Επικαιρότητα

Άμεση ανάγκη για προσωπικό έχουν οι δήμοι

Off

Ένα μείζον πρόβλημα για τους δήμους, την κάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό, θέτει ο Δήμος Ζίτσας. Επικεντρώνεται στις καθυστερήσεις των προσλήψεων μέσω του Προγράμματός Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα, από  το οποίο αντλούν άλλωστε προσωπικό οι περισσότεροι δήμοι της χώρας και ειδικά οι μικρότεροι που δεν έχουν άλλες δυνατότητες για προσλήψεις. Και τονίζει ότι αν δεν υπάρξει μέριμνα για προσωπικό τώρα χάνεται η περίοδος που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες.

Το θέμα θέτει με επιστολή του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος προς τον Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, επιστολή την οποία κοινοποιεί στον Υπουργό Εργασίας Ιωάννη Βρούτση και στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας στην επιστολή του τονίζει πως έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος από την περίοδο στην οποία οι εν λόγω εργαζόμενοι οκτάμηνης απασχόλησης, καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των Δήμων σε εξωτερικές εργασίες και ζητά έστω και τώρα να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες της προκήρυξης. 

 

Από τον Μάιο του 2019

Στην επιστολή του κ. Πλιάκου αναφέρεται:

«Πλησιάζουμε στο τέλος της Άνοιξης και στους Δήμους, εργαζόμενους μέσω του πολυδιαφημιζόμενου  προγράμματος δεν έχουμε δει, παρόλο που έχουμε δηλώσει τις ειδικότητες εδώ και ένα χρόνο (Μάιο του 2019).

Δεν γνωρίζουμε την κατάσταση και πώς αυτή σας περιγράφεται από τους μεγάλους αστικούς Δήμους. Εμείς όμως, ως Περιφερειακοί Δήμοι με πολλές κοινότητες περιμένουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα για να καλύψουμε τα τεράστια κενά που αντιμετωπίζουμε σε προσωπικό σε βασικούς τομείς που αφορούν ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών».

«Με δεδομένο το γεγονός ότι αφενός το 2019 έκλεισε  χωρίς την ενεργοποίηση του Προγράμματος άρα χωρίς προσλήψεις εργαζομένων και αφετέρου για τη χρονιά που διανύουμε παρατηρείται  καθυστέρηση στις διαδικασίες εμείς «σηκώνουμε τα χέρια ψηλά» καθώς αδυνατούμε να καλύψουμε τόσο τις απαιτήσεις Υπουργείων και Υπηρεσιών (π.χ. υποδείξεις της πολιτικής προστασίας για την αντιπυρική περίοδο) όσο και των πολιτών.  

Να σημειωθεί πως Άνοιξη και Καλοκαίρι τα ζητήματα της καθημερινότητας στους Περιφερειακούς Δήμους πολλαπλασιάζονται (καθαρισμός χόρτων, συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών κ.α.) και δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούμε με το λιγοστό προσωπικό που έχουμε στη διάθεσή μας.

Έτσι, κάθε χρόνο εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στο Πρόγραμμα Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα επιλέγοντας ειδικότητες, ως επί τω πλείστον τεχνίτες – εργάτες, με στόχο τους θερινούς μήνες που οι ανάγκες είναι αυξημένες ειδικά στους τομείς συντήρησης και πρασίνου, αφενός να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους κατοίκους και αφετέρου να προστατεύσουμε το περιβάλλον, φυσικό και δομημένο», προσθέτει.   

«Φέτος, με λύπη μας διαπιστώνουμε πως η ευκαιρία να καλύψουμε τα κενά σε εργατικό δυναμικό μέσω του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα για μας έχει ήδη χαθεί αν δεν προχωρήσουν οι προσλήψεις έως το τέλος Μαΐου.  

Θα έχουμε χάσει έτσι, το διάστημα όπου ειδικά στην περιοχή μας, λόγω καιρικών συνθηκών, γίνεται και ο κύριος όγκος των εξωτερικών εργασιών στους τομείς συντήρησης και πρασίνου και καλύπτονται οι εργασίες και επιδιορθώσεις σε σχολικές υποδομές και δημοτικά κτίρια. Επιτέλους ας ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες έστω και τώρα», καταλήγει.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου