Επικαιρότητα

Μία αμοιβή δημιουργεί νέα πολιτική κόντρα

Off

Ένα νομικό θέμα, το αν δικαιούται αποζημίωσης ο πρώην πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, έγινε πεδίο νέας πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της δημοτικής αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης του Θ. Μπέγκα.

 

Η δημοτική αρχή

Αρχικά, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος διεκδικεί από τη δημοτική επιχείρηση, με αγωγή το ποσό των 30.000 ευρώ για αποζημίωση τριών ετών για τη θητεία του.

Το θέμα συζήτησε στην τελευταία του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης και όπως ανακοινώθηκε «η Διοίκηση θα ακολουθήσει τη νόμιμη οδό ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Πνευματικού Κέντρου» όπως και τόνισε κατά την διάρκεια δηλώσεων που έκανε χτες η Πρόεδρός του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου.

Η αγωγή του κ. Γκόγκου κατατέθηκε στο τέλος Μαΐου, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων και διεκδικεί την αποζημίωση για τρία έτη, ενώ υπάρχει απόφαση του Επιτρόπου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι δεν εδικαιούτο αποζημίωση σύμφωνα με τον Δήμο.

«Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο έγινε καταλογισμός σε βάρος του και ζητείται η επιστροφή του ποσού των 10.000 που είχε λάβει ως αποζημίωση το 2016», αναφέρει ο Δήμος για την υπόθεση. Η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου στη δήλωσή της ανέφερε αναλυτικότερα:

«Το Διοικητικό μας Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση συζήτησε ένα θέμα διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Πρόκειται για την αγωγή που έγινε σε βάρος του Πνευματικού Κέντρου από τον πρώην πρόεδρο Κώστα Γκόγκο με την οποία διεκδικεί 30 χιλιάδες ευρώ. Πρόκειται για τους μισθούς του τα τελευταία τρία έτη. Και ασκεί την αγωγή αυτή όταν ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε ήδη αρνηθεί να θεωρήσει το χρηματικό ένταλμα του 2017, γεγονός που κρίθηκε ως ορθό και από το Ελεγκτικό Συνέδριο και όταν οφείλει ήδη στην Επιχείρηση να επιστρέψει το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ περίπου που αντιστοιχεί στη μισθοδοσία του 2016, αφού αυτό κρίθηκε μετά από διαχειριστικό έλεγχο που έγινε για το έτος αυτό. Τώρα λοιπόν στρέφεται δικαστικά εναντίον του φορέα που υπηρέτησε για να διεκδικήσει χρήματα που – καθώς φαίνεται – δεν δικαιούται».

Θέτει δε και το ζήτημα με μία διαφορετική προσέγγιση πέραν της νομικής: «Για έναν εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο θεωρώ ότι αποτελεί ύψιστη τιμή να υπηρετεί το Πνευματικό Κέντρο και την πολιτιστική ζωή του τόπου. Μία τιμή που δεν μπορεί να αντιστοιχεί σε μερικές ή σε περισσότερες χιλιάδες ευρώ.

Η Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου θα ακολουθήσει τη νόμιμη οδό ώστε να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της» ανέφερε η κ. Ακονίδου.

 

Η απάντηση της  παράταξης Θ. Μπέγκα

Άμεση ήταν η απάντηση στις δηλώσεις της πρόεδρου του Πνευματικού Κέντρου από την παράταξη του Θωμά Μπέγκα «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» που συμπυκνώνεται στο ότι όποιος εργάζεται σε θέση ευθύνης πρέπει να αμείβεται.

«Η δημοσίως διατυπωμένη θέση της παράταξής μας είναι πως αιρετοί που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης στο πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων πρέπει να αμείβονται για τις υπηρεσίες τους, με βάση το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος. Ο κ. Γκόγκος, ως πρώην πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων κινεί κάθε νόμιμη διαδικασία προκειμένου να διεκδικήσει χρήματα τα οποία πιστεύει ότι δικαιούται, ως νόμιμη ανταμοιβή για τις υπηρεσίες που προσέφερε από τη θεσμική του θέση.  Δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο, ούτε ηθικά μεμπτό, ασκώντας το δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη, ζητώντας λύση για μια υπόθεση που τον αφορά» τονίζει η παράταξη και θέτει το ερώτημα συνολικά για τις αμοιβές στη δημοτική αρχή, απαντώντας ειδικότερα και στην κ. Ακονίδου:

«Αλήθεια όμως, η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει εκφραστεί δημόσια για το ποια είναι η θέση της σε ότι αφορά τις αμοιβές αιρετών σε θέσεις ευθύνης;Γιατί προεκλογικά ακούγαμε για εθελοντές και «ρομαντικούς» αυτοδιοικητικούς που θέλουν μόνο να προσφέρουν στον τόπο χωρίς καμία οικονομική ανταμοιβή.Ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Ακονίδου σήμερα: 

«Για έναν εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο θεωρώ ότι αποτελεί ύψιστη τιμή να υπηρετεί το Πνευματικό Κέντρο και την πολιτιστική ζωή του τόπου. Μία τιμή που δεν μπορεί να αντιστοιχεί σε μερικές ή σε περισσότερες χιλιάδες ευρώ». Η πραγματικότητα όμως την διαψεύδει και μάλιστα εκκωφαντικά.

Μόλις πρόσφατα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΠΑΠΑ, το οποίο αναφέρουμε ως παράδειγμα, ήρθε εισήγηση για τον καθορισμό αποζημίωσης του προέδρου και του αντιπροέδρου, την οποία, φυσικά και οι εκπρόσωποι της παράταξή μας στο Δ.Σ. υπερψήφισαν, πιστοί στην διακηρυγμένη θέση μας. 

Μάλλον η «τιμή που δεν μετριέται σε ευρώ» αφορά μόνο το Πνευματικό Κέντρο κι όχι τον ΟΚΠΑΠΑ».

«Πού πήγαν άραγε εκεί τα μεγάλα λόγια περί εθελοντών;

Ξεχάστηκαν μετά τις εκλογές; Η παράταξή μας δεν έχει να απολογηθεί γιατί κάτι. Διοίκησε το Δήμο και συνεχίζει να πορεύεται πάνω σε ξεκάθαρες αρχές.

Τέλος, παρακαλούμε την πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου να αλλάξει την ατζέντα της και από την παραπολιτική να επιστρέψει στην πολιτική. Την προκαλούμε μάλιστα να καταθέσει δημόσια τον απολογισμό του έργου της, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της», καταλήγει η παράταξη της αντιπολίτευσης, δίνοντας επίσης πολιτικό τόνο στο θέμα.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου