Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 01:31
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιουνίου 2020
Επικαιρότητα

Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας στον Κατσικά

Off

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε χτες να προχωρήσει η διαδικασία για την παραχώρηση στην Περιφέρεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτάσεων και κτιριακών εγκαταστάσεων στον Κατσικά για τη δημιουργία  «Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας». 

 Στο «Πάρκο» προγραμματίζεται να στεγαστεί το Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών (με παράρτημα στην Κόνιτσα), να δημιουργηθεί Κέντρο Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης με έμφαση στις ελληνικές φυλές και  να λειτουργήσει Αγορά Παραγωγών τοπικών προϊόντων. 

Όπως  ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης η προσπάθεια αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου από την Περιφέρεια ξεκίνησε το 2011 και συνεχίστηκε μέχρι τις ημέρες μας.  

Η δημιουργία του «Πάρκου» ουσιαστικά δρομολογήθηκε με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, του οποίου προεδρεύει ο νυν Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης και βάσει μελέτης που χρηματοδοτήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ένα τμήμα της έκτασης θα δοθεί στο ΚΕΘΕΑ για τις δράσεις του, ενώ  γνωστοποίησε  ότι έχει γίνει συζήτηση με τις Πρυτανικές Αρχές, τόσο για το  Πάρκο Καινοτομίας, όσο και για το Αγροτοδιατροφικό  Τεχνολογικό Πάρκο Άρτας. 

Ο Περιφερειάρχης,  διευκρίνισε ότι «η  δημιουργία και το αντικείμενο του Πάρκου Καινοτομίας, δεν έχει καμία σχέση και δεν προκαλεί κανένα εμπόδιο στη δημιουργία του «Αγροδιατροφικού Πάρκου της Άρτας»  προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια είναι θετική για τη δημιουργία του. Ωστόσο όπως αναλύθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας Β. Ψαθά, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο- η λειτουργία του εξαρτάται από αποφάσεις της Πρυτανείας και της Συγκλήτου.  

Στο  Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας  που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στον Κατσικά, όπως είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης «θα γίνονται συγκεκριμένα πράγματα,  σε μικρό επίπεδο και αφορούν κυρίως τα αρωματικά φυτά, όπως ζητήθηκε από αγρότες που ασχολούνται με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και τα οποία δεν θα «κοντράρουν» αυτά τα οποία (και εάν) ετοιμάζουν τα υπουργεία για την Άρτα». 

Στην Άρτα, ανέφερε ακόμη ο Περιφερειάρχης, έχει προγραμματιστεί η λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας Κρέατος, ενώ υπάρχουν και γεωργικά θέματα που πρέπει να εξετάζονται στη Γεωπονική Σχολή της. «Είναι λαμπρό το μέλλον και για τη Γεωπονική  Σχολή, αρκεί να θέλουμε να βοηθήσουμε τον τόπο», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου