Επικαιρότητα

Προχωράνε τα έργα, προβληματισμός για το 2021

Off

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο μίας μικρής καθυστέρησης στην ολοκλήρωση δρομολογημένων έργων από το ΠΕΠ Ηπείρου στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο, ότι η νέα προγραμματική περίοδος ή το ΠΔΕ θα κυλήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα από το 2021. 

Η συζήτηση που έγινε την Μεγ. Τετάρτη μεταξύ των περιφερειαρχών και των συναρμόδιων υπουργείων, ανέδειξε μία από τις πλευρές της κρίσης, στο πλαίσιο της ανησυχίας που διευρύνεται για το κατά πόσον θα πληγεί η ελληνική οικονομία και σε τι βάθος χρόνου.

Για την πορεία υλοποίησης του ΠΔΕ το τρέχον έτος, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, τονίστηκε από τους υπουργούς, ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για το 2021, αφού η χώρα και η οικονομία θα ξαναμπεί σε αχαρτογράφητα νερά.

«Για το 2020 δεν έχουν τεθεί από την Ε.Ε. κάποιες δεσμεύσεις, δεν γνωρίζουν όμως τι θα ισχύσει για το 2021. Κι εκεί είναι ο δικός μας προβληματισμός», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.  Αναφορικά με την υλοποίηση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, ένα ποσό περίπου 6 εκ. ευρώ θα διατεθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου από το ποσό της υπερδέσμευσης κονδυλίων (κανόνας ν+2), ώστε να αξιοποιηθεί από το κεντρικό κράτος, για το πρόγραμμα που σχεδιάζει ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης.

Ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε, ότι η Ήπειρος δεν πρόκειται αν στερηθεί πόρους από έργα και δράσεις, που είναι ήδη ενταγμένα στο ΠΕΠ.

Το αρχικό ποσό για την Ήπειρο ήταν 337 εκ. ευρώ ενώ με την υπερδέσμευση φτάνει τα 370 εκ. έναντι των 376 που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι στη λήξη του.

«Το πρόγραμμα της Ηπείρου, είναι ένα πρόγραμμα δουλεμένο, που έχει  νομικές δεσμεύσεις και είναι σε τέτοια φάση υλοποίησης που δεν μπορεί να διαθέσει επιπλέον χρήματα για το κεντρικό πρόγραμμα που σχεδιάζει η Κυβέρνηση. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα για την Περιφέρειά μας», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.  

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου