Επικαιρότητα

Η μεγάλη πρόκληση του τουρισμού το καλοκαίρι

Off

Ένα μεγάλο στοίχημα, μία μεγάλη πρόκληση είναι φέτος ο ελληνικός τουρισμός. Όπως φαίνεται όμως είναι ακόμα νωρίς να φανεί αν θα υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα που θα επιτρέψουν τουλάχιστον την αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά. Αποφασιστικός παράγοντας θα είναι η οι διεθνείς αφίξεις αφού εκεί είναι ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών της χώρας κάθε χρόνο.

Από τη Σαντορίνη

Το μήνυμα ότι η χώρα μπαίνει σε μία νέα φάση και προσδοκά να γίνει ο ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες από όλον τον κόσμο έστειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης στη Σαντορίνη το απόγευμα του Σαββάτου έχοντας πίσω του ένα εκπληκτικό τοπίο και ένα περίφημο ηλιοβασίλεμα. «Ανοιγόμαστε στους επισκέπτες, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια» τόνισε ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα των πολλών διαφορών που έχει το φετινό καλοκαίρι με τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας να είναι ανοιχτή σε όλον τον κόσμο αλλά και την Ελλάδα να έχει επιτύχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα όλο αυτό το διάστημα.

 «Δεν με ενδιαφέρει να είναι η Ελλάδα ο νούμερο ένα προορισμός, με ενδιαφέρει να είναι ασφαλής προορισμός τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι πως στόχος είναι να μπορέσει να ξεπεράσει ο τουριστικός κλάδος αυτό το δύσκολο καλοκαίρι και να παραμείνει ζωντανός, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Πάνω στη φετινή βάση θα χτίσουμε το 2021 και το 2022, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα με την εκκίνηση που έγινε στη Σαντορίνη θα τρέχουν και άλλα προγράμματα για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, όπως το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», το οποίο με 30 εκατ. ευρώ θα δώσει τη δυνατότητα σε 250.000 οι Έλληνες να κάνουν για σχεδόν μία εβδομάδα διακοπές σε διάφορους προορισμούς της χώρας.

Ο εσωτερικός τουρισμός είναι και ένα από τα κλειδιά για τη φετινή χρονιά ιδιαίτερα για περιορισμούς όπως τα Ιωάννινα και η Ήπειρος που απέδειξαν την τελευταία πενταετία ότι είναι μία ανερχόμενη δύναμη, κυρίως λόγω της εύκολης οδικής πρόσβασης. Με στόχευση και στις αγορές του Ισραήλ, της Κύπρου και των Βαλκανίων η Ήπειρος που βλέπει τη σαιζόν με άξονα όλη τη χρονιά, ευελπιστεί και αυτή ότι θα βάλει γερές βάσεις και για τις επόμενες χρονιές.

Από τη Δευτέρα άνοιξαν και τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας για διεθνείς τουρίστες με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης έχουν προετοιμαστεί με όλα τα μέτρα προστασίας για τον Covid 19 ενώ στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου ώστε να κάνουν πραγματικότητα το ελληνικό καλοκαίρι για όλους όσοι αγαπούν την Ελλάδα.

 

Η Όλγα Γεροβασίλη

Σε παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη, στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA και τη Μαρία Νικόλτσιου, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία και αγωνία ανάμεσα στους επιχειρηματίες της εστίασης και του τουρισμού γενικότερα. «Η Ήπειρος έχει κάνει έντονο αγώνα τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία και ισχυροποίηση του δικού της τουριστικού προϊόντος, μέσα από την ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και γαστρονομικού της πλούτου, το οποίο απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό εναλλακτικών αλλά και παραδοσιακών διακοπών. Αυτή η προσπάθεια που είχε αρχίσει να κερδίζει έδαφος δυστυχώς φέτος ανακόπηκε και με άσχημο τρόπο πράγμα που γεννά βαθιά ανησυχία και αγωνία. 

Ως προς τις επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση από την παγκόσμια υγειονομική κρίση η Όλγα Γεροβασίλη, ανέφερε: «Προφανώς ζούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση όπου τίποτα δεν έχει παγιωθεί ακόμη. Οι επισκέπτες της Ηπείρου προέρχονται βεβαίως από τον εσωτερικό τουρισμό αλλά και από τη Βρετανία, τη Γερμανία και κατά κύριο λόγο την Ιταλία  ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρχε αύξηση επισκεπτών και από τις χώρες της Βαλκανικής.  Γι’ αυτό και είχαμε προτείνει να υπάρξει ένα γενναίο πακέτο στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, μέσω των προγραμμάτων». Ως αστείο νούμερο χαρακτήρισε το πακέτο των 30 εκ το οποίο εξήγγειλε η κυβέρνηση  αν θέλουμε να μιλήσουμε για τόνωση και ενίσχυση του τουρισμού στις ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες γέννησε η πανδημία.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου