Επικαιρότητα

Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις

Off

Χωρίς κάποιο νεότερο στοιχείο συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών, αλλά και των συγγενικών προσώπων του Βαγγέλη Γιακουμάκη που αγνοείται από τις 6 Φεβρουαρίου. Τα νεότερα στοιχεία ωστόσο ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μέσω της δημοσιογραφικής έρευνας, που έφερε στην επιφάνεια τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις που έχουν συγκεντρώσει οι αξιωματικοί του κλιμακίου της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν στην προανακριτική διαδικασία για διάστημα μίας εβδομάδας. 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος», μπορεί αυτή τη στιγμή να εξετάζονται περίπου 60 διαφορετικά σενάρια ως προς το χρόνο της εξαφάνισης, την κατεύθυνση του νεαρού σπουδαστή, αλλά και τις αιτίες που τον οδήγησαν να πάρει την όποια απόφασή του, ωστόσο το κρίσιμο στοιχείο είναι η συνομιλία που είχε με συγγενικό του πρόσωπο την προηγούμενη ημέρα της εξαφάνισής του. Εκεί φέρεται – σύμφωνα με ορισμένους αστυνομικούς – να υπήρξε συζήτηση και για το θέμα της χαμηλής βαθμολογίας του, αλλά και για άλλο ένα θέμα που δεν έχει διευκρινισθεί. 
Οι αστυνομικοί, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο ότι το ίδιο συγγενικό πρόσωπο που τηλεφώνησε στον 20χρονο πάλι το απόγευμα της κρίσιμης ημέρας, μόλις δεν τον βρήκε, έσπευσε να δηλώσει σε αστυνομικό τμήμα της Κρήτης την εξαφάνισή του, δίχως να περάσει χρόνος για να εξαντλήσει τις πιθανότητες να τον εντοπίσει σε φίλους, γνωστούς και αλλού.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν πολύ πιθανόν ο νεαρός να προχώρησε στις αποφάσεις του, πιθανόν κάτω από την πίεση που αισθανόταν για τη χαμηλή βαθμολογία του σε πρόσφατες εξετάσεις ή σε δεύτερη περίπτωση λόγω συνεχών περιπαικτικών σχολίων από συντοπίτες συμφοιτητές του. 
Οι αξιωματικοί πάντως πιστεύουν, ότι οι αναφορές κυρίως από ΜΜΕ για την ενοχλητική συμπεριφορά των συμφοιτητών του είναι υπερβολικές και αρκετές φορές αντιφατικές. Δεν έχουν δε επιβεβαιωθεί από καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. 
Ειδικά για τις καταγγελίες για τα «καψώνια» στα οποία υπέβαλαν τον 20χρονο κάποιοι άλλοι σπουδαστές, συντοπίτες του, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία σαφής μαρτυρία. 
«Πολλοί έχουν πει ότι το κρίσιμο στοιχείο για την εξαφάνισή του ήταν η επανεμφάνιση ενός παλιού συμφοιτητή του που του συμπεριφερόταν με βίαιο τρόπο και ο οποίος πλέον υπηρετούσε σε στρατόπεδο στα σύνορα με την Αλβανία. Όμως από την άρση του απορρήτου στο τηλέφωνό του δεν προέκυψε ότι το συγκεκριμένο κρίσιμο διάστημα ο σπουδαστής είχε απομακρυνθεί από το στρατόπεδο. Είχε αναφερθεί επίσης το ότι ίσως οι Κρητικοί συμφοιτητές του μπήκαν στο δωμάτιό του και άρπαξαν κάποιο σημείωμα που θα εξηγούσε τους λόγους εξαφάνισής του. Όμως και αυτό δεν φαίνεται να τεκμηριώνεται από πουθενά», αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα», αξιωματικός που συμμετείχε στις έρευνες. 
Τις τελευταίες ώρες έρευνα φέρεται να γίνεται και σε μία ομάδα αλλοδαπών που κινούνταν κοντά στη Γαλακτοκομική Σχολή και ορισμένοι από τους οποίους φέρεται να γνώριζαν τον νεαρό σπουδαστή. 

Καμία παρέμβαση από βουλευτή
Επιπλέον υπήρξαν αναφορές ότι η ίδια ομάδα Κρητικών στην έκνομη συμπεριφορά τους είχαν την κάλυψη βουλευτών του νησιού που απέτρεψαν την αποβολή από τη Γαλακτοκομική Σχολή.  «Το Βήμα» επικοινώνησε με συγκεκριμένο βουλευτή, ο οποίος επισήμανε ότι «αυτή η επικοινωνία μου με υπεύθυνο της σχολής έχει υπάρξει προ τριετίας για ήδη αποφοιτήσαντα σπουδαστή. Αφορούσε την αναγραφή ονομάτων φοιτητών σε χώρους της φοιτητικής εστίας και υπήρχε απειλή λόγω αυτού του παραπτώματος να μην παραλάβει το πτυχίο του και να επαναλάβει μία χρονιά. Καμία σχέση δεν είχαν με τον 20χρονο εξαφανισθέντα σπουδαστή ή αυτό που λένε για "καψώνια"».
Η δήλωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και τη σχετική διάψευση για το συγκεκριμένο περιστατικό από τον διευθυντή της Σχολής Κ. Μάντζαρη που ρωτήθηκε σχετικά την Τρίτη για το εάν δέχθηκε τηλεφωνήματα από πολιτικούς παράγοντες της Κρήτης, για να το διαψεύσει κατηγορηματικά.

Τα μυστικά της λίμνης
Οι αστυνομικοί στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην περιοχή της λίμνης Ιωαννίνων όπου εκφράζονται φόβοι ότι ίσως έπεσε ο άτυχος 20χρονος στην προσπάθειά του να θέσει τέλος στη ζωή του. Ένα στοιχείο πάντως που ήταν γνωστό στις αρχές από την αρχή της έρευνας είναι το ότι ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ήταν δεινός κολυμβητής και όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές, κάποιος που γνωρίζει τα μυστικά της κολύμβησης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσει τον εαυτό του να πνιγεί στο υγρό στοιχείο, ακόμη και να το επιλέξει ως τόπο και τρόπο τέλεσης ενός απονενοημένου διαβήματος.
Μοναδική περίπτωση πάντως, όπως σημειώνουν οι αξιωματικοί να έχει γίνει κάτι τέτοιο είναι να χρησιμοποιούσε κάτι που θα τον κρατούσε σίγουρα στον πυθμένα της λίμνης και δε θα τον έβγαζε στην επιφάνεια.

Ο Κώστας Τρομπούκης
Δηλώσεις στο Πρώτο Θέμα έκανε και ο Γενικός Διευθυντής Ηπείρου της Αστυνομίας Κώστας Τρομπούκης αναφερόμενος στις έρευνες: «Και δεν είναι μόνο αυτό το ότι δεν βρήκαμε κάτι που να μας βοηθήσει στην έρευνα που κάνουμε, δεν υπάρχει πραγματικά κάτι που να μπορέσει κανείς να στηριχθεί για να συνεχίσει την έρευνα προς μία κατεύθυνση. Σε αυτή τη λογική τίποτα δε μπορείς να αποκλείσεις», σημειώνει στο protothema.gr συμπληρώνοντας και: «Δε με πείθει το σενάριο bulling» αναφερόμενος στα διάφορα σενάρια που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες.
«Άλλωστε όπως προέκυψε από τις καταθέσεις και την έρευνα που κάναμε αυτή η κατάσταση συνέβαινε μεν πέρσι αλλά τα πράγματα είχαν ηρεμήσει σε αυτό το επίπεδο τον τελευταίο χρόνο. Και να σας πω και κάτι ακόμη, κανείς δεν καταθέτει επίσημα ότι ο Βαγγέλης είχε πέσει θύμα bulling, όλοι μιλάνε με γενικότητες», θα πει.
«Πολλά μπορεί να είναι τα αίτια τα οποία οδήγησαν το Βαγγέλη στην απόφασή του να εξαφανιστεί με την όποια κατάληξη. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι μπορεί απλά να ήθελε να φύγει για προσωπικούς λόγους πολλούς και διαφόρους και βέβαια σε συνδυασμό με δικά του θέματα. Όταν λέω δικά του θέματα εννοώ ενδεχομένως τόσο με το φιλικό όσο και με ευρύτερο στενό του περιβάλλον. Προκύπτει επιπλέον ότι οι επιδόσεις τον τελευταίο καιρό του Βαγγέλη στα μαθήματα δεν ήταν ιδιαίτερα καλές, όχι πολύ κακές πάντως, μπορεί αυτό να το στενοχωρούσε, να τον άγχωνε», θα σημειώσει ακόμα.
«Εντύπωση σε αυτήν την υπόθεση μου κάνει ότι δεν άφησε κανένα απολύτως στοιχείο πίσω του. Είδαμε ένα σωρό οπτικό υλικό από κάμερες, ακούσαμε καταθέσεις, καταγράψαμε μαρτυρίες αλλά δεν προκύπτει κάτι μέχρι αυτή τη στιγμή.  Αυτό μου δείχνει ότι ο Βαγγέλης ήθελε να εξαφανιστεί», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Τρομπούκης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου