Επικαιρότητα

Στις 100 «έξυπνες πόλεις» της Ευρώπης και τα Γιάννενα 

Off

Στη λίστα των 100 «έξυπνων πόλεων» της Ευρώπης, δίπλα στο Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, τη Νίκαια της Γαλλίας, το Αμβούργο ή το Άαρχους της Δανίας ανήκει πλέον και ο δήμος Ιωαννιτών. 

Μία διάκριση που έχει τον συμβολικό και τυπικό της χαρακτήρα, αφού έτσι κι αλλιώς περιποιεί τιμή και αναγνώριση για κάθε πόλη, η συμμετοχή της σε μία τέτοια λίστα, αφετέρου όμως δίνει τη δυνατότητα μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που δίνει αυτή η λίστα, να προκύψουν και να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα και δράσεις που θα καταστήσουν περισσότερο βιώσιμη την πόλη και με καλύτερο επίπεδο ποιότητας ζωής για τους πολίτες. 

Στην ίδια λίστα υπάρχουν και άλλες ελληνικές πόλεις, όπως το Ηράκλειο, που έχει την πρωτοκαθεδρία, λόγω και της στενής συνεργασίας που έχει αναπτύξει με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ.

Η σχετική ανακοίνωση για τον δήμο Ιωαννιτών έγινε χθες από τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γ. Λυκογιώργο και τους ειδικούς συμβούλους του δημάρχου Ελευθερία Αυγέρη και Φάνη Γεροδήμο αντίστοιχα.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, ο δήμος Ιωαννιτών θα λάβει υποστήριξη από ειδικούς της πρωτοβουλίας των έξυπνων πόλεων, θα λάβει δωρεάν τεχνογνωσία προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες της πόλης και αφετέρου θα διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη για την υλοποίηση των στρατηγικών του αλλά και έργων.

Σταδιακά θα καταστεί μέρος ενός διεθνούς δικτύου καινοτομίας και συνεργασίας, το οποίο εργάζεται προς την κατεύθυνση των στόχων που έχουν τεθεί για την αειφόρο ανάπτυξη.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τους συνεργάτες του, που με επιμονή εργάστηκαν τους τελευταίους μήνες για την υποβολή και την έγκριση της πρότασης.

«Είχαμε τονίσει ότι ένας από τους πυλώνες του στρατηγικού μας σχεδιασμού είναι η προγραμματισμένη εξωστρέφεια της πόλης.

Η συμμετοχή μας σε αυτή την πρωτοβουλία βάζει τα Γιάννενα στον Ευρωπαϊκό χάρτη των πόλεων που οραματίζονται ένα βιώσιμο μέλλον με την τεχνολογία να υιοθετείται για την επίτευξη του στόχου αυτού. Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Τα οφέλη

Στα βασικά οφέλη που προκύπτουν για την πόλη αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Γ. Λυκογιώργος. «Τα δύο σημαντικά οφέλη θα είναι ότι τα Γιάννενα θα βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο με πόλεις που διαθέτουν παράδοση στις τεχνολογίες και άρα θα αντλούν τεχνογνωσία και θα υιοθετούν στρατηγικές και σταδιακά θα μπορέσουν με την σειρά τους να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και να μεταφέρουν σε άλλες πόλεις την εμπειρία αυτή».

Ο κ. Λυκογιώργος ρωτήθηκε παράλληλα αν ο δήμος θα προχωρήσει στην υλοποίηση κάποιων δράσεων που ξεκίνησαν στην προηγούμενη δημοτική θητεία, όπως είναι το ηλεκτρονικό σύστημα αναζήτησης παρόδιας στάθμευσης.

«Η λογική της δημοτικής μας αρχής διέπεται από την αρχή της συνέχειας. Οτιδήποτε είναι θετικό και υλοποιήσιμο, προφανώς θα το συνεχίσουμε», ανέφερε ο κ. Λυκογιώργος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερο σαφείς απαντήσεις επί του συγκεκριμένου.

Η ειδική σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα προγραμματισμού Ελευθερία Αυγέρη τόνισε ότι τα Ιωάννινα θα μπορέσουν στο εξής να αξιοποιήσουν καλές πρακτικές άλλων πόλεων και να λάβουν τεχνογνωσία μεθοδικά και στοχευμένα.

Οι τομείς στους οποίους ο δήμος Ιωαννιτών θα λάβει τεχνογνωσία είναι οι:

    • Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση δημοσίων υπηρεσιών

    • Έξυπνος και βιώσιμος τουρισμός

    • Επαύξηση της συμμετοχής των πολιτών, της συνδεσιμότητας και της κοινότητας

    • Ανθεκτικότητα του κλίματος και διαχείριση καταστροφών

Ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα πληροφορικής και νέων τεχνολογιών Φάνης Γεροδήμος ευχαρίστησε όλο τον υπηρεσιακό μηχανισμό του τμήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών που βοήθησε και τόνισε πως «τώρα ανυπομονούμε να βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και να ανταλλάξουμε απόψεις».

 

Η ομάδα έργου

Στην ομάδα έργου η οποία θα είναι υπεύθυνη για την πορεία του συμμετέχουν (αμισθί) μεταξύ άλλων, η Βασιλική Μπέσιου Πολιτικός Μηχανικός με μεγάλη εμπειρία σε έργα και τεχνολογίες αιχμής και ο Ευάγγελος Παπαπέτρου, καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με μεγάλη εμπειρία σε εκτέλεση έργων.

Ο κ. Παπαπέτρου είχε οριστεί τον Φλεβάρη (μετά από αίτημα της Αντιδημαρχίας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εφαρμογών Έξυπνης Πόλης προς την συνέλευση του τμήματος Μηχανικών Η/Υ)  (αμισθί) τεχνικός σύμβουλος για την/ συντήρηση, ανάπτυξη και εξέλιξη των δικτυακών υποδομών του δήμου Ιωαννιτών. Η επιπλέον συμμετοχή του στην ομάδα έργου του ICC ενισχύει την στρατηγική συνεργασία μεταξύ δήμου και Πανεπιστημίου.

Η δημοτική αρχή απευθύνει δημόσια ευχαριστίες στον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, στην Ένωση Ξενοδόχων και στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που με επιστολές τους υποστήριξαν την αίτηση του δήμου Ιωαννιτών. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου