Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 10:43
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απριλίου 2020
Επικαιρότητα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Ανεξάρτητα οι αντιπρυτάνεις στις εκλογές

Off

Τις πρώτες αντιδράσεις στις αλλαγές που γίνονται με το πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας καταγράφει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη.

Αναμένεται να καταθέσει δημόσια τις απόψεις της για όλες τις αλλαγές που προτείνονται στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, «διότι δεν υπάρχουν στεγανά μεταξύ τους», αλλά προς το παρόν ανέδειξε ένα θέμα, αυτό της διαδικασία εκλογής πρυτανικών αρχών για την οποία από το υπουργείο προτείνεται το ενιαίο ψηφοδέλτιο πρύτανη- αντιπρυτάνεων.

«Η πείρα απέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το μέτρο που ισχύει σήμερα, δηλαδή η ανεξάρτητη κάθοδος των υποψηφίων αντιπρυτάνεων στις εκλογές, έχει πάρα πολλά οφέλη: αφαιρεί τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσονται οι πελατειακές σχέσεις, εγγυάται τον πλουραλισμό και εξασφαλίζει τη λειτουργικότητα του πρυτανικού σχήματος, μέσω της συμπληρωματικότητας στην εμπειρία και τις δεξιότητες. Η δυνατότητα ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων κατήργησε εν τοις πράγμασι τις ευκαιριακές «συνεργασίες» και εμπέδωσε ένα πνεύμα αντιπροσωπευτικότητας, αξιοκρατίας και αξιοπρέπειας στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Στο Ίδρυμά μας, και εξ όσων γνωρίζουμε σε άλλα ΑΕΙ, δυσλειτουργίες και «ασυμβατότητα χαρακτήρων» στο πρυτανικό συμβούλιο δεν παρατηρήθηκαν», αναφέρει η Σύγκλητος. 

Το πανεπιστήμιο, εκφράζει επίσης την αντίθεσή του σε πρόταση της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ που υποβλήθηκε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, με την οποία ζητείται η προαιρετική παράταση της θητείας των προς αφυπηρέτηση μελών ΔΕΠ. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει «την έντονη διαφωνία της με την άποψη αυτή, που εισάγει πλαγίως την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στους πανεπιστημιακούς, ένα αντιαναπτυξιακό και παράλληλα αντικοινωνικό μέτρο. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, τα ΑΕΙ χρειάζονται πραγματικές, νέες θέσεις και νέα μέλη προσωπικού», τονίζει.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου