Επικαιρότητα

ΠΑΡΑΤΑΞΗ Τ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ – Διαφωνία σε πρόταση μελέτης για τον θρησκευτικό τουρισμό

Off

Παρατηρήσεις για το θέμα της Οικονομικής Επιτροπής για την ανάδειξη διαδρομών και χαρακτηριστικών των θρησκευτικών κτισμάτων του κέντρου της πόλης για την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού, διατύπωσε η παράταξη «Ιωάννινα 2023» της Τ. Καλογιάννη, παρατηρήσεις που την οδήγησαν και στην καταψήφιση της πρότασης της δημοτικής αρχής.

«Με ενδιαφέρον αντιμετωπίσαμε τον τίτλο του θέματος της Οικονομικής Επιτροπής, που αφορά στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών θρησκευτικών κτισμάτων στην πόλη μας, τα οποία προσδίδουν στην πολυπολιτισμική φυσιογνωμία του Δήμου μας και ενδυναμώνουν το θρησκευτικό τουριστικό προϊόν του τόπου μας. Διαβάζοντας, όμως, την σχετική εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου, προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα που μας έχει συνηθίσει η Δημοτική Αρχή. Σε αυτή της ανεπάρκειας, της ανικανότητας, της προχειρότητας και των αδιαφανών διαδικασιών», σημειώνει η παράταξη, στην ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Και συμπληρώνει η παράταξη:

«Στην εισήγησή τους, δεν γίνεται καμία αναφορά στην πρόσκληση ή στο χρηματοδοτικό μέσο στο οποίο θα υποβληθεί η πρόταση, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι απαιτούμενες μελέτες.

Για μια ακόμη φορά, με την αυθαίρετη υπόθεση ότι το υπάρχον προσωπικό στις υπηρεσίες του Δήμου δεν επαρκεί, εκχωρούν την υλοποίηση, των μελετών εν προκειμένω, σε άλλον φορέα, την ΕΕΤΑΑ, για την οποία δεν είναι γνωστό εάν έχει ή όχι εμπειρία ή αναφορά σε μελέτες για θρησκευτικό τουρισμό.

Δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης του Δήμου μας, η οποία για τη Δημοτική Αρχή αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο, καθώς και την έχει παρακάμψει και άλλες φορές.

Αναφέρονται στην προφορική δέσμευση, για ένταξη της πρότασης, που απέσπασαν από τον υπουργό Τουρισμού. Οι προθέσεις του υπουργού είναι θετικές και τον ευχαριστούμε δημοσίως για αυτό. Αλλά, εάν ο φάκελος που θα υποβληθεί δεν πληρεί τις προδιαγραφές της άγνωστης πρόσκλησης, τι μπορεί να κάνει ο υπουργός;»

«Ακόμη, οι παρεμβάσεις που προτείνουν αφορούν: τη λαϊκή αγορά της Αγίας Μαρίνας, το parking πίσω από τη λαϊκή αγορά Αγίας Μαρίνας, το παλιό δημαρχείο (νυν Ωδείο), τις οδούς Κύργιου και Αγίας Μαρίνας. Αλήθεια, ποια η σχέση αυτών με τον Θρησκευτικό Τουρισμό;», συμπληρώνει. Και καταλήγει:

«Εάν η δημοτική αρχή είχε έστω και το παραμικρό ενδιαφέρον για τον Δήμο και για το συγκεκριμένο έργο, έπρεπε πρώτα να ανατρέξει και να στηριχθεί στις μελέτες, που η δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα και της παράταξης “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία” παρέλαβε και εξαγόρασε, μετά από Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός είχε τίτλο: “Ενοποίηση και ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων του κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων» διεξήχθη, την περίοδο 2004-2005 και οι καλύτερες μελέτες είναι περιουσία του Δήμου μας. Σε αυτές είχαν συμπεριληφθεί και τοποθεσίες που αναφέρονται στην εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου».

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου