Επικαιρότητα

Μία ακόμα προσπάθεια για το Εμπορευματικό Κέντρο Ηγουμενίτσας

Off

Μία ακόμη, ίσως η τελευταία προσπάθεια να διασωθεί το Εμπορευματικό Κέντρο Ηγουμενίτσας θα καταβληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων που έγινε στην Ηγουμενίτσα την Πέμπτη. 

Η επιστολή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, προς τον ΟΛΗΓ πριν από λίγες ημέρες δημιούργησε και σύγχυση και αναστάτωση, αφού η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της δράσης με ακρωνύμιο «Adri-Up» επισημαίνει τις σημαντικές καθυστερήσεις στην κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου και της οδικής σύνδεσης μέσω της Εγνατίας, εκτιμά ότι η δράση δε μπορεί να υλοποιηθεί και να εκπληρώσει τους στόχους της εντός της διετούς παράτασης και αφού υπενθυμίζει, ότι η πρόθεση για την παράταση μέχρι το 2022 θα δινόταν εάν πληρούνταν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που δεν συντρέχουν, καταλήγει στην πρόταση εξέτασης της ενδεχόμενης απένταξης του έργου.

 

Η σύσκεψη

Την Πέμπτη σε σύσκεψη που έγινε στην Ηγουμενίτσα αποφασίστηκε να καταβληθεί μία ακόμη προσπάθεια ώστε να μην χαθεί το έργο, κάτι για το οποίο εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία, όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο να αξιοποιηθούν οι πόροι του συγκεκριμένου προγράμματος, που καλύπτουν μόλις το 30% της εκτιμώμενης δαπάνης.

Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Στ. Μπραϊμη, θα ζητηθεί η συνέχιση του έργου έστω και χωρίς την χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά μέσω της αναζήτησης άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως θα μπορούσε να είναι ένα άλλο χρηματοδοτικό σχήμα ή ακόμη και η μέθοδος ΣΔΙΤ, που φαντάζει ως η πιθανότερη εκδοχή.

 

Ο κόμβος

Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι η πορεία υλοποίησης του κόμβου της οδικής σύνδεσης της Εγνατίας με το Εμπορευματικό Κέντρο, που αναπτύσσεται εντός του Βιοτεχνικού Πάρκου. 

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε, ότι κλιμάκιο του υπ. Ανάπτυξης θα βρεθεί στην περιοχή για μία ακόμη φορά, ώστε να πιστοποιήσει το φυσικό αντικείμενο του έργου, κάτι που θα βοηθήσει στην εκταμίευση της κρατικής επιχορήγησης η οποία εκκρεμεί για πολλά χρόνια. Αυτή η εκκρεμότητα άλλωστε ήταν η αιτία που το 2014 το Βιοτεχνικό Πάρκο προχώρησε στη λήψη δανείου 500.000 ευρώ, το οποίο όμως δυσκολεύεται να το αποπληρώσει.

«Δε χρειάζεται να είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά ούτε και απαισιόδοξοι., Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια και πιστεύουμε, ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε το Εμπορευματικό Κέντρο Ηγουμενίτσας, που αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ομαλή λειτουργία του Βιοτεχνικού Πάρκου Θεσπρωτίας, που είναι το σημαντικότερο ίσως αναπτυξιακό έργο της περιοχής», ανέφερε σε δηλώσεις της στο ITV, η κα Μπραϊμη.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου