Επικαιρότητα

Κατάσταση αναμονής για οικονομία και «άνοιγμα»

Off

Κατάσταση διπλής αναμονής για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία. Από τη μία πλευρά είναι η ανησυχία για την οικονομική κρίση που έπεται και το πώς θα αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση. Από την άλλη, αναμένονται τα αποτελέσματα από την πορεία της πανδημίας μετά και τα νέα βήματα «ανοίγματος» που έγιναν τις δύο τελευταίες ομάδες, κάτι που θα κρίνει και τα επόμενα βήματα που έχουν προγραμματιστεί όπως η επιστροφή και στα Δημοτικά Σχολεία.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό, την εργασία και την οικονομία στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων και θα ακολουθήσει εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργού.

Κρίσιμο πεδίο είναι η επανεκκίνηση του τουρισμού από το οποίο κρίνεται και η πορεία ενός σημαντικού μέρους της οικονομίας.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται στο άνοιγμα των συνόρων της χώρας για τον εισερχόμενο τουρισμό από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και της ζώνης Σένγκεν αλλά και από το Ισραήλ, από την 1η Ιουλίου.

Το κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό θα είναι συνεκτικό, δεν θα έχει μόνο τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα και θα περιλαμβάνει τη στήριξη για την εργασία, τη φορολογία και τη ρευστότητα που θα παράσχει η Πολιτεία, δήλωσε στον Αντ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Για τα μέτρα στήριξης της εργασίας ανέφερε ότι κάτω από την ομπρέλα προστασίας θα μπουν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα στηριχθούν όχι μόνο στο κομμάτι των εισφορών, αλλά και στο μισθολογικό κόστος, οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης που έχουν συνηθίσει να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας για αρκετούς μήνες και όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν επαναπροσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν και οι επαγγελματίες.

 

Τα τραπεζοκαθίσματα

Στο επίπεδο της «επιστροφής» τώρα σταθμός είναι η εστίαση την άλλη εβδομάδα.

Οι ρυθμίσεις για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσουν την ελεύθερη πρόσβαση των ΑμΕΑ σε κοινόχρηστους χώρους και ιδιαίτερα τους οδηγούς όδευσης τυφλών.Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν ξεκάθαρος για το θέμα αυτό σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Alpha 9,89», στην Κάτια Μακρή, σχετικά με την τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή και πρόκειται να  ψηφισθεί από την Oλομέλεια την Παρασκευή.«Η αύξηση του χώρου θα γίνεται με όρους και κανόνες. Θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερος διάδρομος τουλάχιστον 1,50 μ. για τους πεζούς, δεν πρέπει να επηρεάζονται οι διαβάσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες και δεν πρέπει να επηρεάζονται οι οδεύσεις για τα άτομα που έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα όρασης».

Αναφερόμενος στον στόχο της ρύθμισης ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:

«Η σκοπιμότητα είναι σαφής και είναι ιεραρχημένη: Είναι να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας, διότι αντιλαμβάνεσθε ότι και οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης βρίσκονται μπροστά σε πολύ μεγάλες δυσκολίες, καθώς η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας μειώνει πάρα πολύ τη δυναμικότητα των καταστημάτων τους. Άρα θα οδηγηθούν σε σαφώς μικρότερους τζίρους».

Σε ερώτηση για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία επιχορήγησης των χωρών της ΕΕ που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι είναι ώρα αποδειχθεί στην πράξη ότι υπάρχει αλληλεγγύη:

«Πρόκειται για θετική πρωτοβουλία χωρίς καμία αμφιβολία. Είναι ώρα η Ευρώπη να δείξει στην πράξη τη βασική αρχή πάνω στην οποία συγκροτήθηκε, αυτή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση και πρωταγωνιστεί ο ίδιος σε μάχες στα διεθνή fora προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και ανάμεσα σε αυτές, φυσικά και της δικής μας οικονομίας και των δικών μας επιχειρήσεων. Αυτή είναι μια κρίσιμη παράμετρος για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας που είναι το πιο σημαντικό που ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία στα δύσκολα που έρχονται».

 

Τη Δευτέρα για Δημοτικά

Την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων από και προς όλα τα νησιά από τη Δευτέρα 25 Μαΐου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.Όπως είπε, τα ταξίδια θα πρέπει να γίνονται με τήρηση των νέων κανόνων που ισχύουν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και ήδη εφαρμόζονται από χθες στα πλοία της Κρήτης.

Τέλος, σύμφωνα με τον υφυπουργό, η απόφαση για τα Δημοτικά σχολεία θα ληφθεί τη Δευτέρα και θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου