Επικαιρότητα

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στον «Καλλικράτη

Off

Πολύ μεγάλες αλλαγές έρχονται στον Καλλικράτη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις προθέσεις της. Ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης κατέθεσε σε κείμενο τις αλλαγές μέσα από τις οποίες διαφαίνονται οι μεταβολές του «Καλλικράτη».
Το σχέδιο θα έρθει σε δημόσια διαβούλευση με βασικά στοιχεία τα εξής:
– Χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ ώστε να γίνουν πλέον αποτελεσματικοί και να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας.
– Αποκέντρωση και σαφής προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου διοίκησης.
– Επαρκής και ακριβής κατανομή των πόρων και των αντιστοίχων επενδυτικών μέσων.
– Βαθύς εκδημοκρατισμός της λειτουργίας της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης με τη θέσπιση συμμετοχικών θεσμών.
Από τα σημεία αυτά φαίνεται ότι ανοίγει η συζήτηση και για αλλαγές ορίων των δήμων εφόσον τεθεί από τις τοπικές κοινωνίες.
Επίσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άμεση απόσυρση των μνημονιακών ρυθμίσεων όπως:
– Άρση απολύσεων – διαθεσιμότητα. Κινητικότητα. Αντικειμενικό σύστημα διαρκούς αξιολόγησης του επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών. Παύση διαδικασίας επανελέγχου των συμβάσεων σύμφωνα με το ν. 4250/2014. Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου.
– Δυνατότητα προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, προγραμματισμός εν γένει των προσλήψεων και εκπόνηση ειδικού προγράμματος για υπαλλήλους υψηλής εξειδίκευσης σε κατηγορίες αιχμής. Άρση των περιορισμών προσλήψεων άλλων κατηγοριών του τακτικού προσωπικού για κοινωνικές δομές και για τεχνικές εργασίες.
– Κατάργηση όλου του πλέγματος των σχετιζόμενων με το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ» διατάξεων και παρακολούθηση της πορείας των οικονομικών μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής βάσης του ΥΠ.ΕΣ. σε συνεργασία με το ΥΠ.ΟΙΚ.
– Κατάργηση των διατάξεων σχετικά με την παρακράτηση των ποσοστών 4%, 5% και 1% αντίστοιχα από τους ΚΑΠ που επιβλήθηκαν στις τελευταίες τροπολογίες προ της πτώσης της κυβέρνησης.
– Παρεμβάσεις για την χρηματοδότηση και οφειλομένων πόρων και για το δανεισμό και τα χρέη των ΟΤΑ.
– Συνολική αναβάθμιση και επέκταση των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων μέσα και από την πλέον ορθολογική κατανομή των υπαρχόντων πόρων του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Συνάντηση στην ΚΕΔΕ
Στο μεταξύ, στη συμφωνία ότι θα υπάρχει διάλογος και συνεργασία μεταξύ ΚΕΔΕ και υπουργείου Εσωτερικών τόσο για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων των δήμων, όσο και για το περιεχόμενο των θεσμικών αλλαγών που δρομολογεί η νέα κυβέρνηση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα σε ότι αφορά «Καλλικράτη»,  κατέληξε η συζήτηση χτες που έγινε  μία ημέρα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και του εκπροσώπου του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση, Κώστα Πουλάκη.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του  χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Κυβέρνησης και Κ.Ε.Δ.Ε., εκφράζοντας τη βούληση να κατατεθούν προτάσεις από πλευράς Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, οι οποίες θα συμβάλλουν στη συν–διαμόρφωση των αλλαγών που θα προωθηθούν. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «πάγια θέση μας είναι ότι για κάθε διάταξη που αφορά στο θεσμό και τη λειτουργία του να ζητείται η γνώμη της Αυτοδιοίκησης».
Ο κ. Κ. Πουλάκης παρουσίασε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η νέα κυβέρνηση στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Ανέφερε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα αφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τόνισε  τον ιδιαίτερο ρόλο που θα πρέπει να παίξουν οι δήμοι σε αυτήν την προσπάθεια.
Ταυτόχρονα υπογράμμισε ως πρώτιστη ανάγκη να σταθούν οι δήμοι στα πόδια τους, ανακοινώνοντας ότι το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην άρση των μνημονιακών ρυθμίσεων που κατάργησαν κάθε έννοια αυτοτέλειας τους,  όπως η άρση απολύσεων – διαθεσιμότητας, αλλά και στη ρύθμιση καυτών θεμάτων όπως η εφαρμογή αντικειμενικού συστήματος διαρκούς αξιολόγησης, η απελευθέρωση προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, και η εξάντληση κάθε δυνατότητας πρόσληψης με προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης.  Σε ότι αφορά στην οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ, προτεραιότητα είναι η κατάργηση του πλέγματος των σχετιζόμενων με το Παρατηρητήριο διατάξεων και αντικατάσταση με έλεγχο μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής βάσης του ΥΠΕΣ. Ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση των διατάξεων σχετικά τις περικοπές των ΚΑΠ, άμεση παρέμβαση για το δανεισμό και τα χρέη των ΟΤΑ.
Σε ό,τι αφορά στον «Καλλικράτη», επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για νέο θεσμικό πλαίσιο, με βασικά στοιχεία την χωροταξική αποκλιμάκωση, την αποκέντρωση και προσδιορισμό αρμοδιοτήτων, την επαρκή και ακριβή κατανομή πόρων, την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των ΟΤΑ κ.α., ζητώντας την ουσιαστική συνεργασία και τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης.

Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ