Χωρίς κατηγορία

Αγώνας δρόμου για την καθημερινότητα

Off

Η υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που στηρίζεται από τα χρήματα του λειτουργικού πλεονάσματος αφενός και των έκτακτων χρηματοδοτήσεων αφετέρου, είναι το μεγάλο στοίχημα του δήμου Ιωαννιτών για την τρέχουσα χρονιά. 
Το συνολικό διαθέσιμο ποσό των 8,1 εκ. ευρώ μπορεί να χρηματοδοτήσει την εκτέλεση ενός επενδυτικού σχεδίου δράσης, με κύρια αναφορά πάντως την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας, όπως είναι οι ασφαλτοστρώσεις και λιγότερο την μελλοντική προοπτική της πόλης.
Από την άλλη, αυτό που θα πρέπει να γίνει και αποδεκτό και κατανοητό, είναι πως τα τελευταία χρόνια λόγω της αδυναμίας του δήμου να δημιουργήσει ένα ταμειακό πλεόνασμα και εξαιτίας των περικοπών στη ΣΑΤΑ, η καθημερινότητα βρέθηκε σε δεύτερη μοίρα, με αποτέλεσμα τόσο γειτονιές της πόλης, όσο και το κέντρο της, να μην παρουσιάζουν την εικόνα που πρέπει να έχουν.
Σε πρακτικό επίπεδο, τα χρήματα που είναι διαθέσιμα για τα έργα, όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Λιόντος, θα ενισχύσουν έργα και δράσεις, περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται, καθώς αναμένεται να περισσέψουν χρήματα από τις εκπτώσεις στους διαγωνισμούς των έργων. Ο κ. Λιόντος έκανε λόγο για έναν αγώνα δρόμου ταυτόχρονα όμως και για ένα μεγάλο στοίχημα της δημοτικής αρχής που πρέπει να ξεπεράσει δύο μεγάλες δυσκολίες, την έλλειψη προσωπικού σε υπηρεσίες αιχμής και το τέρας της γραφειοκρατίας.
«Πρέπει να ετοιμάσουμε εγκαίρως μελέτες, να δημοπρατήσουμε έργα, να παρακολουθούμε την εξέλιξη τους, να κάνουμε αυτοψίες σε περιοχές που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα. Ένας μεγάλος όγκος δουλειάς που πρέπει να τον φέρουμε σε πέρας με σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού σε υπηρεσίες αιχμής και με απαγόρευση προσλήψεων. 
Η δεύτερη δυσκολία αφορά στη γραφειοκρατική διαδικασία που διέπει όλο το σύστημα. Η ενδιάμεση γραφειοκρατική διαδικασία από την ολοκλήρωση μιας μελέτης έργου, μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες εκτέλεσης του, δηλαδή έγκριση όρων δημοπράτησης, δημοπράτηση, προσυμβατικός έλεγχος, υπογραφή σύμβασης, εγκατάσταση αναδόχου, διαρκεί τρεις με τέσσερις μήνες. Αυτό δεν είναι κάτι που αλλάζει, δεν εξαρτάται από εμάς», τόνισε ο κ. Λιόντος που παρουσίασε αναλυτικά τους έξι άξονες στους οποίους χωρίζονται τα έργα της επόμενης περιόδου, λέγοντας, ότι δεν πρόκειται για νούμερα γραμμένα σε χαρτί, αλλά για χρήματα που επιστρέφουν στους πολίτες μέσω έργων.

Ασφαλτοστρώσεις
Ένα ποσό της τάξης των 2.350.000 ευρώ θα διατεθεί αποκλειστικά σε ασφαλτοστρώσεις, μέσα από τρία έργα.
-Το ένα έργο είναι προϋπολογισμού 500.000 ευρώ τα χρήματα προέρχονται από τη ΣΑΤΑ και μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται αρκετοί δρόμοι στα Καρδαμίτσια, μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε αυτό τον τομέα.
– Το δεύτερο έργο με τίτλο «Συντήρηση οδικού δικτύου» είναι προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ. 
Αφορά αποκλειστικά ασφαλτοστρώσεις στην πόλη των Ιωαννίνων με έμφαση σε κεντρικούς οδικούς άξονες, όπως είναι ο άξονας Βηλαρά – Βαλαωρίτου – 28ης Οκτωβρίου. 
Ο κ. Λιόντος εξήγησε, ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής και των Τεχνικών Υπηρεσιών είναι να «πέσει» νέος ασφαλτοτάπητας, με τη λογική όμως της εξυγίανσης του οδοστρώματος, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο και αναγκαίο.
Το τρίτο έργο ασφαλτοστρώσεων είναι προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, με τα χρήματα αυτά όμως να χρησιμοποιούνται σαν «μαξιλάρι», στο οποίο θα προστεθούν τα ποσά των άλλων χρηματοδοτήσεων και εκείνα που θα προκύψουν από τις εκπτώσεις.
«Η δημοτική αρχή το γνωρίζει πολύ καλά και το γνωρίζουν ακόμη καλύτερα οι συνδημότες μας, πως υπάρχουν τεράστια προβλήματα με δρόμους και πεζοδρόμια, κυρίως στον παλιό δήμο Ιωαννιτών.
Δεν μου αρέσει να μιλώ για το παρελθόν αλλά είναι γεγονός πως έχουν να γίνουν σοβαρά έργα ασφαλτοστρώσεων τουλάχιστον 15 χρόνια. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας ετήσιος σταδιακός προγραμματισμός, την εποχή που ήταν πολύ διαφορετικά τα οικονομικά δεδομένα. 
Από μία καταγραφή που κάναμε στη υπηρεσία, χρειάζονται πάνω από 5 εκατομμύρια για να γίνουν παρεμβάσεις, μόνο στις περιοχές όπου αντιμετωπίζουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα στους δρόμους. 
Το ξέρω ότι οι συμπολίτες μας θα ήθελαν αύριο να λυθούν όλα τα προβλήματα, αλλά πρέπει να πάμε βήμα -βήμα και είναι σημαντικό ότι ξεκινάμε και μάλιστα διαθέτοντας αρκετά χρήματα στο κομμάτι των ασφαλτοστρώσεων». 

Έργα σε συνοικίες
Με το ποσό του 1,1 εκ. ευρώ θα καλυφθούν έργα ασφαλτοστρώσεων και διαμορφώσεις οδών σε Καρδαμίτσια, Ζευγάρια, όπως και για την κατασκευή της οδού Αριστοτέλους και κάθετων οδών στη Βρυσούλα.
Ποσό 1,6 εκ. ευρώ από την εισφορά σε χρήμα από ρυμοτομίες θα επιστρέψει ως έργα στους πολίτες όπως το Αθλητικό Κέντρο Καρδαμιτσίων, έργα υποδομής στη ΔΕ Ιωαννίνων, διάνοιξη οδών στον Κατσικά, και στην επέκταση της Πεδινής
Ακόμη, με το ποσό των 600.000 ευρώ χρηματοδοτείται το έργο βελτίωσης και συντήρησης υποδομών σε Δημοτικές Ενότητες, με βάση και τις προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων.

Πλατεία Μαβίλη
Μία σημαντική παρέμβαση είναι αυτή της αναμόρφωσης στην πλ. Μαβίλη, με το ποσό των 350.000 ευρώ το οποίο όμως αφορά μόνο τον πλακόστρωτο χώρο μπροστά στα καταστήματα.
«Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι, θα μιλήσουμε όμως με τους καταστηματάρχες για το χρόνο έναρξης των έργων γιατί πλέον μπαίνουμε σε τουριστική σεζόν κι είναι πιθανόν να χρειαστεί να ξεκινήσουμε φθινόπωρο», εξήγησε ο αντιδήμαρχος, που πρόσθεσε, ότι η αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία είναι διαφορετική υπόθεση.
«Δεν θέλουμε να πάμε σε μερεμέτια, γιατί με τα δικά μας χρήματα δεν μπορεί να γίνει συνολική παρέμβαση. Ζητήσαμε έκτακτη επιχορήγηση  λόγω της θεομηνίας. Αναλόγως με την εξέλιξη που θα έχει η υπόθεση αυτή θα κινηθούμε».

Παιδικές χαρές
Τέλος, ο έκτος άξονας των παρεμβάσεων που δρομολογεί η δημοτική αρχή σχετίζεται με την αναβάθμιση και πιστοποίηση των παιδικών χαρών, με ποσό 350.000 ευρώ.
«Για φέτος προϋπολογίσαμε ένα κονδύλι της τάξης των 350.000 ευρώ που υπολογίζουμε ότι θα μας δώσει την δυνατότητα να αναβαθμίσουμε περίπου 25 παιδικές χαρές σε όλο το δήμο», ανέφερε ο κ. Λιόντος. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου