Επικαιρότητα

Μετά τις 30 Απριλίου οι εξετάσεις οδήγησης

Off

Αναστέλλεται μέχρι τις 30 Απριλίου, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή η διενέργεια των θεωρητικών εξετάσεων αλλά και των πρακτικών για την απόκτηση άδειας οδήγησης σε όλη την επικράτεια, στο πλαίσιο εφαρμογής προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με το υπουργείο Μεταφορών να αποφασίζει επιπλέον την παράταση της ισχύος των διπλωμάτων που λήγουν αυτή την περίοδο όπως επίσης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου από ΚΤΕΟ.

Προτεραιότητα παραμένει η εξυπηρέτηση των κατόχων αδειών οδήγησης από τις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών, ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Λουκέτο τουλάχιστον μέχρι τις 30 Απριλίου έβαλαν και οι σχολές οδηγών με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου Ιωαννίνων Γ. Παπαγεωργίου να κάνει λόγο για αναγκαία απόφαση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Είναι απολύτως κατανοητό ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο οικονομικό πλήγμα στις επιχειρήσεις μας, όμως αυτό δε θα πρέπει να μας απασχολεί τη δεδομένη χρονική στιγμή, γιατί προέχει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η απόφαση ήταν επιβεβλημένη από τις συνθήκες γενικότερα, αλλά και τις ειδικότερες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε στα μαθήματα, όπου κάθε μία ώρα είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε χωρίς την απόσταση ασφαλείας, με υποψήφιους οδηγούς», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

 

Τα μέτρα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών 

 

Παρατείνεται μέχρι την 30η Απριλίου η ισχύς των αδειών οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ). Αυτό σημαίνει, ότι όποιο δελτίο λήγει, μπορεί να μην ανανεωθεί μέχρι τότε. Δεν θα θεωρηθεί εκπρόθεσμο και δεν θα επιβληθεί πρόστιμο. Εξαιρούνται αναγκαστικά μόνο φορτηγά και λεωφορεία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές και άρα ελέγχονται κι από άλλα κράτη. Στόχος είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός και στα ΚΤΕΟ. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καλεί τους πολίτες να μην βγουν από το σπίτι τους ειδικά για να πάνε στα ΚΤΕΟ και να μην συνωστιστούν με άλλους οδηγούς εκεί. Έχουν δοθεί και συγκεκριμένες οδηγίες σε ιδιωτικά και δημόσια ΚΤΕΟ για την αποφυγή συνωστισμού. Επιπλέον, δεν θα γίνουν και οι εξετάσεις υποψηφίων ελεγκτών ιδιωτικών ΚΤΕΟ που ήταν προγραμματισμένες για την 30η Μαρτίου. Αναστέλλονται, επίσης, μέχρι την 30η Απριλίου, όλες οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για άδεια οδήγησης, σταματούν να γίνονται θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα και παρατείνεται μέχρι την ίδια ημερομηνία η ισχύς όλων των αδειών οδήγησης. Και από αυτό το μέτρο εξαιρούνται αναγκαστικά μόνον οδηγοί που κάνουν διεθνείς μεταφορές και πρέπει να αναθεωρήσουν τις άδειές τους.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας λαμβάνει μέτρα ώστε να παραμείνουν ανοιχτά τα αεροδρόμια της χώρας. Οι κρίσιμες υπηρεσίες, δηλαδή ο πύργος ελέγχου και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, θα λειτουργούν κανονικά για λόγους ασφαλείας, ενώ οι μη κρίσιμες θα λειτουργήσουν από την Τρίτη, με το 50% του προσωπικού, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης διάδοσης του ιού.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών λειτουργεί πλέον με το 50% του προσωπικού, ποσοστό που αν χρειαστεί θα μειωθεί κι άλλο, και δεν είναι πλέον ανοιχτό στο κοινό.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου