Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 07:08
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιουνίου 2020
Επικαιρότητα

Από τα αρωματικά φυτά, στη διάσωση σε ορμητικά νερά

Off

Στην προκήρυξη τριών νέων προγραμμάτων κατάρτισης προχώρησε το ΚΕΚ Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ, δίνοντας συνέχεια σε μία επιτυχημένη πρακτική τα τελευταία χρόνια, που σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσε μάλιστα και τον «οδηγό» των εξελίξεων και για άλλα ΚΕΚ της χώρας.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι το ΚΕΚ Ιωαννίνων υλοποίησε και το πρόγραμμα κατάρτισης για την παραγωγή κρόκου στην Κοζάνη, καθώς επιλέχθηκε από τον ΟΑΕΔ ως ικανότερο να το φέρει σε πέρας σε σχέση με τα άλλα κοντινότερα ΚΕΚ της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης.

Τα νέα προγράμματα αναφέρονται στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών μέχρι κα την απόσταξη και θα γίνουν στο δήμο Ζίτσας, σε εκπαιδεύσεις διάσωσης από ορμητικά νερά για την ελληνική ομάδα διάσωσης της Κέρκυρας και τέλος σε πρόγραμμα κατάρτισης για το ηλεκτρικό σασμάν αυτοκινήτου στη Φιλιππιάδα.

Ο διευθυντής του ΚΕΚ Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ Αργύρης Κύρκος τόνισε σε δηλώσεις του, ότι το αποτύπωμα της προσπάθειας των τελευταίων ετών ειδικά στα αρωματικά φυτά και στις άλλες παρεμβάσεις που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, είναι εντυπωσιακό, αφού αρκετοί από τους συμμετέχοντες, ασχολήθηκαν επαγγελματικά με το αντικείμενο αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης.

«Είναι κάτι πολύ ενθαρρυντικό, αν αναλογιστεί κάποιος, ότι από τους 150 περίπου ωφελούμενους, μόλις οι 10-15 είχαν σχέση με το αντικείμενο και στην πορεία ασχολήθηκαν πολλοί περισσότεροι με τη βοήθεια και συμπαράσταση του ΚΕΚ», τόνισε ο κ. Κύρκος.

Ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην υλοποίηση των προγραμμάτων, αφού τα τμήματα στο εξής δε θα είναι των 25 αλλά των 15 ατόμων, ως μέγιστος αριθμός.

 

Παρέμβαση στην 

αγορά εργασίας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις τόσο με τον δήμο Ιωαννιτών, όσο και με τον δήμο Πάργας για την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων, ωστόσο η βαρύτητα δίνεται σύμφωνα με τον κ. Κύρκο στη συζήτηση με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της αναζήτησης και υλοποίησης ενός προγράμματος που θα μπορούσε αφενός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καταρτιζομένων και αφετέρου στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης στο παρελθόν, με στόχο την άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας δεν απέδωσε καρπούς, αφού το κίνητρο της επιδότησης των ωρών της κατάρτισης λειτούργησε αντίθετα από το προσδοκώμενο, με πολλούς ωφελούμενους να αρκούνται σε αυτό και να μην ενδιαφέρονται για την εύρεση θέσης εργασίας.

«Είναι ένα δύσκολο αντικείμενο που επιχειρούμε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο να το προσεγγίσουμε, ώστε να υπάρχει πραγματικό όφελος για τους καταρτιζόμενους και όφελος και για τις επιχειρήσεις με την εύρεση εξειδικευμένων εργαζόμενων στον τομέα που επιθυμούν», ανέφερε ο κ. Κύρκος.  

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου