Ήπειρος

Στα 3,5 εκατ. ευρώ έφτασε ο λογαριασμός

Off

Την επιτακτική αναγκαιότητα μίας συνολικής διαχείρισης της αντιπλημμυρικής θωράκισης του λεκανοπέδιου, ώστε να αποφευχθούν και στο μέλλον φαινόμενα, όπως αυτά των προηγούμενη ημερών, επισήμανε ο δήμαρχος της πόλης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Οι πλημμύρες και οι άλλες καταστροφές λόγω της μεγάλης βροχόπτωσης αφενός και των θυελλωδών ανέμων από την άλλη, άφησαν πίσω τους τεράστιες ζημιές για την πόλη, οι οποίες έχουν ήδη υπολογιστεί σε ένα κόστος πλέον των 3,5 εκ. ευρώ, και για την αποκατάστασή τους, έχει ήδη ζητηθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία.
 Ο κ. Μπέγκας τόνισε πως θα πρέπει να γίνει μία νέα υδρολογική μελέτη του λεκανοπεδίου, σημειώνοντας μάλιστα πως η τελευταία μελέτη που έχει συνταχθεί για την αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπέδιου είναι από το 1966!
Στην τοποθέτησή του ο κ. Γκόντας είπε πως το πρόβλημα με τις πλημμύρες είναι διαχρονικό και θα πρέπει στο πλαίσιο της αντιμετώπισης και ο δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά παράλληλα να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις, όπως είναι ο καθαρισμός των καταβοθρών.
Ο Λαζ. Νάτσης τόνισε από την πλευρά του πως απαιτείται μία συνολική μελέτη διαχείρισης των υδάτινων όγκων στο λεκανοπέδιο, ενώ ο Στέφ. Σκοπούλης είπε πως τα προβλήματα δεν προκλήθηκαν από τη μανία της φύσης, αλλά εξαιτίας των ανθρώπινων παρεμβάσεων. Ζήτησε ακόμη την άμεση αποζημίωση των πληγέντων, τη σύσταση ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και την επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων της κατασκευής της Ιόνιας Οδού που βρίσκεται υπό κατασκευή.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δημ. Νάστος τόνισε πως από τις πλημμύρες του 2010 μέχρι σήμερα παρότι είχαν επισημανθεί και οι αιτίες και είχαν προταθεί οι λύσεις για την αντιμετώπισή τους, δεν προχώρησε τίποτε στην πράξη.

Θέτουν θέμα για
 το όριο της λίμνης
Ένα θέμα όμως που αναμένεται να απασχολήσει τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, αλλά και τις συναρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων, είναι αυτό της επανεξέτασης του ανώτατου ορίου της στάθμης της λίμνης, με τον Θ. Μπέγκα να κάνει λόγο για «θέμα ταμπού», που θα πρέπει όμως να συζητηθεί σοβαρά, γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά.
Την αποκατάσταση τμήματος της λίμνης Λαψίστας ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένας νέος ταμιευτήρας νερού, πρότεινε ο Ν. Γκόντας, ενώ ο Λαζ. Νάτσης χαρακτήρισε σκόρπιες και πρόχειρες τέτοιες σκέψεις.
«Δεν αρκεί να έχουμε κάποιο θυρόφραγμα ή να φτιάξουμε κάποιο νέο. Αυτό που απαιτείται είναι η συνολική διαχείριση του θέματος και γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες. Δε γίνεται να πληρώνουμε για νέα αρδευτικά δίκτυα για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και ταυτόχρονα να χτυπάμε φιλικά στην πλάτη τους πολίτες, δίνοντας άδειες να οικοδομήσουν σε περιοχές που πλημμυρίζουν», τόνισε ο κ. Νάτσης.
Ο Άρης Μπαρτζώκας από την πλευρά του πρότεινε την υλοποίηση του master plan για τη λίμνη, με την συμμετοχή και ενημέρωση όλων των δημοτικών παρατάξεων και των φορέων της πόλης.
Το θέμα της επανεξέτασης του ορίου της υπερχείλισης της Παμβώτιδας έθεσε ως προβληματισμό και ο αντιδήμαρχος Π. Κολόκας.
«Το θέτω ως προβληματισμό γιατί αποδεικνύεται πως περιοχές που έχουν οριοθετηθεί ως λιμναίες, δεν πλημμυρίζουν και άλλες που δε θα έπρεπε να πλημμυρίζουν έχουν πληγεί και μάλιστα πολλές φορές, όπως το Νησί», τόνισε ο κ. Κολόκας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ