολύωρης εκδήλωσης στο Πνευματικό Κέντρο ήταν η «Ήπειρος του Θόδωρου Αγγελόπουλου», η σχέση δηλαδή του δημιουργού με τον τόπο που αποτέλεσε το φυσικό σκηνικό για πέντε σημαντικές ταινίες του. 
Δόθηκε όμως ευκαιρία στο κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα να γνωρίσει το έργο συνολικά του σκηνοθέτη, αυτό που τον έκανε παγκόσμια γνωστό ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 με τον «Θίασο». Οι παλιότεροι ξαναβρήκαν το νήμα της παλιάς αίσθησης που είχαν από τις ταινίες, οι νεότεροι γνώρισαν ένα καινούργιο ίσως γι’ αυτούς κινηματογραφικό σύμπαν.
Και τα Γιάννενα, το Ζαγόρι έδωσαν το δικό τους παρών, μέσα από τις εικόνες και τις διηγήσεις των συνεργατών και των ηθοποιών που συμμετείχαν στα γυρίσματα.
Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών και περιελάμβαναν ακόμα προβολές δύο ταινιών (Αναπαράσταση, Κυνηγοί), ομιλίες κα.
Συνδετικός κρίκος όλων, ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης που παρουσίασε και σκηνοθέτησε τη βραδιά, έφορος πολιτισμού σήμερα της Πανηπειρωτικής και επί πάνω από 20 χρόνια συνεργάτης του Αγγελόπουλου, σε τουλάχιστον πέντε ταινίες.
Τολμούμε να πούμε, ότι αν δεν ήταν αυτός, δεν θα ερχόταν στα Γιάννενα κι όλο αυτό το δυναμικό ανθρώπων που παρουσίασαν μοναδικές μαρτυρίες για τον Αγγελόπουλο, τις ταινίες του, τα Γιάννενα του ’70 και του ’80.
Ο Τάκης Κατσέλης, ο βασικός συνεργάτης του σκηνοθέτη, που μόνο στην Αναπαράσταση δεν δούλεψε μαζί του όπως μας θύμισε, θυμήθηκε κι αυτός τα Γιάννενα που πρωτογνώρισε στα γυρίσματα. Ο συντοπίτης μας Ανδρέας Τσεκούρας με το ακορντεόν, που θυμήθηκε τις απαρχές στο γύρισμα του Θιάσου στο πανδοχείο και ζωντάνεψε επί σκηνής την τρομερή σκηνή που δεξιοί και αριστεροί αντιπαλεύουν με τραγούδια σε μία ταβέρνα του εμφυλίου. Και η Τάνια Παλαιολόγου, το μικρό κορίτσι του «Τοπίου στην Ομίχλη», πολύ συγκινημένη να θυμάται τα Γιάννενα που γνώρισε ως παιδί, όταν ο ήλιος στην πόλη…ήταν πρόβλημα για τα γυρίσματα. 
Η Ειρήνη Στάθη, αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μελετήτρια χρόνων του έργου του Αγγελόπουλου, έθεσε με την ομιλία της καίρια το ρόλο του τόπου στο έργο του.
Στο μουσικό μέρος, μία τριάδα νέων μουσικών των Δημοτικού Ωδείου ερμήνευσαν εξαιρετικά έργα της Καραΐνδρου, και το πολυφωνικό σύνολο Χαονία, βάθυνε ακόμα περισσότερο χρονολογικά το μουσικολογικό υπόβαθρο των ταινιών, με την συγκινητική ερμηνεία πολυφωνικών τραγουδιών.
Μοναδική στιγμή η εμφάνιση στη σκηνή του Γρηγόρη Καψάλη στο κλαρίνο, του Γιάννη Παπακώστα στο τραγούδι και του Αδαμάντιου Κάλλη στο λαούτο που αρχικά με ένα μοιρολόι έκαναν μία γέφυρα με την Αναπαράσταση και τον Τάσο Χαλκιά, και έκλεισαν με την Κοντούλα Λεμονιά, το τραγούδι σύμβολο για τον Αγγελόπουλο που επανέρχεται ως σταθερό μοτίβο σε πολλές ταινίες του. 
Στο πίσω μέρος, στη μεγάλη οθόνη, η «Αναπαράσταση», ο «Θίασος», οι «Κυνηγοί», ο «Μελισσοκόμος», το «Τοπίο στην Ομίχλη», οι ταινίες με τα Γιάννενα και το Ζαγόρι, τόποι που ανακαλύπτει εκ νέου ο θεατής μέσα από την κινηματογραφική τους ανάπλαση. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος άλλωστε θα μιλήσει πολύ αργότερα, όταν επισκέφτηκε ξανά τους τόπους των γυρισμάτων, για τη σχέση του ανθρώπου με τον τόπο, που αναζητούσε και ο ίδιος με τις ταινίες του.
Αποκορύφωμα της εκδήλωσης η σύντομη ομιλία της συζύγου του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Φοίβης- τιμήθηκαν από τις τοπικές αρχές μαζί με την κόρη τους Ελένη-, η οποία συγκινημένη, κάλεσε τον κόσμο να κάνει αυτό που μπορεί να κάνει, όπως ο Αγγελόπουλος που πάλεψε μόνος του για να υλοποιήσει αυτό που ήθελε στον κινηματογράφο και τα κατάφερε.
Η εκδήλωση κατάφερε να δώσει ένα μικρό κλειδί σε όσους θέλουν να ανοίξουν την πόρτα σε αυτό το σπουδαίο κινηματογραφικό έργο. Το τι θα κάνει ο κάθε θεατής χωριστά όταν θα περάσει αυτήν την πόρτα είναι δικό του θέμα. Το έργο όμως του Θόδωρου Αγγελόπουλου και η ζωή του, μπορούν να αποτελέσουν ένα δρόμο που αξίζει τον κόπο να τον προχωρήσει ο καθένας με το δικό του βήμα. 

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου