Επικαιρότητα

Στο φως με νέα εικόνα η Αγία Μαρίνα

Off

Τη δυνατότητα και ευκαιρία παράλληλα να αναδειχθεί σε όλο του το μεγαλείο απέκτησε το διάστημα της καραντίνας για την πανδημία ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνας στην πόλη των Ιωαννίνων. 

Ένα μοναδικό και ιδιαίτερο εκκλησιαστικό μνημείο της πόλης, που κτίστηκε στη σημερινή του μορφή το 1852, με τη γενναιοδωρία των αδελφών Ζωσιμάδων, όπως αναφέρεται άλλωστε και στην κτητορική του επιγραφή, το οποίο όμως εδώ και πολλά χρόνια αναζητούσε μία διέξοδο και τη σωτηρία από τη φθορά του χρόνου. Μία περίοδος πολλών δεκαετιών, χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις ή άλλοτε με παρεμβάσεις που μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργούσαν, παρά έλυναν, φαίνεται πως έφτασε στο τέλος της και το πλήρωμα του χρόνου, αναδεικνύει τη μεγαλοπρέπεια του Ιερού Ναού.

Στο διάστημα που οι εκκλησίες παρέμειναν κλειστές, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Μητρόπολης Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ναού, προχώρησαν στην υλοποίηση ενός πλέγματος εργασιών, που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, φέρνουν όμως ήδη στο φως, ένα Ναό, με μία τελείως διαφορετική εικόνα.

Εκτός από το ίδιο το κτίσμα που έχει αναδειχθεί μετά τις εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού που έγιναν στις αγιογραφίες, στο τέμπλο και στα υπόλοιπα σημεία, βρέθηκαν στις αποθήκες, συντηρήθηκαν και εκτίθενται πλέον μοναδικά θρησκευτικά και ιστορικά κειμήλια, που επιβεβαιώνουν τη σημασία της Αγίας Μαρίνας, για τον χριστιανικό πληθυσμό της πόλης από την πρώτη του ανέγερση που χρονολογείται το 1791.Η ανάδειξη του ίδιου του Ναού σύμφωνα με τον πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Ηλία Σέπερη, μπορεί να ήταν ο βασικός στόχος της έναρξης των εργασιών, στην πορεία όμως ο πλούτος που ανακαλύφθηκε, δημιούργησε τις προϋποθέσεις, ώστε η Αγία Μαρίνα, να καταστεί ένα ανοιχτό Μουσείο που θα προσελκύει όχι μόνο τους κατοίκους της πόλης, αλλά και τους επισκέπτες, ως ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία της πόλης.

«Είναι ένας από τους σημαντικότερους Ναούς της πόλης, που κτίστηκε ανάμεσα στο Τζαμί της Καλούτσανης και τον Μεντρεσέ. Εδώ βρισκόταν το κέντρο της ζωής των Ιωαννίνων στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, από εδώ πέρασε ο διάδοχος Κωνσταντίνος την ημέρα της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, την εκκλησία αυτή, ενίσχυσαν με τις δωρεές τους οι ευεργέτες όπως ο Νικ. Ζωσιμάς. Είναι ένας Ναός άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της πόλης», ανέφερε ο π. Σέπερης.

Μοναδικά κειμήλια

Ξεκινώντας τις εργασίες ακόμη και εκείνοι που τις εκτελούσαν βρίσκονταν σχεδόν καθημερινά μπροστά σε μεγάλες εκπλήξεις. 

Η αγιογράφηση του Ναού έχει γίνει από τους Καπεσοβίτες Θεοδόσιο και Κωνσταντίνο που έχουν αγιογραφήσει και τον Μητροπολιτικό Ναό, πλην όμως και η Αγία Μαρίνα υπέστη επιζωγραφίσεις και άλλες παρεμβάσεις, που έκρυψαν τον μοναδικό της πλούτο.  Μία δεύτερη μεγάλη έκπληξη αποκαλύφθηκε με το γυάλισμα του μωσαϊκού του Ναού, που φτιάχτηκε το 1952, έναν αιώνα ακριβώς μετά την ανέγερση του Ναού. «Όταν έπεσε πάνω στο δάπεδο του παλαιότερου Ναού, προφανώς δεν αντιμετωπίστηκε όπως σήμερα, που όλοι θεωρούν, ότι 70 χρόνια μετά, είναι ένα αληθινό κόσμημα., ένα πραγματικό μνημείο», σημείωσε ο π. Σέπερης.

 

Σπάνια θρησκευτικά 

κειμήλια

Εκεί όμως που βρέθηκε ένας πραγματικός θησαυρός ήταν οι αποθήκες, όπου εντοπίστηκαν κειμήλια την ύπαρξη των οποίων αγνοούσαν σχεδόν όλοι. Ένα σπάνιο επιτροπικό μανουάλι, εικόνες από την παλαιά εκκλησία που διασώθηκαν από την πυρκαγιά του 1820, Ευαγγέλια επίσης από την ίδια περίοδο, βιβλία που τυπώθηκαν στη Βενετία με εντολή του Νικ. Ζωσιμά αποκλειστικά για το Ναό της Αγίας Μαρίνας, χειροποίητο αντιμήνσιο από τα εγκαίνια του Ναού το 1852 με την επιβεβαίωση της παρουσίας του τότε Μητροπολίτη Ιωαννίνων και Βελλάς Ιωαννίκειου, αλλά και ένας πολυέλαιος, δωρεά του Γ. Χατζηκώστα από το 1833 από τη Μόσχα, βρήκαν και πάλι τη θέση που τους αξίζει εντός του Ναού, σε καλαίσθητες προθήκες με αλεξίσφαιρα τζάμια.

«Τα αντικείμενα είναι ιερά, αλλά έχουν και ιστορική αξία και για το Ναό και για την πόλη. Είναι έργα τέχνης και ως τέτοια έχουμε χρέος να τα συντηρήσουμε. Να τα αναδείξουμε και να τα διαφυλάξουμε», κατέληξε ο π. Σέπερης.  

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου