Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 11:00
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απριλίου 2020
Επικαιρότητα

Με σχέδιο η πρόληψη για τη δομή προσφύγων

Off

Η υφιστάμενη κατάσταση, οι ελλείψεις και τα τυχόν κενά που υπάρχουν, οι προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά και το επιχειρησιακό σχέδιο με τον τίτλο «Αγνοδίκη», που προβλέπει τι ακριβώς θα εφαρμοστεί σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού στη δομή φιλοξενίας στον Κατσικά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο δημαρχιακό κατάστημα Παμβώτιδας στον Κατσικά.

Μετά την ένταση που υπήρξε μεταξύ της δημοτικής αρχής, της αντιπολίτευσης στο δημ. συμβούλιο και του Τοπικού Συμβουλίου, οι τόνοι έπεσαν και η συζήτηση που έγινε ήταν σε εξαιρετικό κλίμα, με επισήμανση των κενών και παραλείψεων, που διαπιστώνονται, αλλά και καταγραφή των δυνατοτήτων που υπάρχουν για να βελτιωθεί η κατάσταση. Η προσπάθεια άλλωστε να μετριαστεί η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε άλλες δομές φιλοξενίας προσφύγων, είναι κοινή και ως εκ τούτου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων με αρμοδιότητα της ΔΕ Παμβώτιδας Β. Βλέτσας, δεν υπάρχει χώρος για στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

«Θεωρώ ότι έχουν γίνει πολλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, κυρίως στον τομέα της ενημέρωσης και πρόληψης στους ίδιους τους φιλοξενούμενους στη δομή, που είναι σήμερα 1150, αλλά είναι κρίσιμο ζήτημα για όλους και αυτό το έχει ζητήσει η δημοτική αρχή, να μην υπάρξει ενδεχόμενη μεταφορά και άλλων προσφύγων στη δομή. Η τοπική κοινωνία έχει αποδείξει την ωριμότητά της από το 2016, στις δύσκολες τότε συνθήκες που στήθηκε η δομή από το πουθενά και το ίδιο κάνει και τώρα στις συνθήκες της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Βλέτσας.

 

Τι προβλέπει το σχέδιο, εάν…

Το επιχειρησιακό σχέδιο «Αγνοδίκη» στοχεύει στην αντιμετώπιση και ολοκληρωμένη διαχείριση κάθε περιστατικού εντός της δομής σε συνεργασία με το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων. Το σχέδιο είναι δυναμικά εξελισσόμενο και μπορεί να εφαρμόζεται πολλαπλασιαστικά σε κάθε δομή, ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης σε συνάρτηση με τον αριθμό των φιλοξενούμενων.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, τότε εντός της δομής θα δημιουργηθούν τρεις περίμετροι, που ορίζονται ως «κρίσιμη» , «ασφαλής» και «ελεγχόμενη» η κάθε μία. Έχει ήδη οριστεί ένα κοντέινερ στο οποίο θα λειτουργεί το εξεταστήριο σε συνεργασία και υπό τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, και άλλα δύο κοντέινερ στα οποία θα γίνει ανάπτυξη για την λειτουργία μέχρι 70 κλινών, φιλοξενίας ασθενών. 

Η δομή θα παραμείνει σε καραντίνα για διάστημα 14 ημερών. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, η ιατρική μονάδα θα περιλαμβάνει ένα εξεταστήριο, για ένα άτομο, αναρρωτήριο / θεραπευτήριο για 6 άτομα και χώρο απομόνωσης για 30 άτομα, ενώ για κάθε 1 άτομο στο χώρο ανάρρωσης θα αντιστοιχούν 5 άτομα στην απομόνωση. Η είσοδος στην περιοχή της μονάδας θα γίνεται μόνο από τα σημεία εισόδου και εξόδου της «κρίσιμης» περιμέτρου, ενώ στην περιοχή της μονάδας θα κινείται αποκλειστικά διαπιστευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ και του ΕΚΑΒ.

 

Χαμηλοί τόνοι από το ΤΣ Κατσικά

Την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της συζήτησης και την ανταπόκριση που υπήρξε στην επιστολή του, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Τ.Σ Κατσικά.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Δημοτική Αρχή για την άμεση ανταπόκριση της, στο αίτημα μας για ενημέρωση, που εκφράσαμε μέσω επιστολής μας καθώς και να τονίσουμε, ότι οι ενέργειες μας ως Τοπικό Συμβούλιο αποσκοπούν πάντοτε και μόνο στην προώθηση των θεμάτων του χωριού μας και των συγχωριανών μας. Με την επιστολή μας επιδιώξαμε την προβολή ενός ευαίσθητου και δύσκολου θέματος που δεν αφορά μόνο τον Κατσικά αλλά όλο τον νομό Ιωαννίνων, αποσκοπώντας στη συνεργασία όλων των φορέων και παρατάξεων και όχι σε πολιτικές σκοπιμότητες και άγονες αντιπαλότητες», αναφέρεται στην επιστολή.

 

Ποιοι συμμετείχαν

Στη σύσκεψη της Πέμπτης συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ Αϊβατίδης και Βλέτσας, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων Παπαδόπουλος Χ., η υπεύθυνη της δομής φιλοξενίας στον Κατσικά κα Καρβούνη, η ειδική σύμβουλος του δημάρχου κα Αμπατζίδη, ο πρόεδρος της κοινότητας Κατσικά κ. Μπούτσης και η κα Κολτσίδα μέλος του Τοπικού Συμβουλίου. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου