Επικαιρότητα

Αντιπυρική προετοιμασία υπό νέες συνθήκες

Off

Με το βλέμμα και το ενδιαφέρον πλέον να περιστρέφεται γύρω από την εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και την αντιμετώπισή της, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με αντικείμενο τον σχεδιασμό της νέας αντιπυρικής περιόδου, που αρχίζει και τυπικά από σήμερα 1η Μαΐου.

Ένας σύντομος απολογισμός της επιτυχημένης περσινής αντιπυρικής περιόδου έγινε αρχικά από τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Δημ. Μαυρογιώργο που ευχαρίστησε τα μέλη του Συντονιστικού, για την άψογη συνεργασία που έχουν, υπογράμμισε ότι όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες και οι δήμοι δίνουν καθημερινά εξετάσεις, πρόσθεσε ότι η φετινή προετοιμασία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών γίνεται υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρχει συνεχώς αυξημένη ετοιμότητα και ειδικά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε

στα θετικά αποτελέσματα της προηγούμενης περιόδου, όσο και στην έως τώρα επιτυχημένη αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού. «Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Αν προσέχουμε θα πάμε καλά και στη συνέχεια», τόνισε χαρακτηριστικά  ζητώντας από όλους συνεργασία και πειθαρχία, ώστε να μη χαλάσει η μέχρι σήμερα θετική εικόνα στην Ήπειρο. «Να μη χαλαρώσουμε, ούτε να είμαστε απείθαρχοι. Η απειθαρχία από εδώ και πέρα είναι ίση με το θάνατο», σημείωσε.

 

Μεγάλη αύξηση των 

πυρκαγιών σε ένα έτος

Τον σύντομο απολογισμό της περυσινής αντιπυρικής περιόδου, όπως και εκτενή αναφορά στο σχεδιασμό για την ερχόμενη περίοδο, έκανε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Παχίδης. Στην Ήπειρο το 2019 καταγράφηκαν 252 συμβάντα, (έναντι 318 το 2018), κάηκαν περίπου 6000 στρέμματα- χορτολιβαδικά στην πλειονότητά τους- έναντι 1000 στρεμμάτων το 2018. Όπως εξήγησε ο διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης  Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, αρχιπύραρχος Απόστολος Βασδέκης η διαφορά των εκτάσεων που έχουν καεί, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός πως το καλοκαίρι του 2018 ήταν πολύ υγρό. 

Ο κ. Βασδέκης παράλληλα αναφέρθηκε και στα προβλήματα που διαπιστώθηκαν πέρυσι στο δασύλλιο των Ιωαννίνων, σχετικά με τα υδροστόμια και την αδυναμία τροφοδοσίας των οχημάτων από αυτά, με τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ λίγο αργότερα, να τονίζει, ότι θα δοθεί άμεσα εντολή για να επιλυθεί το όποιο ζήτημα υπάρχει σε συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας και της ΔΕΥΑΙ.

 

Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι

Ο καθαρισμός του ορεινού δικτύου, η λειτουργικότητα των πυροσβεστικών κρουνών, ο καθαρισμός της βλάστησης σε οικόπεδα ιδιωτών και η απομάκρυνση απορριμμάτων από σημεία που εναποθέτουν αυθαίρετα και παράνομα πολίτες, ήταν οι βασικές επισημάνσεις που έγιναν από τις τοποθετήσεις που έγιναν στη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν, ενημερώνοντας για το κατά περίπτωση σχέδιο αντιπυρικής οργάνωσης ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας Κων. Σιόρεντας,  ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Βας. Μουσελίμης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης, οι Δήμαρχοι Ιωαννιτών Μ. Ελισάφ, Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, Μετσόβου Κων. Τζαφέας, Βορ. Τζουμέρκων Ι. Σεντελές, Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών Γ. Λώλης και o Δημοτικός Σύμβουλος, υπ. Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ζίτσας Περικλής Γρίβας,  ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Ι. Λυκοτραφίτης, ο Δασάρχης Ιωαννίνων Χρ. Λαγός, ο κ. Γ. Λιόλιος εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ, εκπρόσωποι της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. και της ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., εκπρόσωποι των Εθελοντικών Οργανώσεων (Ε.Ε.Σ.- Εθελοντές Σαμαρειτών, Λ.Ε.Κ. Πρέβεζας και Ε.Ε.Ε και Διάσωσης Καναλλακίου) κ.α.

Από όλους επισημάνθηκε η πολύ καλή μέχρι τώρα συνεργασία για την αντιμετώπιση τόσο των δασικών πυρκαγιών, όσο και άλλων έκτακτων συμβάντων όπως ήταν ο σεισμός της 21ης Μαρτίου, αλλά και η διαχείριση των ζητημάτων που προέκυψαν με την πανδημία του κορωνοϊού, με τον περιφερειάρχη να κλείνει τη σύσκεψη του Συντονιστικού με την εκτίμηση πως «αν συνεργαστούμε όπως μέχρι τώρα, αν έχουμε αλληλεγγύη, τότε και το φετινό καλοκαίρι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα». 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου