Επικαιρότητα

«Συναγερμός» με λήψη όλων των μέτρων

Off

Η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Άρτα έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και την Πολιτική Προστασία. Οι υγειονομικές αρχές και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Άρτας βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, για τη λήψη μέτρων και την ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών. 

Από τα έξι επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα τα τρία διαμένουν στην Άρτα και τα υπόλοιπα τρία στην γεωγραφική ακτίνα του νομού Πρέβεζας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου.  Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Επίσης, όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους, που προέκυψαν από τη ιχνηλάτηση, τέθηκαν σε κατ’  οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται, όπως εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιορισμό και να παρακολουθούνται και οι επαφές του θετικού κρούσματος του ηλικιωμένου, που νοσηλεύεται στο ΠΓΝΙ.  

Χθες στάλθηκαν εννέα νέα δείγματα για εξέταση. 

Στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί, περιλαμβάνεται η αναστολή από το περασμένο Σάββατο, συγκεκριμένης γραμμής παραγωγής επιχείρησης στην οποία εντοπίστηκε κρούσμα ασθενούς και παράλληλα ξεκίνησαν οι απολυμάνσεις στο σύνολο των εγκαταστάσεών της.  

Από το πρωί της Τρίτης, η επιχείρηση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Άρτας προχώρησε σε πλήρη αναστολή τη λειτουργίας της για όσο χρόνο απαιτηθεί κατόπιν υποδείξεων του ΕΟΔΥ ή και άλλων συναρμοδίων υπηρεσιών.  

Επίσης έχουν ληφθεί δείγματα από το προσωπικό που εργάζεται στην ίδια γραμμή παραγωγής. 

Με δεδομένο ότι η εν λόγω επιχείρηση στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, είχε θέσει εκτός υπηρεσίας εργαζόμενους που παρουσίαζαν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, ξεκίνησε και συνεχίζεται η διαδικασία ιχνηλάτησης εντός και εκτός εργασιακού χώρου. 

 Ήδη η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Άρτας έχει απευθυνθεί στον ΕΟΔΥ προκειμένου να εκτιμηθεί η δυνατότητα αποστολής κλιμακίου στην περιοχή προκειμένου να δοθούν οδηγίες, να παρθούν επιπλέον μέτρα και δείγματα από τους εργαζόμενους και να δρομολογηθεί η επανένταξη της επιχείρησης στην παραγωγική διαδικασία. 

 

Έκκληση να μη γίνεται 

επικοινωνιακό σόου

Η Περιφέρεια Ηπείρου σε ανακοίνωσή της με αφορμή την ένταση του τελευταίου 48ώρου με επίκεντρο την περιοχή της Άρτας και την επιχείρηση στην οποία εντοπίστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού, τονίζει πως «…κανείς δε μπορεί να μονοπωλεί την ευαισθησία για την προστασία των εργαζομένων και την πολιτών και όσοι το επιχειρούν, υπερμεγεθύνοντας τυχόν υπαρκτά προβλήματα ή προβάλλοντας ανέφικτες προτάσεις, το μόνο που καταφέρνουν είναι να διασπείρουν ανησυχία στους πολίτες και αμφιβολίες για τις δυνατότητες του ΕΣΥ να ανταποκριθεί με επάρκεια στην καταπολέμηση της πανδημίας. 

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε για συνδικαλιστικό και κομματικό ανταγωνισμό ή ακόμη περισσότερο για διακίνηση σεναρίων μέσω Facebook, twitter κλπ, που διασπείρουν αδικαιολόγητο φόβο και ανησυχία στους κατοίκους. 

Στα στοιχεία που δίνονται από τα Νοσοκομεία δεν παρεμβαίνει και άρα οι αναφορές που γίνονται από διάφορους περί δήθεν «συγκάλυψης» περιστατικών κλπ, είναι άστοχες, αστήρικτες, ψευδείς και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να  προκαλούν ανησυχία στους πολίτες. 

Η αναφορά των περιστατικών γίνεται με λιτό τρόπο, καθώς έχει ενημερωτικό και μόνο χαρακτήρα και δεν επιτρέπεται η Περιφέρεια να υποκαταστήσει την επιστημονική και γενική ενημέρωση που γίνεται σε καθημερινή βάση από το Υπουργείο Υγείας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου, δεν επιδιώκει και δεν πρόκειται να μετατρέψει την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας σε επικοινωνιακό σώου. 

Επισημαίνεται δε, ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τα άτομα που νοσούν, δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν καθώς εμπίπτουν στο νόμο περί Προσωπικών Δεδομένων», καταλήγει.

 

Η εικόνα στην 

υπόλοιπη Ήπειρο 

Tα δύο περιστατικά που είναι θετικά διαγνωσμένα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένα, σε σταθερά βελτιωμένη κατάσταση.  

Στη Μονάδα Λοιμωδών νοσηλεύονται τρία διαπιστωμένα θετικά περιστατικά. Το ένα αφορά το άτομο του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πρέβεζας, το δεύτερο είναι το περιστατικό που διακομίσθηκε από το Νοσοκομείο Κέρκυρας και το τρίτο είναι το θετικό κρούσμα που διαπιστώθηκε και διακομίσθηκε την Τρίτη από το Χατζηκώστα και είναι κάτοικος Πρέβεζας. Όλοι είναι σε σταθερή κατάσταση. 

Επίσης, στη Μονάδα Λοιμωδών νοσηλεύονται τρία επιπλέον ύποπτα περιστατικά, για τα οποία αναμένονται αποτελέσματα. 

Από το Χατζηκώστα στάλθηκε χθες ένα νέο δείγμα για εξέταση. 

Οι απαντήσεις που αναμένονταν από τα υπόλοιπα δείγματα είναι αρνητικές.

Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας νοσηλεύεται ένα πιθανό περιστατικό και αναμένονται αποτελέσματα επί του σχετικού δείγματος.

Στην ΠΕ Πρέβεζας έχουν διαπιστωθεί έως σήμερα πέντε θετικά περιστατικά. 

Από τα δύο δείγματα που ελήφθησαν την Τρίτη στο νοσοκομείο Φιλιατών το ένα διαπιστώθηκε αρνητικό και για το άλλο αναμένονται αποτελέσματα. 

Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται 15 άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί  οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου