Επικαιρότητα

Θα… πάρει τον χρόνο της η συζήτηση για τα LED

Off

Περισσότερος χρόνος, που προς το παρόν παραμένει απροσδιόριστος, θα χρειαστεί για να επέλθει συμφωνία και να προκύψει πλειοψηφία στο δημ. συμβούλιο για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού, με λαμπτήρες LED. 

Η επιλογή της δημοτικής αρχής να προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό τη διαδικασία, εν μέσω της πανδημίας, χωρίς συζήτηση όμως στο δημ. συμβούλιο, αφού η αυριανή συνεδρίαση πρόκειται να γίνει διά περιφοράς, επομένως χωρίς να δοθεί η δυνατότητα διαλόγου και διατύπωσης των επιχειρημάτων εκατέρωθεν, σε συνδυασμό με την επιμονή της αντιπολίτευσης να μην παρεκκλίνει στο ελάχιστο από τη θέση της για ουσιαστική συζήτηση, οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα πως η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν υπάρχει στο δημ. συμβούλιο. 

Ως εκ τούτου, προς το παρόν τουλάχιστον, το έργο θα χρειαστεί να περιμένει για κάποιο διάστημα, χωρίς αυτό να μπορεί να προσδιοριστεί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως και η «Ενότητα Πολιτών», αλλά και η παράταξη «Ιωάννινα 2023» θα απέχουν από την αυριανή συνεδρίαση.

Έτσι, η προσπάθεια της δημοτικής αρχής, να προωθήσει τη συζήτηση στο τελευταίο στάδιο για την έγκριση από το δημ. συμβούλιο δεν πρόκειται να βρει ανταπόκριση. 

 

Κομβικό σημείο

Σε μία ακόμη προσπάθεια, να πείσει το σύνολο των μελών του δημ. συμβουλίου, για την αναγκαιότητα και ωφέλεια των δημοτών από την υλοποίησή του και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, η δημ. αρχή επανήλθε και με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η υπόθεση, με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης να εγγυάται την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε ταχύτατους χρόνους καθώς ήδη έχουν ωριμάσει παρόμοια έργα τόσο στην περιφέρεια όσο και σε άλλους δήμους της Ηπείρου.

«Η διαδικασία αυτή δεν επιφέρει κανένα κόστος για το δήμο Ιωαννιτών.

Δίνει την δυνατότητα άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Εγγυάται την κατασκευή ενός μεγάλου ενεργειακού έργου με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς και την συντήρησή του για τα επόμενα 12 χρόνια, χωρίς επίσης κανένα κόστος για το δημότη.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εγείρουν αντιδράσεις, η κάθε μια για διαφορετικούς λόγους.

Ζήτησαν περισσότερα στοιχεία. Τους δόθηκαν. Ζητήθηκε χρόνος να τα μελετήσουν. Τους δόθηκε.

Τώρα άλλοι δεν τα θεωρούν επαρκή και άλλοι προτείνουν μία εντελώς διαφορετική διαδικασία», αναφέρει σχετικά στη χθεσινή ανακοίνωση.

 

Data room με διαπιστεύσεις…

Από σήμερα στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου σε ειδικό χώρο, θα λειτουργεί data room όπου οι εκπρόσωποι των παρατάξεων (μέχρι δύο ανά παράταξη και αφού… διαπιστευτούν) θα έχουν την δυνατότητα να δουν το σύνολο των φακέλων και να κάνουν σχετικά ερωτήματα στους υπαλλήλους που είναι επιφορτισμένοι για τον σκοπό αυτό.

«Η πρόταση για μία άλλη διαδικασία, στην παρούσα φάση, δεν είναι τίποτα άλλο από πρόφαση για νέα καθυστέρηση που μπορεί να οδηγήσει στη ματαίωση του έργου», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η δημ. αρχή, αν και από πουθενά δεν προκύπτει, ότι υπάρχει χρονικός περιορισμός για την λήψη της απόφασης του δημ. συμβουλίου ώστε να προωθηθεί το έργο.

 

Νέα παρέμβαση Καχριμάνη

Για την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών, αλλά και για τις πολλές περισσότερες ωφέλειες που έχει η διαδικασία του έργου μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης έναντι της μεθόδου ΣΔΙΤ μίλησε χθες και ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τι ΣΕΑ, τι ΣΔΙΤ, το ίδιο είναι», επιχειρώντας να μετριάσει τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται και να εμμείνει στην ουσία της συζήτησης που έχει να κάνει όπως είπε με την πολλαπλή ωφέλεια του έργου και σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και ως προς την περιβαλλοντική του διάσταση.

Μάλιστα απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το εάν θα προτιμούσε το έργο της Περιφέρειας για τον οδοφωτισμό, που είναι περισσότερο προωθημένο σήμερα, να γίνει μέσω ΣΕΑ και όχι ΣΔΙΤ όπως και υλοποιείται, ήταν αφοπλιστικός. 

«Πιστεύω ότι αν είχαμε κάνει το έργο κι εμείς στην Περιφέρεια με ΣΕΑ, θα ήταν καλύτερα. Εμείς χρειάστηκε να παρατείνουμε το διαγωνισμό για 40 ημέρες για να κάνουμε τροποποιήσεις γιατί είχαν γίνει λάθη. Αν δεν τα είχαμε αλλάξει, δεν ξέρουμε πόσοι θα ερχόταν στο διαγωνισμό. Στο έργο του δήμου Ιωαννιτών, θα γίνει ένας ανοιχτός διαγωνισμός, που ο ανάδοχος θα αναλάβει και τη συντήρηση του δικτύου για 12 χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου