Επικαιρότητα

Δρομολογούνται έργα, αντιμετωπίζονται τα προβλήματα

Off

Ως το πιο καθοριστικό βήμα για ξεκινήσει το έργο δημιουργίας Κέντρου για το παιδί στους χώρους του παλιού Ασύλου Ανιάτων θεωρεί η δημοτική αρχή την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο Δήμος, με πλήρεις τις μελέτες πλέον, όπως τονίζει και στη σχετική ανακοίνωση, θα υποβάλλει τον φάκελο για ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» του ΕΣΠΑ.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, σε δηλώσεις του χτες κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε η δημοτική αρχή για το σύνολο των έργων που προωθεί αυτήν την περίοδο, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα έργο που ήταν ανάγκη της πόλης εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, καθώς μέσω αυτού θα αξιοποιηθούν οι εγκαταλειμμένες σήμερα εγκαταστάσεις του Ασύλου. Τόνισε δε ότι χρειάστηκε να «ωριμάσει» η πρόταση κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Όταν αναλάβαμε μας περίμενε μία πραγματικά οδυνηρή έκπληξη όσον αφορά την ωριμότητα των μελετών του συγκεκριμένου έργου, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν πολύ χαμηλή. Τρέξαμε πολύ γρήγορα για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να τις ολοκληρώσουμε. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα μπερδεμένο κουβάρι με τις προγραμματικές συμβάσεις από το παρελθόν. Είχαν υπογραφεί τέσσερις συμβάσεις με διαφορετικούς κάθε φορά συμμετέχοντες. Το γεγονός αυτό δημιουργούσε ένα θολό τοπίο για την επόμενη μέρα», ανέφερε ο Δήμαρχος στις δηλώσεις του.Ο κ. Ελισάφ πρόσθεσε ότι χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και έκανε ειδική μνεία στην άριστη συνεργασία του Δήμου με την Υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Σταμάτη για την απεμπλοκή της υπόθεσης και την υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης.

Ευχαρίστησε επίσης την Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Μαρία Τσολάκη με την συμβολή της οποίας η διαδικασία ολοκληρώθηκε και παράλληλα άνοιξε μια νέα σελίδα συνεργασίας.

«Με βάση τις εξελίξεις αυτές ο δήμος είναι μέσα στις προθεσμίες για την υποβολή ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και ελπίζουμε σύντομα να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης», κατέληξε ο Δήμαρχος.

 

Έρχονται οι καφέ κάδοι

Για τα υπόλοιπα έργα, κάποια από τα οποία ανακοινώθηκαν την Τρίτη, ξεχωρίζει αυτό για τα βιοαπόβλητα με το οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών περνάει στην εποχή των καφέ κάδων μετά και την υποβολή σχετικής πρότασης για ένταξη στο ΕΣΠΑ. «Ο Δήμος Ιωαννιτών αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προσαρμόζεται σε όσα ορίζει η ευρωπαϊκή και η εθνική νομοθεσία. Η διαχείριση των βιοαποβλήτων αποτελεί μέρος του Περιφερειακού και του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων το οποίο υλοποιείται. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε καλύτερη διαχείριση, θα μειώσουμε τις ποσότητες που καταλήγουν στο εργοστάσιο και φυσικά συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε σε δηλώσεις της η αντιδήμαρχος προγραμματισμού Νατάσα Τύρου- Ούζα.

 

Η ύδρευση Μανωλιάσσας

Με αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή δρομολογούνται δύο ακόμη έργα. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος έργων και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γ. Αρλέτος, μέσω προγραμματικής σύμβασης Δήμου και Περιφέρειας θα προχωρήσει η αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Μανωλιάσσας. Με το έργο θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα διακοπών νερού στο χωριό.

Παράλληλα ο Δήμος, υποβάλλει στο Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης, μετά από σχετική πρόσκληση, πρόταση για χρηματοδότηση έργων υποδομής στην Κοινότητα Κατσικά ύψους 420 χιλιάδων ευρώ. Όπως τόνισε ο κ. Αρλέτος για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει πλήρης και ώριμη μελέτη.

 

Χωρίς «ωραιοποίηση»

Για τα προβλήματα της καθημερινότητας στην πόλη ρωτήθηκε ακόμα ο Δήμαρχος και σημείωσε ότι δεν είναι η ώρα του απολογισμού για την πρώτη χρονιά της θητείας του αλλά τόνισε ότι δεν θα μπει στην διαδικασία της «ωραιοποίησης» των πραγμάτων. Περιγράφοντας μίας σειρά από προβλήματα, ανέφερε:

«Όταν έρθει ο χρόνος θα υπάρχει ο αντίστοιχος απολογισμός. Δεν θα κάνουμε ωραιοποίηση, αλλά θα αντιμετωπίσουμε κατάματα τα προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών. Η καθαριότητα είναι ένα εξ αυτών και προχωρήσαμε στην επίλυσή του με τη συμμετοχή ιδιωτών. Κάθε άλλη πολιτική ήταν και είναι αδιέξοδη και υπονομεύει την προσπάθεια που θέλουμε να κάνουμε. Αυτό είναι μείζον πρόβλημα, σε συνδυασμό και με τη  διαχείριση ογκωδών αντικειμένων που μιλάμε για τεράστιες ποσότητες ογκωδών, εξαιτίας και της καραντίνας. Οι λακκούβες είναι επίσης  θέμα.  Εντός των επομένων ημερών υπάρχει εργολαβία και θα βρούμε και τον μηχανισμό ώστε να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα» είπε. 

Ανέφερε ακόμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος όπως η έλλειψη προσωπικού:  «Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ο αριθμός του προσωπικού.  Έχουμε ελάχιστο προσωπικό, στερούμαστε των υπαλλήλων από τα οκτάμηνα και ελπίζουμε σύντομα να πάρουμε τα πάνω από 400 άτομα που αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στο Εργοτάξιο».

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου