Επικαιρότητα

Βρήκε «σπίτι» το αρχείο του Λέανδρου Βρανούση

Off

Αποδέκτης μίας εξαιρετικής δωρεάς από το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού έγινε το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο λόγος για το αρχείο του Λέανδρου Βρανούση, ενός προσώπου που έβαλε την δική του προσωπική σφραγίδα στα ακαδημαϊκά δρώμενα της χώρας, ταυτόχρονα όμως, στην εκπαιδευτική- ερευνητική, στην πολιτική και την κοινωνική ζωή της Ηπείρου και των Ιωαννίνων.
Η δωρεά του αρχείου ολοκληρώθηκε πριν λίγες εβδομάδες και το Εργαστήριο Ερευνών αναλαμβάνει πλέον το βαρύ φορτίο ευθύνης να προχωρήσει στην καταλογογράφηση, την στάθμιση της αξίας των τεκμηρίων και στην ψηφιοποίησή του. 
Απώτερος στόχος σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Φ.Π.Ψ. Καθηγητή Φιλοσοφίας Κ. Πέτσιου το αρχείο αυτό να αποτελέσει κτήμα του ερευνητικού πεδίου για την ιστορική προσέγγιση επιστημονικών ζητημάτων. 
Ο Λέανδρος Βρανούσης άλλωστε υπήρξε κορυφαίος μελετητής, αλλά και ερευνητής της ιστορίας της ελληνικής Φιλοσοφίας, αλλά και των νοοτροπιών που αναπτύχθηκαν στον Ευρωπαϊκό και τον Βαλκανικό χώρο. «Είναι διττή η σημασία της απόκτησης αυτού του αρχείου. Πρώτον γιατί περιλαμβάνει τεκμήρια που αναφέρονται στην ιστορία των ιδεών, με ερμηνείες και μελέτες στο έργο κορυφαίων νεοελλήνων διανοητών και δεύτερον γιατί τα τεκμήρια διασαφηνίζουν την προσωπική πορεία και διαδρομή του Λ. Βρανούση, όπως και την πρωτοποριακή ερευνητική του μέθοδο», τόνισε ο κ. Πέτσιος, που εξέφρασε ευχαριστίες του Δ.Σ. του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού και ειδικότερα στον Μανώλη Σαββίδη για την ευγενική προσφορά του αρχείου.
Το επόμενο διάστημα στο Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας θα ξεκινήσει η καταλογογράφηση των μοναδικών τεκμηρίων του αρχείου Βρανούση, που περιλαμβάνει κώδικες, χειρόγραφα, μικροφίλμ και πολλά άλλα, για τα οποία υπάρχει μόνο μία επιδερμική αναφορά στον όγκο των φακέλων στους οποίους περικλείονται.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου