Επικαιρότητα

Καμία παραβίαση της καραντίνας στην Ήπειρο

Off

Στο ΠΓΝΙ και συγκεκριμένα στη Μονάδα Λοιμωδών νοσηλεύεται από χθες, το θετικό κρούσμα κορωνοϊού που αφορά σε υγειονομικό, του νοσοκομείου Πρέβεζας. Η διακομιδή του υγειονομικού από την Πρέβεζα και η νοσηλεία του στη Μονάδα Λοιμωδών κρίθηκε απαραίτητη, ώστε να παρακολουθείται καλύτερα η κατάσταση της υγείας του. 

Ενθαρρυντικό παραμένει το γεγονός, ότι για μία ακόμη ημέρα, το σύνολο των δειγμάτων που εξετάστηκαν από τα νοσοκομεία της Ηπείρου ήταν αρνητικά για κορωνοϊό.

Tα δύο περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, διασωληνωμένοι, σε σταθερή κατάσταση. 

Η γιατρός του ΠΓΝΙ που είχε βρεθεί θετική παραμένει σε καραντίνα στην οικία της. 

Από το νοσοκομείο Χατζηκώστα, τα δείγματα των προηγούμενων ημερών είναι αρνητικά και αναμένονται αποτελέσματα από εννέα ακόμη.

Στο νοσοκομείο της Άρτας, την Παρασκευή ελήφθησαν εννέα νέα δείγματα, που στάλθηκαν για εξέταση, ενώ από τα 16 δείγματα που στάλθηκαν την Πέμπτη, αρνητικές ήταν οι απαντήσεις για έξι από αυτά και για τα υπόλοιπα αναμένονται απαντήσεις.

Οι επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου από την Άρτα, που νοσηλεύεται στα Ιωάννινα, παραμένουν σε περιορισμό στην οικία τους και παρακολουθούνται. 

Στο νοσοκομείο Πρέβεζας, όλες οι διαπιστωμένες επαφές με το κρούσμα του υγειονομικού, επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.

Στο νοσοκομείο συνεχίζουν να νοσηλεύονται τρία ύποπτα κρούσματα SARS-COV-2 και αναμένονται τα αποτελέσματα των σχετικών δειγμάτων. Δύο αποτελέσματα από άλλα ύποπτα κρούσματα επέστρεψαν αρνητικά στον SARS-COV-2.

Τέλος, στο νοσοκομείο Φιλιατών, στάλθηκε χθες προς εξέταση ένα ακόμη δείγμα.

 

Έλεγχοι καραντίνας

Μεγαλώνει μέρα με την ημέρα η λίστα των ατόμων και στην Ήπειρο που εισέρχονται στη χώρα από το εξωτερικό και τίθενται αυτομάτως σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας που έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον της αναζήτησης και του εντοπισμού των ατόμων αυτών, δίνουν έναν καθημερινό αγώνα προκειμένου να διαπιστώσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ότι τα άτομα που έχουν καταγραφεί, τηρούν το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού. Μέχρι και χθες, στην Ήπειρο δεν είχε διαπιστωθεί καμία σχετική παράβαση από άτομο που διαμένει στην περιφέρεια και θα πρέπει να συμπληρώσει τον αριθμό των 14 ημερών εντός της οικίας του.

Ο αριθμός των ατόμων αυτών αυξάνεται καθημερινά, αφού υπολογίζεται ότι μόνο από τους τελωνειακούς σταθμούς Κακαβιάς και Μέρτζανης εισέρχονται καθημερινά 30-40 άτομα. Με την άφιξή τους στα τελωνεία καταγράφονται και τα στοιχεία τους αποστέλλονται άμεσα στη Διεύθυνση Υγείας, που αναλαμβάνει στη συνέχεια τον έλεγχο για την τήρηση της καραντίνας.

Ένα πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί από την αρχή της κατάστασης αυτής, είναι ότι κάποιοι που περνούν τα σύνορα κινούνται στη συνέχεια μέχρι τον τόπο κατοικίας τους είτε με λεωφορεία είτε με ταξί, επομένως και οι οδηγοί των οχημάτων αυτών, θα πρέπει να λαμβάνουν τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα για την υγεία τους. Επίσης πάντως, σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των ατόμων, που πρέπει να μείνουν σε καραντίνα παίζει η ομάδα ιχνηλάτησης που έχει συσταθεί στη ΓΑΔΑ και στελεχώνεται από αστυνομικούς και πυροσβέστες, οι οποίοι όμως πραγματοποιούν καθημερινούς ελέγχους επί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

 

Αναχώρησαν οι Ιταλοί

Στις 23.00 το βράδυ της Παρασκευής και στη 1 μετά τα μεσάνυχτα επρόκειτο να αναχωρήσουν από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

για τα λιμάνια Ανκόνα και Πρίντεζι της Ιταλίας 19 Ιταλοί υπήκοοι, οι οποίοι βρίσκονταν σε αναμονή για επαναπατρισμό στο Camping του Δρεπάνου, αφού ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες. 

Η μετάβασή τους στον Κεντρικό Λιμένα Ηγουμενίτσας έγινε με την τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας για τη δημόσια υγεία και με την συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηγουμενίτσας και του Λιμενικού Σώματος .  

Στο Camping εξακολουθούν να φιλοξενούνται 15  άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, για τους οποίους συνεχίζονται οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.  

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου