Επικαιρότητα

Με ατζέντα τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο Ζίτσας

Off

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και τους Αντιδημάρχους Φώτη Ράρρα και Κατερίνα Μπαλάφα, στο πλαίσιο της εξόρμησης για το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» είχε ο ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο. 

Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν η βουλευτής Μερόπη Τζούφη, οι πρώην βουλευτές, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Στέφος και Χρήστος Μαντάς, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ζίτσας Σπύρος Πάικας και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και της Οργάνωσης Ζίτσας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, πολλά και σημαντικά θέματα αναδείχθηκαν από τη συζήτηση, που αφορούν κυρίως στην ανάγκη λήψης μέτρων στην περιοχή αυτή, η οποία έχει επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά λόγω της αυξημένης βιομηχανικής δραστηριότητας που φιλοξενεί, αλλά και των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα. 

Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες, αλλά και η διαχείριση των ζωικών αποβλήτων της περιοχής που απειλούν την οικολογική ισορροπία. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ίδρυση και λειτουργία μικρών μονάδων βιοαερίου στα όρια του Δήμου υιοθετείται από τη Δημοτική Αρχή Ζίτσας, με προϋπόθεση την τήρηση των κανόνων αναφορικά με την ισχύ τους και την εξυπηρέτηση μόνο των αναγκών των πτηνοτροφικών μονάδων του Δήμου Ζίτσας. Σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα του Δημάρχου Ζίτσας για ίδρυση και λειτουργία βιολογικού καθαρισμού στον Δήμο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το σημαντικό έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού Ιωαννίνων, έργο 36,2 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψει τις ανάγκες όλου του λεκανοπεδίου.

Επισημάνθηκε και από τις δυο πλευρές το γεγονός ότι πολλά έργα υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα ή εξελίσσονται με την σημαντική χρηματοδότηση των προγραμμάτων Φιλόδημος. Ζητούμενο, σημειώνεται ακόμα είναι η δυνατότητα της απευθείας διεκδίκησης σημαντικών πόρων ΕΣΠΑ από τους δήμους, χωρίς διαμεσολάβηση.

Σημαντική χαρακτηρίστηκε για την περιοχή  η ίδρυση και λειτουργία δημόσιου ΙΕΚ στο Δήμο Ζίτσας, που ενέκρινε η προηγούμενη Κυβέρνηση και αναμένεται η πλήρης ανάπτυξη όλων των εγκεκριμένων ειδικοτήτων του και ιδιαίτερα αυτών που έχουν αναφορά στον πρωτογενή και μεταποιητικό τομέα. Επισημάνθηκε, επιπλέον, η ανάγκη για νέα σχολικά κτίρια, προκειμένου να στεγάσουν αξιόπιστα το αυξημένο μαθητικό δυναμικό της περιοχής.

Αναφέρθηκε η πολύ κρίσιμη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας στην περιοχή για την εξυπηρέτηση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ ζητήθηκε βοήθεια για πιθανές ρυθμίσεις που να διευκολύνουν την υποστήριξη του δήμου προς το Κ.Υ. Βουτσαρά σε αναλώσιμα, με στόχο την καλύτερη λειτουργικότητα του.

Ζητήθηκε η διερεύνηση της απόδοσης αντισταθμιστικών ρυθμίσεων, για την φιλοξενία της προσφυγικής δομής «Αγία Ελένη», που έχουν υλοποιηθεί σε άλλους αντίστοιχους δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες-μετανάστες.

Σημαντικό αίτημα διαχρονικά για τον Δήμο Ζίτσας αποτελεί η ολοκλήρωση του δρόμου Ιόνια – Κακαβιά που θα συμβάλει καθοριστικά, τόσο στην αύξηση της επισκεψιμότητας, όσο και στην μείωση του κόστους της εμπορευματικής δραστηριότητας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε ανάμεσα στις δύο πλευρές για τα ζητήματα δημοκρατίας που ανακύπτουν από τις νομοθετήσεις – παρεμβάσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών στην λειτουργία των δημοτικών οργάνων, με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την περιφρούρηση και τον σεβασμό από τους αιρετούς στη βούληση των ψηφοφόρων, όπως αυτή εκφράστηκε με την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κοινό αίτημα είναι η άμεση προκήρυξη του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο θα καλύψει τις εποχικές ανάγκες των Δήμων σε προσωπικό και ταυτόχρονα θα προσφέρει εργασία σε πολλούς συμπολίτες μας, σε μια περίοδο που ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται δραματικά.

Συζητήθηκαν, επίσης και τα θέματα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας αλλά και των δασικών χαρτών, θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του δεύτερου μεγαλύτερου Δήμου του Νομού Ιωαννίνων.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εκδήλωσε την πρόθεση να συμβάλλει στην προώθηση λύσεων μέσα από τοπικές και κοινοβουλευτικές ενέργειες για το καλό του τόπου και των πολιτών.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου