Επικαιρότητα

Άνοιξε… κουβέντα, η επιστροφή στα θρανία

Off

Μία μεγάλη συζήτηση άνοιξε από το απόγευμα της Τετάρτης με τις ανακοινώσεις της υπ. Παιδείας Νίκης Κεραμέως για την σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, με αρχή την 11η Μαΐου και τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. 

Η συνέχεια θα δοθεί μία εβδομάδα μετά με τους μαθητές των άλλων δύο τάξεων του Λυκείου αλλά και του Γυμνασίου, ενώ μικρό είναι το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία από την 1η Ιουνίου. 

Οι ανακοινώσεις που έγιναν για τα σχολεία, προκάλεσαν και πολιτικές κόντρες στη Βουλή, με τον Αλ. Τσίπρα να κάνει λόγο για ένα μεγάλο και αχρείαστο ρίσκο που παίρνει η κυβέρνηση, επικαλούμενος τις διαφορετικές προσεγγίσεις των επιστημόνων, ακόμη και στην ίδια την αρμόδια Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Απαντώντας ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως είναι διαφορετικό να υπάρχουν επιστημονικές διαφωνίες για το άνοιγμα των σχολείων και άλλο να καλλιεργείται μια ανασφάλεια για πολιτικούς λόγους.

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για το άνοιγμα των σχολείων είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των επιστημόνων δεν υποστηρίζει την άποψη ότι τα σχολεία είναι  υγειονομικές βόμβες. Απηύθυνε τέλος έκκληση να μη γίνεται πολιτική σπέκουλα καθώς το ζήτημα είναι επιστημονικό.

«Τα κλειστά σχολεία δημιουργούν και κοινωνικές ανισότητες. Κάποια παιδιά δεν έχουν εξοπλισμό στο σπίτι, έχουν προβλήματα στο σπίτι κλπ. Το σχέδιό μας είναι καλά μελετημένο. Αν χρειαστεί αναπροσαρμογή εδώ είμαστε να το εξετάσουμε», πρόσθεσε.

 

Ο «οδικός χάρτης»

Η κα Κεραμέως το απόγευμα της Τετάρτης έδωσε έναν αναλυτικό οδικό χάρτη για τον τρόπο με τον οποίο θα επαναλειτουργήσει η σχολική διαδικασία σε Γυμνάσια και Λύκεια, όπου τα τμήματα χωρίζονται σε υποτμήματα, με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό 15 μαθητών το καθένα, ενώ κάθε υποτμήμα θα παρακολουθεί εκ περιτροπής τα μαθήματα στο σχολείο. Η λήξη της σχολικής χρονιάς για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα γίνει στις 12 Ιουνίου, ενώ δε θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, παρά μόνον οι Πανελλαδικές που θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων και στις 16 Ιουνίου για αυτούς των Επαγγελματικών Λυκείων.

 

Προβληματισμός

 και ανησυχία

Το μεσημέρι της Πέμπτης, στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφ. Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με κύριο αίτημα βέβαια την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Παιδεία. 

Όπως επισημάνθηκε όμως στον περιφ. διευθυντή κ. Καμπουράκη, η επαναλειτουργία των σχολείων κρύβει πλείστους κινδύνους, κάποιοι εκ των οποίων επισημάνθηκαν στη συζήτηση που έγινε και αφορούσαν στις ελλιπείς υποδομές, στις ελλείψεις μέσων ατομικής προστασίας, αλλά και στο ότι ένας σημαντικός αριθμός των εκπαιδευτικών ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 

Επίσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Στεφ. Μιχάλης, με τα σημερινά δεδομένα είναι σχεδόν αδύνατο να προκύψουν νέα ωρολόγια προγράμματα, τη στιγμή που πολλοί εκπαιδευτικοί καλούνται να καλύψουν ώρες σε περισσότερα από δύο σχολεία το χρονικό διάστημα της εβδομάδας.

«Δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να λειτουργήσουν τα σχολεία με τον τρόπο που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα και μεγάλη ανησυχία των συναδέλφων. Δεν είμαστε όμως εμείς οι ειδικοί, για να αποφασίσουμε ή να προτείνουμε κάποια άλλη εναλλακτική», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχάλης. 

Ο περιφ. διευθυντής εκπαίδευσης Ηπείρου Κων. Καμπουράκης από την πλευρά του τόνισε, ότι υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με το υπ. Παιδείας και τις επόμενες ημέρες αναμένονται αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ