Πολιτισμός

Η ΕΗΜ επιστρέφει δυναμικά στον πολιτισμό της πόλης

Off

Η πανδημία δεν ήταν δυνατό να αφήσει ανεπηρέαστη την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, που υποχρεώθηκε λόγω των συνθηκών, να αναβάλει πολλές προγραμματισμένες εκδηλώσεις το προηγούμενο διάστημα. 

Με την σταδιακή άρση όμως των μέτρων, η Εταιρεία επανέρχεται δυναμικά και έχει ήδη ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. 

Η περίοδος της πανδημίας πάντως δεν επηρέασε ένα βασικό σκέλος της προσπάθειας που καταβάλλει η διοίκηση της ΕΗΜ, να ανακαινίσει το υπαίθριο θέατρο στο Φρόντζο, όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης μίας ακόμη κερκίδας και αναμένεται το καλοκαίρι του 2021, οι κερκίδες του θεάτρου να έχουν ανακαινιστεί στο σύνολό τους, όπως ανέφερε μιλώντας στο ITV, ο πρόεδρος του ΔΣ Άκης Δερδεμέζης.

«Χρειάστηκε να αναπροσαρμόσουμε το σχεδιασμό σε πολλά πράγματα, όμως στο θέατρο κάναμε τις παρεμβάσεις που είχαμε προγραμματίσει και το καλοκαίρι του 2021, θα είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τις παρεμβάσεις στις κερκίδες», ανέφερε αρχικά. 

 

Συμφωνία με το Υπ. Πολιτισμού για την αρχαία Δωδώνη

Μία δεύτερη μεγάλη παρέμβαση που αποτελεί και μία σχεδόν διαχρονική εκκρεμότητα, η οποία έμεινε πίσω στην περίοδο της πανδημίας έχει να κάνει με τις συζητήσεις και τις οριστικές αποφάσεις με το υπ. Πολιτισμού για τις προς απαλλοτρίωση εκτάσεις, που ανήκουν στην ΕΗΜ και οι οποίες βρίσκονται στην Α1 ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου. 

Στην τελευταία της επίσκεψη στην περιοχή, η υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, επισκέφθηκε την ΕΗΜ και ενημερώθηκε σχετικά με το ζήτημα, όπως ανέφερε ο κ. Δερδεμέζης, κάνοντας γνωστή την καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών, για το ορισθέν ποσό της απαλλοτρίωσης.

«Η αρχική τιμή ήταν πολύ χαμηλή, στη συνέχεια τα δικαστήρια όρισαν μία τιμή πολύ υψηλότερη στην οποία δε μπορούσε να ανταποκριθεί το υπουργείο και εμείς κάναμε μία πρόταση στο υπουργείο, για ένα ενδιάμεσο τίμημα. Η κα υπουργός συμφώνησε, στείλαμε στη συνέχεια τον πλήρη φάκελο, όμως προέκυψε η πανδημία και πλέον μείναμε στο ίδιο σημείο», πρόσθεσε ο κ. Δερδεμέζης.

 

Εκδηλώσεις τριών επιπέδων

Ο σχεδιασμός της ΕΗΜ για την υλοποίηση εκδηλώσεων παρουσιάστηκε από την Αικατερίνη Λιάμπη, Έφορο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Έφορο του Λαογραφικού Μουσείου «Κ. Φρόντζος». 

Οι εκδηλώσεις κινούνται σε τρία διαφορετικά επίπεδα, τις μουσικές εκδηλώσεις με ντόπιους κατά κύριο λόγο, καλλιτέχνες, θεατρικές παραστάσεις και λογοτεχνία.

Η αρχή θα γίνει με την Μποζένα Σουέρεφ, που θα παρουσιάσει μία ξεχωριστή μουσική παράσταση με την Γ. Αναστάση, η οποία θα κάνει και αυτή μία διαφορετική μουσική παράσταση στη συνέχεια, με αναφορά στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι και θα ακολουθήσει η συναυλία με μία μπάντα νέων καλλιτεχνών τους «The Luckies». Όλες οι συναυλίες θα μαγνητοσκοπηθούν και θα προβληθούν στη συνέχεια και από τοπικά τηλεοπτικά μέσα και από το youtube στη συνέχεια.

Για τις θεατρικές εκδηλώσεις έχει γίνει η σχετική προεργασία με τους κ.κ Δημ. Κατσάνο και Γ. Νάκο για μία παράσταση και ένα θεατρικό αναλόγιο, όπως επίσης και για τη λογοτεχνία, όπου έχει επέλθει συμφωνία με τους Μιχ. Σπέγγο και Δημ. Καριώτη.

 

Έκθεση νομισματοκοσμημάτων

Η μεγάλη έκπληξη ωστόσο θα είναι η έκθεση που θα φιλοξενηθεί το Φθινόπωρο στο Λαογραφικό Μουσείο «Κ. Φρόντζος» που θα έχει ως αντικείμενο το νεοελληνικό κόσμημα, με βάση τα νομίσματα. Για την έκθεση θα αξιοποιηθεί η πλούσια συλλογή της ΕΗΜ, ενώ έχει ήδη προσφερθεί να βοηθήσει και ο συλλέκτης Φ. Ραπακούσης από το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου στο Νησί, με επιπλέον εκθέματα.

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ