Επικαιρότητα

Χτυπάει κόκκινο ο λογαριασμός για τις ζημιές

Off

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 61,6 εκ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. 
Ο φάκελος της Περιφέρειας Ηπείρου με το αίτημα για την χρηματοδότηση έχει αποσταλεί στο υπουργείο
Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με την επισήμανση όμως ότι η αποτίμηση είναι συνεχής, αφού υπάρχουν ζημιές και καταστροφές που συνεχίζουν να εμφανίζονται ως απόρροια των ίδιων φαινόμενων. 
Ταυτόχρονα από την Περιφέρεια επαναλαμβάνεται το αίτημα για να οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και να χαρακτηριστούν είτε ως πλημμυροπαθείς είτε ως κατολισθαίνουσες προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των πληγέντων. 
Το ζήτημα άλλωστε της καθυστέρησης στον χαρακτηρισμό των περιοχών ως πλημμυροπαθείς, τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σχεδόν από το σύνολο των ομιλητών, ακόμη και από τον εισηγητή της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Βασίλη Τσίκαρη.
Το βασικό ερώτημα πάντως είναι από ποιον λογαριασμό θα καλυφθεί το σχετικό κονδύλιο ή το ποσό που θα εγκριθεί τελικά, καθώς με δεδομένα τα δύσκολα οικονομικά για τα κρατικά ταμεία, είναι μάλλον αμφίβολο εάν υπάρχει η δυνατότητα για την εκταμίευση ενός τόσο μεγάλου ποσού. Από την άλλη, ο στόχος δεν είναι να βρεθούν τα χρήματα αυτά από τον κρατικό κορβανά αλλά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, που χρηματοδότησε άλλωστε σε αντίστοιχες έκτακτες περιπτώσεις και άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε.  
Κατά Περιφερειακή Ενότητα ο προϋπολογισμός για τα έργα αποκατάστασης επιμερίζεται ως εξής: 
Π.Ε. Άρτας: 22.645.000, Π.Ε. Θεσπρωτίας 7.165.000, Π.Ε. Ιωαννίνων 21.470.000, Π.Ε. Πρέβεζας 10.331.200. 

Αίτημα για παράταση 
της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας εργάστηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ευχαριστώντας παράλληλα για τη συνεργασία που υπήρχε μέχρι και σήμερα τους Δημάρχους των πληγεισών περιοχών. 
Συνεχίζοντας διαβεβαίωσε τους πληγέντες ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την αποκατάστασή τους. 
«Συμμεριζόμαστε την αγωνία σας, γιατί ξέρουμε πως λειτουργεί διαχρονικά το κεντρικό κράτος και να είστε σίγουροι ότι παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις ενέργειες που γίνονται», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ότι θα πρέπει να ζητηθεί εκτός των άλλων και η κατά τρεις μήνες παράταση της περιόδου έκτακτης ανάγκης. 
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι πρέπει όλοι μαζί να κινηθούν συντονισμένα για την αποκατάσταση των πληγέντων και των ζημιών, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για καθαρισμούς και έργα προστασίας από τέτοιου είδους φαινόμενα. 
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γ. Λώλος τόνισε πως δεν είναι κατάλληλη η ώρα ούτε και οι συνθήκες για καταλογισμό ευθυνών, οι οποίες υπάρχουν, όπως ανέφερε. «Το αυτονόητο είναι να κηρυχθεί η Ήπειρος ως πλημμυροπαθής περιοχή, κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει και όχι να έχουμε ένα μήνα καθυστέρηση. Η αντιπλημμυρική θωράκιση δεν είναι ζήτημα ενός μόνο δήμου, αλλά συνολικά όλων των δήμων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τους δήμους που βρίσκονται στη λεκάνη απορροής του Καλαμά», τόνισε ο κ. Λώλος. Ο δήμαρχος Νικ. Σκουφά Στάθης Γιαννούλης ανέφερε ότι μόνο στα όρια του δήμου του, υπάρχουν 150.000 στρέμματα κατεστραμμένης καλλιεργήσιμης έκτασης, 50 κατεστραμμένες επιχειρήσεις και 200 πλημμυρισμένα σπίτια.
Ακόμη, έχουν υποβληθεί 182 αιτήσεις για τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος των 586 ευρώ και 177 αιτήσεις για την αποκατάσταση της οικοσκευής. Έχει κατατεθεί ακόμη μία αίτηση για χορήγηση κοντέινερ σε οικογένεια και με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί 100 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων δρόμων, 700 χιλιόμετρα αποστραγγιστικού δικτύου και 400 χιλιόμετρα τσιμεντένιοι αύλακες.
Τοποθετήθηκαν ακόμη ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Π. Μίγδος και ο δήμαρχος Ζηρού Ν. Καλαντζής. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου