Πολιτισμός

Τιμή στη μνήμη ενός σπουδαίου Έλληνα επιστήμονα

Off

Τη μνήμη ενός σπουδαίου Έλληνα επιστήμονα, του καθηγητή χειρουργικής Ξενοφώντα Κοντιάδη τίμησαν τα Γιάννενα και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Ο Ξενοφών Κοντιάδης έπεσε στο καθήκον, την ώρα που χειρουργούσε μαζί με τις νοσοκόμες τον Απρίλιο του 1941 στο στρατιωτικό νοσοκομείο που είχε εγκατασταθεί στη Ζωσιμαία Ακαδημία, όταν γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το κτίριο σπέρνοντας τον θάνατο.

Η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Ξενοφώντος Κοντιάδη στο Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι στο Πανεπιστήμιο με την παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνη και ο Αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος αναφέρθηκαν στη σημασία της εκδήλωσης ενώ ο Καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής Στέφανος Γερουλάνος που αναφέρθηκε επίσης στα γεγονότα του 1941 πρόσθεσε και τον δεύτερο σκοπό της εκδήλωσης που ήταν η φύτευση του Πλατάνου του Ιπποκράτη, έξω από το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής με την οποία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στην ομιλία του τον συμβολισμό που έχει η θυσία του Ξενοφώντος Κοντιάδη που αποκάλυψε και το μέγεθος της ναζιστικής βαρβαρότητας. 

Όπως ανέφερε: «Αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον εμβληματικό Καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αείμνηστο Ξενοφώντα Κοντιάδη ο οποίος, στις 20 Απριλίου 1941, ανήμερα το Πάσχα, έπεσε υπέρ πατρίδος με το χειρουργικό νυστέρι στο χέρι, εκτελώντας το ιατρικό του καθήκον στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου είχε μετατεθεί με δική του επίμονη αίτηση.

Θύμα της ναζιστικής θηριωδίας, αφού κυριολεκτικώς δολοφονήθηκε από τις οβίδες της γερμανικής αεροπορίας που έπεσαν σε Νοσοκομείο, το οποίο έφερε το σήμα του Ερυθρού Σταυρού, θεωρήθηκε, και δικαίως, η μεγαλύτερη επιστημονική απώλεια του Πολέμου 1940-1941. Αιωνία η μνήμη του».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ξεναγήθηκε στο μουσείο και ακολούθησε η αποκάλυψη της προτομής στον περιβάλλοντα χώρο και φύτευση του πλατάνου στην οποία παρέστησαν ο Δήμαρχος της Κω και μέλη της οικογένειας Κοντιάδη.

 

Στο Εργαστήριο 

Φιλοσοφίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε ακόμα το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας και την «Έκθεση χειρογράφων και παλαιτύπων», που οργάνωσε το Εργαστήριο. Τον υποδέχθηκε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου, Καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος, ο οποίος και τον ξενάγησε. Το ενδιαφέρον του Προέδρου επικεντρώθηκε στα σπάνια προσκτήματα του Εργαστηρίου και στα άγνωστα αυτόγραφα χειρόγραφα του Αθανασίου Ψαλίδα (1767-1829), τα οποία ετοιμάζονται προς έκδοση. 

Στο Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής  Φιλοσοφίας απόκειται πλειάδα «Αρχείων», ανάμεσα στα οποία και το «Αρχείο του Λέανδρου Βρανούση» (1921-1993), ενώ έχει ψηφιοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός κειμένων, στα οποία η διαδικτυακή πρόσβαση είναι ελεύθερη. Για την Ψηφιακή του Βιβλιοθήκη και την συμβολή του στην ευρωπαϊκή και διεθνή προβολή της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας το Εργαστήριο έχει τιμηθεί με δύο «Βραβεία Αριστείας».   

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου