Τις ήδη υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μετά την εγκατάσταση και λειτουργία της Μονάδας Ραδιοϊσοτοπικών Θεραπευτικών Εφαρμογών, στο Κλινικό Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής, καθώς και του νέου υβριδικού συστήματος απεικόνισης τομογραφικής γ-camera με αξονικό τομογράφο (SPECT/CT).
Με την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου εξοπλισμού, ολοκληρώνεται στην πράξη ένας σχεδιασμός πλέον της 10ετίας, με το νοσοκομείο να παρέχει πλέον τη δυνατότητα για επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών του σε ασθενείς που μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωμένοι να απευθύνονται σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας ή της Λάρισας.
Στον αρχικό σχεδιασμό λειτουργίας του ΠΠΓΝΙ είχε προβλεφθεί η ανάγκη ύπαρξης ειδικών θαλάμων νοσηλείας στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής. Οι θάλαμοι αυτοί κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευής της Μονάδας Ραδιοϊσοτοπικών Θεραπευτικών Εφαρμογών, που αποτελείται από δύο ειδικά θωρακισμένους θαλάμους δυναμικότητας τεσσάρων κλινών, οι οποίοι βρίσκονται στο ισόγειο της Β’ Πτέρυγας. Το συνολικό κόστος κατασκευής και εξοπλισμού της μονάδας ανήλθε στο ποσό των 171.000 € και καλύφθηκε εξολοκλήρου από ίδια έσοδα του Νοσοκομείου.
Στους θαλάμους αυτούς, όπως εξήγησε ο Ανδρέας Φωτόπουλος, διευθυντής Πυρηνικής Ιατρικής στο ΠΠΓΝΙ θα νοσηλεύονται για δύο 24ωρα οι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου στο θυρεοειδή αδένα. Σε αυτούς μετά το χειρουργείο χορηγείται μία κάψουλα με ραδιενεργό ιώδειο, που καθηλώνεται στα καρκινικά κύτταρα καταστρέφοντας ό,τι τυχόν έχει απομείνει, για την αποφυγή ενδεχόμενου εμφάνισης νέου καρκίνου ή κάποιας μετάστασης.
Ο ασθενής μένει στους ειδικά θωρακισμένους θαλάμους για δύο εικοσιτετράωρα έως να φύγει η ακτινοβολία από το σώμα του.
Όπως τόνισε ο διοικητής του ΠΠΓΝΙ Φ. Βάββας είναι η πρώτη αντίστοιχη νοσηλευτική υποδομή στη βορειοδυτική Ελλάδα, που ικανοποιεί ένα αίτημα δεκαετιών και αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου.
«Η Διοίκηση του Νοσοκομείου εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της σε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου που συνεργάστηκε και συμμετείχε στην υλοποίηση των έργων αυτών, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η θέση του Π.Γ.Ν.Ι. στα καλύτερα Νοσοκομεία της χώρας μας αντανακλά ουσιαστικά το δικό τους έργο και την προσφορά», τόνισε ο κ. Βάββας.
Από την πλευρά του ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά ασφαλή θεραπεία που εφαρμόζεται για 70 περίπου χρόνια με ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%.
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου Ηλιάνα Κωστάκη τόνισε πως η μονάδα θα εξυπηρετήσει έναν μεγάλο όγκο ασθενών που ήταν υποχρεωμένοι να απευθύνονται σε άλλα νοσοκομεία, όπου οι λίστες αναμονής λόγω της αύξησης των περιστατικών φτάνουν τους οκτώ μήνες.
«Η λειτουργία της μονάδας του Π.Γ.Ν.Ι. πρόκειται να συμβάλλει ουσιαστικά στη θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των ασθενών κοντά στον τόπο κατοικίας τους, αποφεύγοντας την ανάγκη πολυήμερων ταξιδιών, με την ταλαιπωρία και τα έξοδα που αυτά συνεπάγονται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».
Από την πλευρά του ο διευθυντής Φυσικής Ιατρικής Τζον Καλέφ Εσδρά τόνισε πως τα τελευταία χρόνια το νοσοκομείο έχει θωρακιστεί με μηχανήματα τελευταίας γενιάς, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασθενείς.
Η γ-camera
Εκτός από τα εγκαίνια λειτουργίας της μονάδας που πραγματοποιήθηκαν χθες, η διοίκηση του νοσοκομείου παρουσίασε και την γ-camera, ένα απεικονιστικό σύστημα τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από το Π.Γ.Ν.Ι.
Το Εργαστήριο
Πυρηνικής Ιατρικής
Το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Π.Γ.Ν.Ι. είναι ένα σύγχρονο διαγνωστικό κέντρο, το μοναδικό στη Βορειοδυτική Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιεί το σύνολο των σπινθηρογραφικών εξετάσεων, διασφαλίζοντας την ποιότητά τους μέσω του Συστήματος ISO 9001:2008. Οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού ασθενών από την Ήπειρο, τις όμορες περιφέρειες (Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Αιτωλοακαρνανία, Ιόνια Νησιά), αλλά και τη γείτονα Αλβανία, οδήγησαν στην ανάγκη αναβάθμισης του εξοπλισμού του εργαστηρίου, μέσω της απόκτησης ενός σύγχρονου υβριδικού συστήματος απεικόνισης, αποτελούμενο από τομογραφική γ-camera με ενσωματωμένο αξονικό τομογράφο (SPECT/CT).
Το συνολικό κόστος προμήθειας και εγκατάστασης του συστήματος ανήλθε στο ποσό των 488.000 € και καλύφθηκε από κοινοτικά κονδύλια του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Αλβανία. Βάσει της διεθνούς εμπειρίας από τη λειτουργία αντίστοιχων συστημάτων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατά τα τελευταία χρόνια, προβλέπεται ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην ακριβέστερη διάγνωση σημαντικού αριθμού νοσημάτων, ειδικά σε όργανα όπου απαιτείται υψηλή διακριτική ικανότητα μέσω αξονικής τομογραφίας, με σκοπό τον ακριβή εντοπισμό και χαρακτηρισμό οστικών αλλοιώσεων, αδενωμάτων των παραθυρεοειδών αδένων, νευροενδοκρινών όγκων κλπ. Επιπλέον, προβλέπεται ότι θα καλύψει κατά τρόπο ιδανικό τις αυξημένες ανάγκες διαγνωστικής απεικόνισης, που αναμένεται να προκύψουν από την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Ραδιοϊσοτοπικών Θεραπευτικών Εφαρμογών.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.193)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(493)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.123)
- Εκδηλώσεις(1.538)
- Ήπειρος(1.960)
- Αθλητικά(2.864)
Αρθρογραφία
Είσοδος