Επικαιρότητα

Ζωντανή η μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

Off

Με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν λόγω των μέτρων για την πανδημία, τιμήθηκε η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων την Τρίτη.

Σε δήλωση του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ αναφέρεται: «Ημέρα μνήμης και τιμής. Σήμερα τιμούμε τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, με σεβασμό θυμόμαστε τον βίαιο και απάνθρωπο αφανισμό ενός ολόκληρου λαού. Ο ξεριζωμός των Ποντίων, 101 χρόνια μετά εξακολουθεί να συγκλονίζει και να διδάσκει. Οι Πόντιοι άντεξαν. Ήρθαν στην Ελλάδα και έχτισαν εκ του μηδενός τις ζωές τους. Έφεραν τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις τέχνες, τις μουσικές τους. 

Έχτισαν στη νέα τους πατρίδα. Κι έκαναν πλουσιότερους τους τόπους που εγκαταστάθηκαν. Τιμούμε, θυμόμαστε και οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Στο μήνυμα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη αναφέρεται:

 «Η «Ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» μας δίνει αφορμή να αναλογιστούμε το χρέος μας απέναντι στα θύματα και να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Χιλιάδες άνθρωποι, αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, βρήκαν τον θάνατο ή ξεριζώθηκαν, αφήνοντας πίσω τους τα προγονικά εδάφη. Η άφιξη των Ποντίων στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες. Ωστόσο, οι Πόντιοι πρόσφυγες κατάφεραν να μεταφέρουν την πολιτισμική τους ταυτότητα, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα, τις αξίες, τον χορό και το τραγούδι. Με την εργατικότητα και τη δύναμη της ψυχής τους κατάφεραν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελλάδας σε οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Η 19η Μαΐου είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει πως πρέπει να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Πως πρέπει να μελετούμε την ιστορία, να τιμούμε τα γεγονότα, να διατηρούμε τους δεσμούς με το παρελθόν ώστε να αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Ανακοινώσεις εξέδωσαν ακόμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και Κώστας Μπάρκας.

Η δημοτική παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» του Θωμά Μπέγκα, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Με αφορμή τη σημερινή μέρα κι επειδή και στα Γιάννενα υπάρχει μια ζωντανή ποντιακή παράδοση και κοινότητα, είναι αναγκαίο η νέα γενιά Ποντίων του Δήμου μας να διατηρήσουν την προσφυγική τους συνείδηση. Να διατηρήσουν ως κόρην οφθαλμού τις μνήμες από τις αφηγήσεις των παλιότερων, τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική, το χορό και τα τραγούδια τα Ποντιακά γιατί αυτή είναι η αφετηρία τους, η ιστορία και η ταυτότητά τους.  Να ξέρουν όμως πως ο Πόντος δεν είναι μόνο μια φολκλορική ιστορία.  Ο Πόντος, μας έχει κληροδοτήσει άμεσες μορφές οργάνωσης, δημοκρατίας, κοινωνικής αλληλεγγύης.  Μας έχει κληροδοτήσει αξίες, τις οποίες οφείλουμε να διατηρήσουμε και να προβάλουμε ως πρότυπα πολιτισμικά και κοινωνικά, όχι μόνο στη σημερινή Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη».

Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα τονίζει: «101 χρόνια μετά κανείς μας δεν λησμόνησε την τουρκική θηριωδία, η οποία στοίχησε ποταμούς αίματος και έναν ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες.

Η Ήπειρος και τα Γιάννενα δέχτηκαν την προσφυγιά, η οποία ξανάγινε πατρίδα για τους ξεριζωμένους. Εδώ βρήκαν την αποδοχή και την θαλπωρή και μεγαλούργησαν μεταφέροντας τον μικρασιατικό πολιτισμό τους. Όλοι οι Έλληνες σήμερα και κάθε μέρα έχουμε την ιερή υποχρέωση να θυμόμαστε εκείνα τα γεγονότα και να μη λησμονούμε τις θυσίες. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής. Αυτή η γενοκτονία δεν αφορά μόνο τα θύματα εκείνης της εποχής αλλά ολόκληρο τον κόσμο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανάλογα γεγονότα στο μέλλον».

«Κανένας δεν ξεχνά, όλοι πάντα θα θυμόμαστε αυτή τη μεγάλη εθνική τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Όλοι μαζί έχουμε την ευθύνη να θυμίζουμε και να απαιτούμε, την αναγνώριση της γενοκτονίας από όλες τις χώρες του κόσμου, αναφέρει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτριος Δημητρίου.

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, στο μήνυμά του αναφέρει: «Είναι μία μαύρη επέτειος, που μαρτυρά σε όλο τον κόσμο ότι οι θηριωδίες δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Όχι για να γίνουν αντικείμενο εκδίκησης, αλλά για να κρατούν ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση και μαζί να κρατούν ζωντανή την ελπίδα αυτού του κόσμου να γίνεται καλύτερος».

Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο χώρο του Μνημείου, στην Βίγλα Άρτας. 

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ