Επικαιρότητα

«Επιστροφή στο χωριό» χωρίς να είναι Πάσχα

Off

Στην αρχή του εκτιμάται πως βρίσκεται τουλάχιστον για την επαρχία Πωγωνίου το φαινόμενο της «εσωτερικής μετανάστευσης», με απόδημους, κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας να επιστρέφουν στα χωριά από τα αστικά κέντρα.

Αυτό άλλωστε παρατηρείται όλα τα προηγούμενα χρόνια, πλησιάζοντας την περίοδο του Πάσχα όμως λόγω των εξελίξεων με τον κορωνοϊό και της εξάπλωσής του πολλοί εκτιμούν ότι είναι περισσότερο ασφαλείς εάν επιστρέψουν στα χωριά.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή όμως και αυτή η απόφαση θα πρέπει να αποφεύγεται σύμφωνα με τους ειδικούς αφενός γιατί εάν προκύψει κρούσμα στα χωριά, θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, όπως φάνηκε στις περιπτώσεις των χωριών στην Κοζάνη και την Καστοριά που έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ έχει ενταθεί και η ανησυχία των μόνιμων κατοίκων, που θεωρούν ότι η μετακίνηση από τα αστικά κέντρα αυξάνει τις πιθανότητες μεταφοράς του ιού.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης τόνισε πως τουλάχιστον προς το παρόν δεν υπάρχει μαζικότητα του φαινομένου, υπάρχουν όμως πληροφορίες που φτάνουν καθημερινά, ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες, πολύ πριν το Πάσχα, θα υπάρξουν τέτοιες μετακινήσεις.

«Ενδεχομένως πιστεύουν ότι είναι προστατευμένοι στα χωριά, όμως το ζήτημα είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των επιστημόνων και για το διάστημα που προτείνουν, να μείνουμε στο σπίτι όπου βρισκόμαστε. Ο κίνδυνος είναι να μεταφερθεί ο ιός από ασυμπτωματικούς ασθενείς στις μικρές κοινωνίες, όπου η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», τόνισε ο δήμαρχος Πωγωνίου.

 

Καθημερινή φροντίδα

Η κίνηση στο μεταξύ στην έδρα του δήμου Καλπακίου και στα χωριά έχει μειωθεί σημαντικά με τον κ. Καψάλη να τονίζει πως οι πολίτες συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη τήρησης των αυστηρών μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί.

Ο δήμος Πωγωνίου έχει διαμορφώσει ένα δίκτυο παροχής υπηρεσιών στους ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών, στους οποίους μεταφέρει καθημερινά φάρμακα, φαγητό και ό,τι άλλο χρειάζονται.

Έχουν διακοπεί τα ενδοδημοτικά δρομολόγια και έχει ενισχυθεί το προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι» με προσωπικό από τις δομές ΚΗΦΗ και ΚΔΑΠ που ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου