Αποχρώσεις

Απαιτείται συμφωνία για τα βασικά έργα των πόλεων

Off

Ανακοινώθηκε ένα ακόμα πρόγραμμα έργων στους δήμους όλης της χώρας  αυτή τη φορά με το όνομα του «Αντώνη Τρίτση». Καλοδεχούμενο. Δεν θα προτρέξουμε να το χαρακτηρίσουμε, ούτε αρνητικά ούτε θετικά, όπως δεν χαρακτηρίσαμε και το προηγούμενο πρόγραμμα, τον «Φιλόδημο». Διαχρονικά άλλωστε, η ελληνική περιφέρεια περιμένει με αγωνία από τις κυβερνήσεις πότε θα σημάνουν την έναρξη των έργων στην περιοχή τους. Πάντα οι δήμοι περιμένουν την κεντρική κυβέρνηση.

 

Αν υπάρχει ένα κρατούμενο συνεπώς όλα αυτά τα χρόνια, από τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη» ήταν η εξάρτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση. Εξάρτηση σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπαίνει ερωτηματικό δίπλα στο «αυτοδιοίκηση». Μείζον θέμα η αυτοδιοίκηση στους δήμους που δεν μπορεί να προχωρήσει αποφασιστικά όσο οι πόροι, τα κονδύλια διανέμονται κεντρικά. 

Ειδικά μέσα στην κρίση, με τα μνημόνια και τις προβλέψεις των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν, ο έλεγχος στους δήμους έγινε ακόμα πιο ασφυκτικός, αντί να τους δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία. Με αιτιολογία- όχι αβάσιμη οφείλουμε να αναγνωρίσουμε- την ανάγκη ελέγχου των δημοσίων δαπανών, οι δήμοι στην ουσία ελάχιστο χώρο έχουν να δράσουν αυτόνομα. 

 

Παρ’ όλα αυτά, αλλού είναι το βασικό πρόβλημα. Είναι στο ότι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι βασικές υποδομές στην ελληνική επικράτεια, μια αρμοδιότητα που είναι και πρέπει να είναι στα χέρια του κράτους. Μόλις τα τελευταία χρόνια, φτάσαμε στα έργα των αποχετευτικών δικτύων σε οικισμούς κάτω των 2 χιλιάδων κατοίκων, αφού επί δεκαετίες δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τα βασικά αποχετευτικά έργα στις μεγάλες και μικρότερες πόλεις μας.

 

Όσο δεν ολοκληρώνονται οι βασικές υποδομές της χώρας τόσο ο έλεγχος του κεντρικού κράτους θα παραμένει ισχυρός πάνω από τους Δήμους. Και είναι αυτό τελικά το σημείο πάνω στο οποίο πρέπει να γίνει η συζήτηση για το μέλλον. Χρειάζεται μία νέα συμφωνία και ένας νέος οδικός χάρτης μεταξύ, των δήμων και του κράτους, για τον ορίζοντα ολοκλήρωσης των βασικών έργων που έχουν ανάγκη οι πόλεις μας. Αν δεν γίνει αυτό και μετά από 10 χρόνια πάνω κάτω τα ίδια θα συζητάμε, όπως και σήμερα. 

 

Η δυναμική του Κάστρου των Ιωαννίνων

Τα πρώτα, νέα μεγάλα έργα στο Κάστρο θα προχωρήσουν αφού εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Το «Πάρκο Πολιτισμού» είναι μία από τις καλύτερες ιδέες του Δήμου Ιωαννιτών και τώρα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, κάτι που μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει.

 

Στο Κάστρο των Ιωαννίνων συμβαίνει ένα παράδοξο: Μας φαίνεται πολύ αυτονόητο, οικείο, ότι γίνονται συνέχεια έργα ανάδειξης και ανάπλασης. Κι αυτό οφείλεται στην πολύχρονη δουλειά που έχει κάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων και η συνεργασία του Δήμου και της Περιφέρειας για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επίσης οι ιδιώτες, οι κάτοικοι του Κάστρου, προσφέρουν κι αυτοί από τη μεριά τους. Γιατί έχουμε και κάτι ακόμα που νομίζουμε ότι είναι αυτονόητο: Το Κάστρο μας κατοικείται, είναι ένας ζωντανός οικισμός. Αν πάμε αντίθετα σε άλλες πόλεις θα δούμε ότι τα Κάστρα είναι πιο έρημα και περισσότερο μοιάζουν με αρχαιολογικούς χώρους παρά με δρώντα αστικά υποκείμενα.

 

Κι αυτή είναι μία κατάκτηση για την πόλη των Ιωαννίνων, είναι ένα πλεονέκτημα που επιδρά και στον τρόπο ζωής μας, αλλά προσφέρει προφανώς και στον τουρισμό και τον πολιτισμό μας.

Υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορεί να γίνουν στο Κάστρο και το ιστορικό κέντρο, έχουν σχεδιαστεί ήδη πολλά και αναμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη των νέων έργων ανάπλασης γιατί βλέπουμε πόσο θετικά επιδρούν στις ζωές μας. 

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ