Επικαιρότητα

Διστακτικό πρώτο βήμα για την έναρξη των σχολείων

Off

Λίγο πάνω από το 50% κινήθηκε η προσέλευση των μαθητών της Γ’ Λυκείου στην Ήπειρο, την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. 

Ένα ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό, απολύτως όμως αναμενόμενο και για την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, αλλά και ενόψει ενός μεγαλύτερου κύματος μη προσέλευσης τις επόμενες ημέρες. 

Αυτό άλλωστε είναι κάτι που το επισήμαναν και οι ίδιοι οι μαθητές της Γ’ τάξης του Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, που προσήλθαν στο σχολείο τους το πρωί της Δευτέρας και μίλησαν στο φακό του ITV και την «Ε». 

Όπως τόνισαν σχεδόν όλοι, τη χθεσινή ημέρα προσήλθαν στο σχολείο κυρίως για να δουν από κοντά συμμαθητές και καθηγητές, αλλά και για να παραλάβουν τα ειδικά έντυπα που θα δικαιολογούν τις απουσίες τους τις επόμενες εβδομάδες μέχρι την τυπική λήξη της σχολικής χρονιάς και πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Από τη μία το εντατικό διάβασμα για τις εξετάσεις και από την άλλη ο φόβος για το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει, ενώ βρίσκεται στο σχολείο, αναμένεται να λειτουργήσει καθοριστικά ώστε ο αριθμός των μαθητών, που θα προσέρχεται από σήμερα στα σχολεία, να είναι ακόμη μικρότερος.

Η καραντίνα των δύο μηνών δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση για κανέναν, με τα παιδιά να κάνουν λόγο για δύσκολες ώρες και ημέρες, όπου επικεντρώθηκαν μεν στο διάβασμα, από την άλλη όμως είχαν πολύ μεγαλύτερο άγχος, εξαιτίας της κατάστασης.

Την ίδια άποψη για το φόβο που έχουν για τον κορωνοϊό ενστερνίστηκαν και κάποιοι γονείς, που βρέθηκαν και αυτοί το πρωί της Δευτέρας στο σχολείο, λέγοντας, ότι ακόμη κι αν θέλει το παιδί να έρθει, στο σχολείο δε θα γίνει κάτι παραπάνω πέρα από επαναληπτικά μαθήματα, ενώ υπάρχει και ένας μεγαλύτερος κίνδυνος να νοσήσει.

«Αν κάποιος νοσήσει και χρειαστεί να μείνει σε απομόνωση για 14 ημέρες, θα χάσει τις Πανελλαδικές και γι’ αυτό νομίσω, ότι η συμμετοχή θα είναι μικρή και ακόμη μικρότερη τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ένας από τους γονείς.

 

Υπάρχει προετοιμασία

Οι σχολικές μονάδες όπως το Λύκειο της Ζωσιμαίας, ήταν απόλυτα έτοιμες να υποδεχτούν με τους όρους ασφαλείας και αποστάσεων που περιγράφονται στη σχετική απόφαση του υπ. Παιδείας, ωστόσο όπως ανέφεραν τόσο ο διευθυντής του Λυκείου κ. Αγγέλης, όσο και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Ηπείρου Κων. Καμπουράκης, η προσέλευση των μαθητών της Γ’ Λυκείου είναι αναμενόμενα μικρή και λόγω της περιόδου, αλλά κυρίως λόγω της συγκυρίας με την εξέλιξη της πανδημίας.

«Εμείς έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για να τηρούνται οι αποστάσεις μέσα στις τάξεις, με τα αντισηπτικά που βρίσκονται παντού, όμως τα παιδιά έχουν κρατήσει απουσίες από πριν και η συμμετοχή δεν αναμένουμε να είναι μεγάλη, αφού μας ζητούν να συμπληρώσουν τα σχετικά έγγραφα για να κάνουν γνωστή την απουσία τους και το επόμενο διάστημα. Πιστεύω ωστόσο ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου, θα έχουμε μεγάλη συμμετοχή από τους μαθητές της Α’ Λυκείου και μικρότερη από τους μαθητές της Β’ Λυκείου», ανέφερε ο κ. Αγγέλης.

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε τέλος την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στο φυσικό τους χώρο, ο περιφ. διευθυντής εκπαίδευσης κ. Καμπουράκης, προσθέτοντας ότι είναι απολύτως κατανοητές και οι δυσκολίες και οι ενστάσεις, πλην όμως δε μπορούν να υπάρξουν σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και μαθητές.

 

Τα στοιχεία 

προσέλευσης

Σε επίπεδο Ηπείρου, η προσέλευση των μαθητών της Γ’ τάξης χθες καταγράφηκε ως εξής:

ΠΕ Ιωαννίνων 58,7% 

ΠΕ Άρτας 46%

ΠΕ Θεσπρωτίας 57%

ΠΕ Πρέβεζας 56%

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου