Επικαιρότητα

Πλεονέκτημα η προστασία των ΠΟΠ προϊόντων

Off

Η εφαρμογή των διατάξεων του πρόσφατου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή για την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων και κυρίως της φέτας, καθώς επίσης οι πρωτοβουλίες της περιφέρειας για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής στην Ήπειρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα Αραμπατζή, ο περιφερειάρχης Ηπείρου.

Η συνεργασία της περιφερειακής αρχής με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε διάφορα θέματα, που δόθηκαν λύσεις για ζητήματα που εκκρεμούσαν χρόνια, είναι εξαιρετική και οι δύο πλευρές είχαν την δυνατότητα να αναφερθούν σε αυτές στη διάρκειά των δηλώσεων που έγιναν αμέσως μετά τη συνάντηση στο διοικητήριο της περιφέρειας.

Για μία τελευταία ελπίδα έκανε λόγο ο Αλ. Καχριμάνης, η οποία εναποτίθεται στο συγκεκριμένο υπουργείο για να γίνουν όλα όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα στον πρωτογενή τομέα της χώρας.

«Η επιτυχία τους – με το πρώτο νομοσχέδιο που πέρασε – έγκειται σε δύο πράγματα. Πρώτον οι διατάξεις για τα ΠΟΠ προϊόντα ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, εκτός από το ΜΕΡΑ25. Αυτό δείχνει ότι όλοι έβλεπαν το πρόβλημα, αλλά δεν το έλυναν ποτέ. 

Το δεύτερο, είναι ότι στην περιοχή μας έφτασαν αρκετές εταιρείες που μέχρι χθες δεν ήξεραν ότι έχει γάλα και η Ήπειρος και ψάχνουν για γάλα. Αυτό οφείλεται στο νόμο αυτό. Δεν θα εξετάσουμε τι έγινε στο παρελθόν, αλλά το σήμερα και το αύριο του τόπου», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

 

Το αυστηρό πλαίσιο 

και οι ποινές

Η κα Αραμπατζή από την πλευρά της, αφού έκανε λόγο για μία περιφέρεια που βρίσκεται στην προμετωπίδα της ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής, έπλεξε το εγκώμιο του κ. Καχριμάνη, για την συνεισφορά του σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης και αναφέρθηκε ειδικότερα στο αυστηρό πλαίσιο κανόνων και διατάξεων της εν λόγω νομοθεσίας, για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ. Επίσης, στάθηκε και στην βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού να στηριχθούν όλοι οι κλάδοι της πρωτογενούς παραγωγής, που επλήγησαν από την πανδημία.

«Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, κανένας αγρότης, κανένας κτηνοτρόφος, κανένας μελισσοκόμος, κανένας αλιέας δεν πρόκειται να μείνει χωρίς κρατική στήριξη, εάν επλήγη από τον κορωνοϊό. Από τα χρήματα που θα λάβουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα δουλέψουμε ούτως ώστε πραγματικά να ανασυγκροτήσουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, στο οποίο ο πρωτογενής τομέας έχει αποφασιστικό ρόλο. Και αν κάτι έδειξε η κρίση του κορωνοϊού, είναι ότι μέσα από αυτή την επιτυχία που κατορθώσαμε ως χώρα, θα είμαστε και η χώρα που θα παράγει τα πλέον ασφαλή, ποιοτικά, ελληνικά προϊόντα και η χώρα με το ασφαλές τουριστικό αποτύπωμα. Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη. Η σχέση μας είναι διαχρονική. Εγώ τον θεωρώ δάσκαλο για τα θέματα της πρωτογενούς παραγωγής και της κτηνοτροφίας», ανέφερε η κα Αραμπατζή.

Αναφορικά με το πλαίσιο των αυστηρών διατάξεων που διέπει πλέον το καθεστώς των «ελληνοποιήσεων», πρόσθεσε, ότι δεν είναι αρκετές, αλλά δείχνουν μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και την σθεναρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αλλάξει μία κατάσταση που δεν τιμά κανέναν. 

«Δε λέμε, ότι είναι αρκετές οι διατάξεις του νόμου και οι αυστηρές ποινές, γι’ αυτό και το επόμενο βήμα είναι να ενισχύσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», ανέφερε.

 

Θετική στην 

παραχώρηση ακινήτων

Λίγη ώρα αργότερα και αφού επισκέφθηκε την Γαλακτοκομική Σχολή και το Ινστιτούτο Γάλακτος, η κα Αραμπατζή, ρωτήθηκε για το εάν το υπουργείο τάσσεται θετικά στην πρόταση της περιφέρειας Ηπείρου να αξιοποιήσει ακίνητα και εκτάσεις του υπουργείου για τη δημιουργία Πάρκου Αγροτικών Προϊόντων και Πάρκου Καινοτομίας και Υψηλής Τεχνολογίας αντίστοιχα.

«Αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού και του υπουργείου, να αξιοποιηθεί οτιδήποτε μπορεί να αποφέρει όφελος στην πρωτογενή παραγωγή, αρκεί να έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, που θα πρέπει να κατατίθεται στο υπουργείο και εφόσον κριθεί και διαθέτει τα χαρακτηριστικά των συνεργειών, προφανώς, είμαστε απόλυτα θετικοί», ανέφερε η κα Αραμπατζή.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου