Επικαιρότητα

Μύρισε για τα καλά αποκριά

Off

Άρωμα αποκριάς μύρισε στη χαρούμενη γιορτή με γαϊτανάκια και παλιά γιαννιώτικα έθιμα που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το μεσημέρι της Κυριακής  στην Κεντρική Πλατεία σε συνεργασία με πολλούς συλλόγους της πόλης.
Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας κάλεσε τον κόσμο να διασκεδάσει και να συμμετάσχει στο γαϊτανάκι που κέρδισε για ακόμη μια φορά τις εντυπώσεις με τον κόσμο, μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν ενεργά
Στο γαϊτανάκι συμμετείχαν οι σύλλογοι: Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κιάφας, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λογγάδων, Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρμάρων, Πολιτιστικός Σύλλογος, Αμφιθέας «Οι Άγιοι Ανάργυροι», Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Λούτσα», Πολιτιστικός Σύλλογος Κάστρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Κρύας, Πολιτιστικός Σύλλογος Λακκωμάτων, Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Πλάτανος», Πολιτιστικός Σύλλογος Περάματος «Το Σπήλαιο», Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών,
Φιλοπρόοδος Κίνηση Κοσμηράς.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ακολουθούν:
– Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, 6.30-8.30 μ.μ. ΚΔΑΠ «Αερόστατο», «Η Μυστική Συνάντηση»
Ήταν Απόκριες, όταν ένα σύγχρονο παραμύθι  ζητούσε  επίμονα να συναντήσει κρυφά την Κα Παράδοση. Όταν αυτό έγινε-και… αντάμωσαν- η Μεγάλη Κυρία το συμπάθησε αμέσως, το εμπιστεύτηκε και του αποκάλυψε κάποια από τα πολύτιμα μυστικά της. Συνδυασμός   Θεατρικής Έκφρασης,  Παραμυθιού και  Μαγειρικής. Για παιδιά από Πρώτη μέχρι και  Τετάρτη Δημοτικού. Απαραίτητες οι κρατήσεις θέσεων στο τηλ:26510-74644, απογευματινές ώρες. Δ/νση: Κατίνας Παξινού 8.
– Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 6 μ.μ ΚΔΑΠ «Σβούρα»
Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «Σβούρα» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει για τις Απόκριες  ανοιχτό εργαστήρι για παιδιά. Με κέφι αποκριάτικο ψάξε να βρεις τη λύση». Ένα εργαστήρι αφιερωμένο στις απόκριες γεμάτο κατασκευές, παραμύθι, παιχνίδι και ζωγραφική προσώπου.  Για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. ΚΔΑΠ «Σβούρα». Πλ. Χατζή 19, τηλ. 26510-37187
– Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις γειτονιές των Ιωαννίνων οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι με τη στήριξη του Πνευματικού Κέντρου ανάβουν τις παραδοσιακές τζαμάλες. Χορός γύρω από τη φωτιά, δωρεάν κρασί, παραδοσιακά εδέσματα και αργά το βράδυ φασολάδα. 65 τζαμάλες ανάβουν φέτος σε όλον το Δήμο Ιωαννιτών. 
Τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών καλεί τους Γιαννιώτες και τους επισκέπτες της πόλης μας να γιορτάσουν τα Κούλουμα στο Πάρκο Λιθαρίτσια, στο κέντρο της πόλης,  από τις 12 το μεσημέρι με νηστήσιμα εδέσματα, μουσική και χορό.  

Στη Φιλιππιάδα
Η μεγάλη καρναβαλική γιορτή της Φιλιππιάδας θα πραγματοποιηθεί  την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στις 8.30 το βράδυ. Υπενθυμίσουμε ότι τα δεκάδες γκρουπ που θα λάβουν μέρος, θα είναι όλων των ηλικιών, ενώ για πρώτη φορά φέτος θα συμμετάσχουν και γκρουπ ανδρών. 
Τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Φιλιππιάδα (η καρναβαλική παρέλαση θα ξεκινήσει από την οδό Μπιζανίου και θα τερματίσει στην κεντρική πλατεία) διοργανώνει για 13η φορά ο Σύλλογος Γυναικών Φιλιππιάδας με την υποστήριξη του Δήμου Ζηρού.
Εξάλλου όπως ανακοίνωσε ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. σε κατάστημα της Δ.Κ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας σε συνδυασμό με αποκριάτικα παραδοσιακά έθιμα.  
Περισσότερα στοιχεία για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Δήμο Ζηρού, μπορείτε να βρίσκεται καθημερινά στο facebook στη σελίδα: Καρναβάλι Φιλιππιάδας.

Ο Δήμος Ζίτσας
Ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με τoυς  πολιτιστικούς συλλόγους των Τοπικών Κοινοτήτων θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις αναβιώνοντας τα παραδοσιακά έθιμα της Αποκριάς (Αλαούζα) και της Καθαράς Δευτέρας. 
Στην έδρα του Δήμου, στην Ελεούσα ο Δήμος Ζίτσας, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα  Ελεούσας, το Σύλλογο Γυναικών Ελεούσας  και το Χορευτικό του Δήμου Ζίτσας θα διοργανώσει αποκριάτικες εορταστικές εκδηλώσεις  καθώς και την Καθαρή Δευτέρα στην τοποθεσία «Εικονίσματα» του Μεγάλου  Γαρδικίου.
Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:
– Κυριακή  της Τυρινής
18.00 Παρέλαση Καρναβαλιού στη Λεωφ. Ελευθερίας στην Ελεούσα
!9.00 Παράσταση Κουκλοθέατρου «Η Αλεπού Καλόγρια»
19.30 Τζαμάλα στην πλατεία του Νέου Δημαρχείου, Παραδοσιακή Μουσική, Γαϊτανάκι, Κρασί, Σουβλάκια, Φασολάδα. Λαγάνα.
– Καθαρή Δευτέρα, 11.30 Κούλουμα στα «Εικονίσματα» του Μεγάλου Γαρδικίου, Παραδοσιακή Μουσική, Κρασί, Σαρακοστιανά, Φασολάδα, Λαγάνες.

Στα Τζουμέρκα
Αποκριάτικες εκδηλώσεις διοργανώνει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους Τοπικούς Προέδρους και Εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων την Κυριακή 22 και την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου. Ο Δήμος θα προσφέρει σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες που θα επιλέξουν να περάσουν τις Απόκριες και τα Κούλουμα στα χωριά του Δήμου μας, άφθονο κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα όπως χαλβάς, λαγάνες, ελιές φασολάδα. 
Αναλυτικά σε κάθε Τοπική Κοινότητα το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Ελληνικό: Tην Κυριακή το βράδυ και ώρα 19.30 άναμμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία, χορός γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού και γύρω στα μεσάνυχτα προσφέρεται αχνιστή φασολάδα και σαρακοστιανά. 
Αετορράχη: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 20.00 άναμμα της Τζαμάλας χορός γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού και την Δευτέρα το μεσημέρι προσφέρεται αχνιστή φασολάδα και σαρακοστιανά. 
Κωστήτσι : Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19.30 άναμμα της Τζαμάλας, χορός γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού, φασολάδα και σαρακοστιανά. 
Πάτερο: Την Καθαρή Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθούν σαρακοστιανά εδέσματα.
Πλαίσια: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19.30 άναμμα της «Δέπω» στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορός γύρω από την φωτιά, αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Χάσκω», προσφορά εδεσμάτων και κρασιού. Την Καθαρή Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου. 
Κορύτιανη: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19.30 ανάμα της Τζαμάλας χορός ελεύθερος γύρω από την φωτιά προσφορά κρασιού, και στην συνέχεια γλέντι στο κτίριο του καφενείου του χωριού με φαγητό δωρεάν από τον σύλλογο. Την Καθαρή Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στο κτίριο του καφενείου του χωριού. 
Καλέντζι: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 20.30 άνομα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία, χορός ελεύθερος γύρω από την φωτιά προσφορά κρασιού και εδεσμάτων. Την Καθαρή Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία του χωριού. 
Πηγάδια: Την Καθαρή Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα  στo κτίριο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού. 
Μονολίθι: Την Κυριακή στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πίτας του Συλλόγου, στις 19.00 η παραδοσιακή Τζαμάλα στο χώρο του πάρκιγκ και στις 21.00 δημοτική βραδυά και γλέντι με χορό ελεύθερο. Την Καθαρή Δευτέρα στις 10.00 θα προσφέρουμε φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα. (Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην κεντρική πλατεία του χωριού και στο κοινοτικό καφενείο της Άννας Πλιακοπάνου)
 Πλατανούσα:  Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πλατανούσας θα πραγματοποιήσει την παραδοσιακή "Τζαμάλα" στην κεντρική πλατεία του χωριού την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 11:00 π.μ. Και θα διατεθούν δωρεάν σουβλάκια, λουκάνικα, κρασί,  αναψυκτικά. Ντυθείτε Αποκριάτικα και ελάτε να ξεφαντώσουμε με μουσική, χορό και πολλές εκπλήξεις! Την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 11:00 π.μ. σας καλούμε να γιορτάσουμε τα κούλουμα στην αίθουσα του Συλλόγου στην Πλατανούσα όπου θα προσφερθούν διάφορα σαρακοστιανά, λαγάνες και η παραδοσιακή φασολάδα.
Χουλιαράδες: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19.00 ανάμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορός γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού. Την Καθαρή Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία του χωριού. 
Βαπτιστή: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 18.00 άναμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορός γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού και γύρω στα μεσάνυχτα προσφέρεται αχνιστή φασολάδα και σαρακοστιανά. 
Μιχαλίτσι:  Στον Συνοικισμό Καίσαρη:  
Την Καθαρή Δευτέρα  θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα.
Στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου: 
Την Καθαρή Δευτέρα θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα.
Ποτιστικά: Την Καθαρή Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα.
Πετροβούνι: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19.30 άναμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορός γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού. Την Καθαρή Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία.
Συρράκο: Την Καθαρή Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία.
Καλαρρύτες: Την Κυριακή το βράδυ και ώρα 19.30 άναμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορός ελεύθερος γύρω από την φωτιά, προσφορά εδεσμάτων μασκαρεμένοι πλέκουν το γαϊτανάκι, παίζουν το παραδοσιακό παιχνίδι «Χάσκα». Την Καθαρή Δευτέρα το πρωί θα γίνει περιφορά του καρνάβαλου στο χωριό και στην συνέχεια θα τον κάψουν στην κεντρική πλατεία και το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία.
Ματσούκι: Την Κυριακή των Αποκριών Τζαμάλα στην πλατεία, παραδοσιακά μαγειρεμένη προβατίνα, κρασί, παρουσίαση τοπικών αποκριάτικων δρώμενων και γλέντι.
Βαθύπεδο: Την Κυριακή στις 19.30 άναμα της Τζαμάλας και την Καθαρή Δευτέρα θα προσφερθούν φασολάδα και άλλα νηστίσιμα.
Πράμαντα: Την Κυριακή στις 16.00 θα γίνει Αποκριάτικο Καρναβάλι, στις 19.30 άναμα της Τζαμάλας στην κεντρική πλατεία του χωριού, προσφορά εδεσμάτων όπως πίτες, κρασί και γλέντι γύρω από την φωτιά. Την Καθαρά Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα στην κεντρική πλατεία του χωριού και θα ακολουθήσει γλέντι.
Χριστοί: Την Καθαρή Δευτέρα το μεσημέρι θα προσφερθεί φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα.

Καρναβάλι γυναικών
Με υπέροχο καιρό, κέφι και σε γιορτινή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το 34ο Καρναβάλι των Γυναικών Άρτας, το Σάββατο.
19 γκρουπς και 5 άρματα παρέλασαν με ρυθμό και ζωντάνια στον κατάμεστο από κόσμο κεντρικό δρόμο της πόλης δίνοντας για άλλη μια φορά τον αποκριάτικο τόνο. 
Ο Δήμος Αρταίων και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος Χρ. Τσιρογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού και Απασχόλησης Ν. Λιόντος και το προσωπικό των Υπηρεσιών του Δήμου, υποστήριξαν τη διοργάνωση, έτσι ώστε να γίνει φέτος ένα επιτυχημένο καρναβάλι. Ο Δήμος Αρταίων χρηματοδότησε την ηχητική κάλυψη της παρέλασης, τη μεταφορά και την επισκευή των αρμάτων και ήταν αρωγός στις όλες προσπάθειες της Άτυπης Επιτροπής. 
Γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών, μέλη συλλόγων, σχολών χορού, γυμναστηρίων και παιδιά σχολείων και φροντιστηρίων, έδωσαν ένα χαρούμενο παρόν σε αυτή την καθιερωμένη, εδώ και τριάντα τέσσερα χρόνια αποκριάτικη γιορτή. 
Το καρναβάλι ξεκίνησε με κεντρικό άρμα μια μεγάλη κόκκινη καρδιά, με θέμα «O έρωτας για την καρέκλα της εξουσίας» λόγω της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και έκλεισε με το άρμα «Πολιορκημένη αλλά Ελεύθερη» δίνοντας το στίγμα της επικαιρότητας. 
Τα θέματα των γκρουπς ήταν: Έρωτες – Τρομοκράτες, Οι δύτες βγάλαν βόλτα τις τσούχτρες, Παριζιάνοι: Κέντρο Γαλλικών : Άννα Τσέτσου, Μαζορέτες και Καρδούλες: 5ο Γυμνάσιο Άρτας, Tα Σκιάχτρα είναι εδώ για να φύγει το κακό…και κάθε αρπακτικό, Τερατάκια: 5ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας, Ζουλού στη Χαβάη: Χορευτικός Σύλλογος Αρμονία, Βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα: 11ο Νηπιαγωγείο Άρτας, Πάμε παραλία: Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Φιλοθέης, Αρχαίοι Έλληνες και Ελληνίδες: Φροντιστήριο Κοντοδήμα, Νότες: Πολιτιστικός Σύλλογος «Μακρυγιάννης», Kαπέλα, Γραβάτες και Κέφι Τρελό: Αθλητικός Σύλλογος Πύρρος – Τμήμα Ρυθμικής, Πάλκο: Της Πραμαντιώτσας τα καμώματα: Σύλλογος Πραμαντιωτών Άρτας «Τα Πράμαντα», Φουρνάρισσα – φουρνάρισσα σε είδα και λαχτάρησα: Σύλλογος Γυναικών Φιλοθέης «Εσπερίδες», Βαρουφα – Mέρκελ, Πεταλούδες: Γυμναστήριο Gym G, Ελεύθερες συμμετοχές, Τα μωρά στην εξουσία, Ονειροπαρμένοι: Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος «Σκουφάς». 
Στο τέλος της παρέλασης, η Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού, πρόσφερε στο Δήμαρχο της πόλης ευχαριστώντας τον για την υποστήριξη, ως δώρο ένα πίνακα ζωγραφικής, στο πνεύμα της μέρας, τον οποίο φιλοτέχνησε η Μελίντα Πανταζή, μέλος της Άτυπης Επιτροπής. 

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου