Επικαιρότητα

Προβληματίζει το κόστος διαχείρισης

Off

Στην πολιτική αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων και στο μοντέλο που θα θελήσει να υιοθετήσει η νέα κυβέρνηση για αυτήν, κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας ή όχι του αναθεωρημένου σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, που εγκρίθηκε στην Τρίτη από την Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Ηπείρου.
Οι επισημάνσεις, τοποθετήσεις και η αποδοχή των προτάσεων των μελετητών στη διάρκεια της συνεδρίασης, από τα μέλη της Επιτροπής, έδωσαν τη θέση τους σε έναν έντονο προβληματισμό για τις μελλοντικές κινήσεις, την ώρα που η εμπειρία των τελευταίων ετών από την στάση της Πολιτείας είναι μάλλον απογοητευτική.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και έγινε αποδεκτό μάλιστα τόσο από τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, όσο και από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θ.  Μπέγκα, που τοποθετήθηκαν σχετικά στην Επιτροπή, με τον πρώτο πάντως να τονίζει πως σε αυτή τη φάση απαιτείται πολιτική βούληση από τους φορείς των πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να ξεκινήσουν συντονισμένες και συγκεκριμένες δράσεις, με την Περιφέρεια να είναι αρωγός.
«Θα πρέπει να συντονιστούν οι δράσεις των δήμων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες και η Περιφέρεια, όπως έκανε και στο παρελθόν είναι εδώ για να τις στηρίξει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας τόνισε πως η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα πρόβλημα την ευθύνη του οποίου έχει η Πολιτεία, που δεν παραχώρησε αρμοδιότητες στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση για να αναλάβει την ευθύνη, κάτι που έγινε ευδιάκριτο με την αντιμετώπιση που είχαν οι κατά τόπους ΦΟΔΣΑ, που ουδέποτε λειτούργησαν, όπως φυσικά και οι περιφερειακοί ΦΟΔΣΑ.
«Δεν έχουν λειτουργήσει και πολύ φοβάμαι, ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ούτε το 2016. Εμείς ως ΦΟΔΣΑ της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας ήμασταν υποχρεωμένοι να ζητήσουμε τη βοήθεια της Περιφέρειας, η οποία δόθηκε και μάλιστα με το παραπάνω», τόνισε αρχικά για να προσθέσει στη συνέχεια, πως το μείζον πρόβλημα για τους δήμους είναι να πείσουν τώρα, τους δημότες τους, ότι θα χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.
«Θα κληθούμε να εφαρμόσουμε αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των απορριμμάτων, κάτι που δε γίνεται χωρίς επιπλέον κόστος. Είναι δύσκολο σε αυτή τη συγκυρία να απευθυνθούμε στους πολίτες και να ζητήσουμε να πληρώσουν επιπλέον, να τους βάλουμε ένα ακόμη χαράτσι», σημείωσε ο κ. Μπέγκας, για να προσθέσει ο Αλ. Καχριμάνης πως «το κράτος διαχρονικά, δυστυχώς ήταν απών σε όλα».

Οι τοποθετήσεις
Νωρίτερα, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της μελέτης, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Τατ. Καλογιάννη σημείωσε, πως οι θέσεις της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, πρόσθεσε όμως πως σε ό,τι αφορά έργα μέσω διαδικασίας ΣΔΙΤ ή ιδιωτικοποιήσεις, που έχουν προχωρήσει αρκετά ως προς τη διαγωνιστική τους διαδικασία, όπως το εργοστάσιο ΑΣΑ των Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να υπάρξουν επαναδιαπραγματεύσεις και η διαδικασία θα συνεχιστεί ως έχει.
Ο αναπλ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης επισήμανε μεταξύ άλλων πως είναι κρίσιμο να διαχωριστούν οι λάσπες (ιλύς) από τα απόβλητα των νοσοκομείων, ως προς το χώρο διάθεσής τους.
Ο Βασίλης Τσίκαρης από την «Ήπειρο Ανατροπής» είπε πως θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η λογική του επιχειρηματικού κέρδους για να λειτουργήσει η Μονάδα ΑΣΑ.
«Η παράταξή μας λέει, ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα και πρέπει να εγκαταλειφθεί η λογική της επιχειρηματικής δραστηριότητας».
Ο Γ. Ζάψας από την πλευρά του είπε πως θα έπρεπε να γίνει και αυτοκριτική από όσους διαχειρίστηκαν το θέμα τα προηγούμενα χρόνια, όπως και ότι η συγκεκριμένη μελέτη αναθεώρησης, «χτίστηκε» στην πρόβλεψη, ότι θα λειτουργήσει μία Μονάδα ΑΣΑ στην Ήπειρο.
Το λόγο ακόμη πήρε ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Δημ. Κατηρτσίδης που τόνισε, ότι οι δήμοι χρειάζονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις για να προχωρήσουν σε συνεργασία με την Περιφέρεια. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου