Επικαιρότητα

Νέα αρχή με ορίζοντα δεκαετίας για τις επιδοτήσεις

Off

Καθοριστικής σημασίας για την πορεία των επιδοτήσεων σε ορίζοντα τουλάχιστον ως το 2020 αλλά όπως φαίνεται και για την επόμενη δεκαετία, είναι η διαδικασία για τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών. 
Οι αλλαγές που προβλέπονται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που ακολουθεί τη νέα προγραμματική περίοδο είναι πολλές και σημαντικές και ίσως η σημαντικότερη είναι πως εν δυνάμει δικαιούχοι είναι όλοι όσοι κατέχουν γεωργικές ή αγροτικές εκτάσεις μεγαλύτερες των 4 στρεμμάτων, ανεξάρτητα από το εάν είναι ή δηλώνουν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή όχι.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και για εκτάσεις που βρίσκονται σε αγρανάπαυση προβλέπεται οικονομική ενίσχυση, ενώ όπως τόνισε, ο πρόεδρος του ΓΑΣΙ «Ένωση Αγροτών», Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, δεν υπάρχουν ιστορικά δικαιώματα, αλλά όλοι θα πρέπει να δουν τη νέα ΚΠΑ, ως μία νέα αρχή και νέα ευκαιρία.
«Όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να δηλώσουν τις εκτάσεις τους, γιατί από τη φετινή χρονιά και για τα επόμενα χρόνια θα πληρώνεται η έκταση», τόνισε ο κ. Μπαλτογιάννης, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους αφού έρθουν σε επικοινωνία με την Ένωση Αγροτών.
Ο Στ. Τασιούλας, υπεύθυνος των επιδοτήσεων της Ένωσης Αγροτών τόνισε από την πλευρά του πως δικαίωμα ενίσχυσης δεν έχουν μόνο οι εν ενεργεία αγρότες, αλλά και νέοι παραγωγοί, νέοι αγρότες σε ηλικία, κάτω των 40 ετών και νεοεισερχόμενοι στην παραγωγή. Ως ελάχιστο όριο στρεμμάτων ορίζονται τα 4 στρέμματα και απαραίτητα δικαιολογητικά είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας από το Ε9 ή τα μισθωτήρια εάν πρόκειται για μισθωμένη έκταση.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης είναι η 15η Μαΐου του 2015.

Ανησυχία για τη φορολογία
Ένα νέο καθεστώς ισχύει από τη φετινή χρονιά και για τη φορολόγηση των αγροτών, όπως τόνισε ο διευθυντής της Ένωσης Βασίλης Μήτσιος, καθώς οι αγρότες δε φορολογούνται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, αλλά με βάση τα έσοδα και τα έξοδά τους. Το μείζον θέμα πάντως για τους αγρότες έχει να κάνει με το ενδεχόμενο φορολόγησης των επιδοτήσεων, κάτι που εάν ισχύσει όπως τόνισε ο κ. Μήτσιος, «θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τους αγρότες».

Αλλαγές στα μισθωτήρια
Ακόμη, ο κ. Μήτσιος τόνισε πως παρατάθηκε η προθεσμία για την  ηλεκτρονική υποβολή των μισθωτηρίων αγροτικών εκτάσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου. Οι αγρότες έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν  ηλεκτρονικά τα μισθωτήρια (ενοικιαστήρια) τα οποία έχουν συναφθεί από 1/1/2014 έως 31/12/2014 μέχρι την 31/3/2015.
Σύμφωνα με το ίδιο ΦΕΚ η ηλεκτρονική υποβολή των μισθωτηρίων τα  οποία δεν υπερβαίνουν το ποσό των ογδόντα ευρώ (80,00 €) το μήνα  δεν είναι υποχρεωτική.

Διαβεβαιώσεις για τα 
­χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ
Τέλος, στο θέμα που προέκυψε με τη μεταφορά των χρημάτων (περίπου 300 εκ. ευρώ) από λογαριασμό του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας, ο κ. Μπαλτογιάννης τόνισε πως υπάρχει η διαβεβαίωση του υπουργείου και της ΤτΕ, ότι τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την πληρωμή των δικαιούχων επιδοτήσεων, είναι διαθέσιμα άμεσα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου