Ήπειρος

Να ακυρωθεί η απόφαση για την Α’ Ζώνη της Δωδώνης

Off

Να ακυρώσει άμεσα την απόφαση του υπ. Πολιτισμού που επιτρέπει με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ, αλλαγές στην Α’ Ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Όπως αναφέρεται, σε μία ανακοίνωση του Συλλόγου με αρκετά σκληρούς χαρακτηρισμούς, η απόφαση θα πρέπει να αναπεμφθεί εκ νέου στο ΚΑΣ, που οφείλει να εφαρμόσει τη ρητή διατύπωση του αρχαιολογικού νόμου για να προστατεύσει τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και κάθε είδους εξυπηρετήσεις, που αμαυρώνουν το ρόλο και το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. 
Παράλληλα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προτείνει την επανεξέταση όλων των γνωμοδοτήσεων που όπως αναφέρει επισπεύστηκαν με περισσή σπουδή ενόψει των εθνικών εκλογών του Ιανουαρίου, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών, όχι μόνο τα μέλη του ΚΑΣ, αλλά και τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, βουλευτή Ιωαννίνων Κ. Τασούλα.
Ο Σύλλογος κάνει λόγο για ευθεία καταπάτηση και καταστρατήγηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας, ενώ επιτίθεται σε βάρος των μελών του ΚΑΣ, επισημαίνοντας πως «… δυστυχώς τέτοιες ενέργειες έχουν πλήξει κατάφωρα το κύρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και των γνωμοδοτήσεών του και το έχουν μετατρέψει από επιστημονικό συμβούλιο σε όργανο πολιτικών γνωμοδοτήσεων που επιβάλλονται από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες.
Υπενθυμίζουμε την πάγια θέση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ότι τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πρέπει να επιλέγονται ex officio και με αξιοκρατικές διαδικασίες, ενώ ως πρόεδρος πρέπει να ορίζεται ανώτατος  δικαστικός λειτουργός (όπως γίνεται και με τα Τοπικά Συμβούλια Μνημείων) και όχι ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού. Με την επαναφορά μάλιστα του αποφασιστικού ρόλου του ΚΑΣ έναντι του σημερινού γνωμοδοτικού, είναι βέβαιο ότι θα αποκατασταθεί το κύρος των αποφάσεών του στη βάση της επιστημονικής δεοντολογίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η απόφαση του υπ. Πολιτισμού που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ δύο ημέρες πριν τις εκλογές προβλέπει τη δυνατότητα κατασκευής μη σταθερών και μόνιμων ισόγειων βοηθητικών χώρων για την εξυπηρέτηση των αγροτικών εργασιών έκτασης έως 15 τμ, χωρίς υπόγειο, μέγιστου ύψους 3μ. σε αγροτεμάχια έκτασης 10 στρεμμάτων και άνω, κατόπιν έγκρισης των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου