Επικαιρότητα

Πλήρης αντίθεση στη διαδικασία ενημέρωσης για τα LED

Off

Την πλήρη διαφωνία τους για την πρόταση της δημοτικής αρχής να ενημερωθούν για το έργο αλλαγής του οδοφωτισμού μέσω ειδικής διαδικασίας πρόσβασης στον φάκελο, εκφράζουν, σε υψηλούς τόνους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. 

Η πρόταση του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν για χτες και σε κατάλληλη αίθουσα του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας σε χώρο ελεγχόμενης πρόσβασης (data room) να μπορούν δύο διαπιστευμένα μέλη των παρατάξεων να έχουν πρόσβαση στα λεπτομερή και αναλυτικά στοιχεία της ωρίμανσης του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού. Το θέμα της προγραμματικής σύμβασης Περιφέρειας και Δήμου για να προχωρήσει το έργο, έχει προγραμματιστεί για τη συνεδρίαση σήμερα του δημοτικού συμβουλίου που θα γίνει διά περιφοράς.

 

Η παράταξη Θ. Μπέγκα

«Με μια επιστολή, στο παρά πέντε της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου η οποία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 15 Μαΐου και ώρα 10 το πρωί – μια ακόμα καινοτομία της δημοτικής αρχής-, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, προτρέπει τις δημοτικές παρατάξεις, να… μετακομίσουν στο κτίριο της Περιφέρειας, για να ενημερωθούν μέσω αυστηρά περιορισμένου αριθμού «διαπιστευμένων» εκπροσώπων τους για τα «απόρρητα έγγραφα» της μελέτης του συμβούλου της που αφορά την αναβάθμιση του οδοφωτισμού του Δήμου με λαμπτήρες τεχνολογίας led.

Έτσι αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή τη σχέση της και τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εκλεγμένους εκπροσώπους των δημοτών, δηλαδή στους ίδιους τους δημότες», αναφέρει η παράταξη Ενότητα Πολιτών του Θωμά Μπέγκα.

«Είναι αδιανόητο οι  εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων να προστρέχουν σε άλλους φορείς, οι οποίοι ακόμη, δεν συνδέονται καθ' οιονδήποτε τρόπο μαζί τους για το κρινόμενο θέμα, εκτός του τόπου και του χώρου  της δημόσιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και να αναζητούν ενημέρωση και εξηγήσεις κατ' ιδίαν και όχι επίσημα εντός του κατά νόμο προβλεπομένου συλλογικού οργάνου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα της δημοσιότητας και της άμεσης ενημέρωσης όλων των συνδημοτών», προσθέτει και καταλήγει: «Ως εκ τούτου η παράταξή μας επιμένει στην πρότασή της για πλήρη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον μελετητή εκ του σύνεγγυς, τη διεξαγωγή ζωντανού κι όχι δια επιστολών διαλόγου πριν την οποιαδήποτε απόφαση για την εξέλιξη ενός τόσο σημαντικού έργου για το Δήμο».

 

Η παράταξη Τ. Καλογιάννη

Από την πλευρά της παράταξης «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη, τονίζεται ότι  «η παράταξή μας, αισθάνεται δικαιωμένη, διότι με την, από 13.5.2020, επιστολή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με την προγραμματική σύμβαση που αφορά το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου μας, ομολογείται ότι δεν υπήρξε, έστω και η ελάχιστη ενημέρωση ούτε της οικονομικής επιτροπής, ούτε των δημοτικών συμβούλων. Αναγνωρίζεται δε, ότι η μοναδική ενημέρωση, με την αυτονόητη έννοια της πληρότητας, προϋποθέτει μελέτη των εγγράφων της διαδικασίας. 

Δυστυχώς όμως, εκεί, εξαντλείται και η ικανότητα της δημοτικής αρχής των όψιμων «εκσυγχρονιστών», να αντιλαμβάνεται τη δημοκρατικότητα και τη διαφάνεια των διαδικασιών και την αναγκαιότητα της εφαρμογής τους».

Κι αυτό γιατί όπως εξηγεί: 

«η περιορισμένη πρόσβαση των εκλεγμένων, από τον λαό, οργάνων στα έγγραφα της διαδικασίας, αποτελεί πισωγύρισμα σε απολυταρχικές πρακτικές. 

•ο περιορισμός των προσώπων και η απομάκρυνση των εκπροσώπων των συνδημοτών μας από το δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα, αποτελούν πρωτοφανή περιορισμό της δημοκρατικής διαδικασίας. 

•η περιορισμένη πρόσβαση, κατά τόπο, κατά χρόνο και κατά αριθμό προσώπων, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω διερεύνησης, στερεί από τη δημοκρατία τον έλεγχο της διαδικασίας και οδηγεί υποχρεωτικά σε ψήφο δια αντιπροσώπου.

• όσον αφορά το δικαίωμα επί της πνευματικής ιδιοκτησίας, αυτό προσβάλλεται με την αντιγραφή και όχι με την γνώση. Ειδικότερα, για τα δημόσια έγγραφα, έγγραφα που συντάχθηκαν για να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, κάθε αποκλεισμός από την πρόσβαση σε αυτά, προκαλεί ερωτηματικά.    

•η απόπειρα εποπτείας της δραστηριότητας των εκπροσώπων του λαού, με τον μανδύα της «διαπίστευσης», στην άσκηση της υποχρέωσής τους να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αποτελεί καταστρατήγηση των συνταγματικώς κατοχυρωμένων».

«Τέλος, στην Δημοτική Αρχή, που ομολογεί αδυναμία άσκησης ουσιαστικής εξουσίας, αναθέτοντας σε τρίτους την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Δήμου, θυμίζουμε ότι η απομάκρυνση από την αρχή της διαφάνειας, που πρέπει να διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, αποτελεί ευθεία προσβολή της κοινοτικής νομοθεσίας και της εσωτερικής έννομης τάξης», καταλήγει.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου