Επικαιρότητα

«Επιστροφή» με την τήρηση όλων των κανόνων

Off

Αυξημένη καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες η προσέλευση πολιτών στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, μετά από μία μακρά περίοδο που επηρεάστηκε πολύ, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της καραντίνας. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, εκτιμάται, ότι η κίνηση το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου, είναι περίπου στο 70% της αντίστοιχης περιόδου το 2019, κάτι που δείχνει εκτός των άλλων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πρωτοβάθμια υπηρεσία υγείας.

Με ραντεβού

Σε κάθε περίπτωση όμως, η επιστροφή στην κανονική λειτουργία, γίνεται με την τήρηση αυστηρών κανόνων, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ιωαννίνων Κων. Φώτος, με τους πολίτες να υποχρεούνται να κλείσουν ραντεβού για να προσέλθουν ενώ η είσοδος στο κτήριο επιτρέπεται μόνο με τη χρήση μάσκας προστασίας.

«Ευτυχώς δώσαμε όλοι εξετάσεις και περάσαμε με καλό βαθμό την δύσκολη περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας. Είχαμε συνολική προετοιμασία για την αντιμετώπιση των έκτακτων γεγονότων και τώρα επιστρέφουμε σταδιακά στην προσέλευση του κοινού. Αυτό που θέλουμε, είναι να αποφύγουμε το συνωστισμό και την πιθανή έκθεση των ασθενών αλλά και του προσωπικού στον παραμικρό κίνδυνο», ανέφερε ο κ. Φώτος.

Η Άννα Γρίβα, πρόεδρος των ιατρών στα ΚΥ της Ηπείρου στάθηκε περισσότερο στην ανάγκη να εμπεδωθεί και στην Ελλάδα ο χαρακτήρας και η σημασία του ρόλου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

«Ο κόσμος στη χώρα μας, είναι συνηθισμένος στη νοοτροπία να προσέρχεται αμέσως στα νοσοκομεία και όχι στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας. Αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να αλλάξει σταδιακά», σημείωσε.

Η κα Γρίβα ρωτήθηκε επίσης για την πιο ισχυρή παρακαταθήκη της πανδημίας στους πολίτες, αλλά και για τους λόγους για τους οποίους παρατηρήθηκε τόσο μεγάλη μείωση στην προσέλευση και τη διακομιδή ασθενών από έκτακτα περιστατικά στις δομές υγείας.

«Θεωρούμε, ότι αυτό έγινε, γιατί τουλάχιστον στην Ήπειρο, η πρόσβαση στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας είναι πολύ εύκολη και έτσι, με την καραντίνα, ήταν πιο εύκολο να διαπιστωθεί η μεγάλη μείωση. Είναι επίσης και μία ένδειξη, ότι πολλοί πολίτες απευθύνονται στα νοσοκομεία για τα πιο απλά περιστατικά. Ο έλληνας αντιλήφθηκε πάντως στην πανδημία τι σημαίνει κίνδυνος, τι σημαίνει πανδημία και με ποιον τρόπο πρέπει να διαχειριστεί την πραγματικότητα και τον φόβο του απέναντι στην πανδημία», ανέφερε η κα Γρίβα.

 

Τεστ αντισωμάτων 

και μαστογράφος

Στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων στο μεταξύ, θα γίνονται στο εξής τα τεστ αντισωμάτων στο υγειονομικό προσωπικό όλων των δομών πρωτοβάθμιας υγείας δηλαδή των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ.

Για το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων της Ηπείρου, τα τεστ αντισωμάτων θα γίνονται από το τμήμα Αιμοδοσίας του ΠΓΝΙ.

Επίσης, από την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινούν και πάλι τη λειτουργία τους οι Επιτροπές των ΚΕΠΑ σε χώρους που παραχωρεί το Κέντρο Υγείας, με την παράκληση των Επιτροπών και της διεύθυνσης, οι εξεταζόμενοι, να προσέρχονται λίγη ώρα πριν το προκαθορισμένο ραντεβού.

Τέλος, ο κ. Φώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Ι. Καρβέλη, να εγκρίνει την σκοπιμότητα προμήθειας ενός σύγχρονου ψηφιακού μαστογράφου για την περιοχή των Ιωαννίνων, ο οποίος θα εγκατασταθεί στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου