Πολιτισμός

Έρχεται ο «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεώργιου Βιζυηνού

Off

Τo ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και η θεατρική ομάδα «Παπαλάνγκι», συνεργάζονται για μια παράσταση του έργου του Γ. Βιζυηνού, «Ο Μοσκώβ-Σελήμ», η οποία τον Μάρτιο κάνει πρεμιέρα στο «Καμπέρειο» Θέατρο. 

Αντλώντας υλικό και από την κοινή παράδοση των βαλκανικών λαών, η ομάδα των ηθοποιών μας μεταφέρει, με ευφάνταστο τρόπο, στην πολυπολιτισμική Θράκη και στην ταραγμένη ιστορία του 19ου αιώνα, συνδέοντας το χθες με το σήμερα.

Το έργο «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» παρουσιάζεται, στο Καμπέρειο Θέατρο, με τις παραστάσεις να αρχίζουν την Πέμπτη 19 Μαρτίου, για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ηπείρου (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας), αλλά και για το κοινό.

Λίγα λόγια για την παράσταση: Μια παρέα φίλων στις διακοπές, αφήνει τα κινητά τηλέφωνα και ανακαλύπτει το διήγημα «Ο Μοσκώβ-Σελήμ». Τυχαία ή όχι, παρασύρεται από την ανάγνωση και αποφασίζει να το ζωντανέψει με ό,τι μέσο διαθέτει. Είναι, όμως, η φαντασία πιο δυνατή από την τεχνολογία; Και μπορεί ο λόγος και οι εικόνες που γεννάει να νικήσουν τις οθόνες;

Ο Μοσκώβ-Σελήμ του Γ. Βιζυηνού, το αριστούργημα αυτό της νεοελληνικής λογοτεχνίας, αποτελεί έναν ύμνο στη φιλία των ανθρώπων και των λαών. Ο Μοσκώβ-Σελήμ, που αφηγείται την ιστορία του σε έναν Έλληνα (τον συγγραφέα;) είναι ένας Τούρκος στρατιώτης, που μετά την αιχμαλωσία του σε κάποιον από τους ρωσο-τουρκικούς πολέμους, επιθυμεί να «γίνει» Ρώσος.

Ταυτοχρόνως, το αφήγημα του Βιζυηνού, ίσως, είναι η πρώτη ιστορία ενός περιστατικού «bullying» της λογοτεχνίας μας: χωρίς να γνωρίζουν τι πέρασε στη ζωή του, όλοι θεωρούν «τρελό» τον Μοσκώβ – Σελήμ. Έτσι, μέσα από την διήγηση των περιπετειών του ήρωά του, ο συγγραφέας μας καλεί να ανακαλύψουμε τον Άλλον δίπλα μας και, τελικά, να κατανοήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και έλαβε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο διαγωνιστικό Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Πρίστινα, Κόσοβο 2019, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. 

Η παράσταση έχει αναρτηθεί στο site του Υπουργείου Παιδείας με τις προτεινόμενες παραστάσεις http://edu-gate.minedu.gov.gr.

 

Οι συντελεστές

Οι συντελεστές είναι: 

Σκηνοθεσία: Τάσος Αγγελόπουλος. Δραματουργική επεξεργασία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου. Σκηνικά-Κοστούμια-Σκηνικά-Αντικείμενα: Ματίνα Μέγκλα.

Κίνηση: Γιάννα Μελλά. Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης. 

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή. 

Παίζουν: Γιάννης Κοντός, Μαρία Κωνσταντά, Έλλη Σαρρή, Χρήστος Τσαβλίδης.

Για τα σχολεία, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 10.00 π.μ. και στις 12.00 μ.μ (Διάρκεια: 60’) και κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00 για το κοινό.

Πληροφορίες για σχολεία: 2651025670 (ώρες: 9.00 – 14.00). 

Τιμές εισιτηρίων για το κοινό: 10 ευρώ (κανονικό) – 7 ευρώ (μειωμένο για πολύτεκνους, φοιτητές, άνω των 65, στρατευμένους) – δωρεάν για ΑμεΑ και ανέργους.

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ