Επικαιρότητα

Βγήκαν στην επιφάνεια τα προβλήματα

Off

Οι διαμαρτυρίες περιοίκων για φασαρία σε ώρες κοινής ησυχίας, ειδικά το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με έναν ελαφρύ τραυματισμό ενός ποδηλάτη και με ένα έγγραφο που απέστειλε η Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων στις εισαγγελικές αρχές, αναφορικά με παραβατικές πράξεις, οδήγησαν τη δημοτική αρχή της πόλης, στην απόφαση να κλείσει την πίστα ποδηλάτων pump track, για λόγους ασφαλείας και μέχρι να πιστοποιηθεί η πίστα και να αδειοδοτηθεί. 

Η πίστα αποτέλεσε το έπαθλο που κέρδισαν σε πανελλαδικό διαγωνισμό, μαθητές της πόλης των Ιωαννίνων το 2018, από εταιρεία αναψυκτικών και κατασκευάστηκε σε κοινόχρηστο χώρο στην Κιάφα, επί της δημοτικής θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Μέχρι και πριν λίγους μήνες, δεν είχε δημιουργηθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, πλην όμως, οι διαμαρτυρίες των περιοίκων αρχικά και στη συνέχεια, η εισαγγελική διερεύνηση προς τη δημοτική αρχή, με ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία της πίστας έφεραν στην επιφάνεια τα προβλήματα και τις ελλείψεις στο φάκελο λειτουργίας της.

 

Ο φάκελος του έργου

 Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ITV, ο γενικός γραμματέας του δήμου Βασίλης Ζωγράφος, ο δήμος Ιωαννιτών, διαπίστωσε ότι πλην της παραχώρησης του χώρου δεν υπήρχε τίποτε άλλο στο φάκελο του έργου. Κύρια έλλειψη φυσικά η αδειοδότηση, κάτι αυτονόητο πάντως, από τη στιγμή, που δεν κλήθηκε ποτέ η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου να ελέγξει την πρόταση, να τη μελετήσει και φυσικά να ελέγξει και να παραλάβει την πίστα, αφού αυτή είχε ολοκληρωθεί.

Όπως διαπιστώθηκε επίσης, ο δήμος Ιωαννιτών από την ημέρα λειτουργίας της πίστας μέχρι και σήμερα, δεν είχε κάνει την παραμικρή παρέμβαση αν και κάτι τέτοιο κρίνεται σκόπιμο και απαραίτητο, όπως μαρτυρά και η εικόνα της πίστας και του περιβάλλοντος χώρου, που μοιάζει εγκαταλελειμμένος.

Ο κ. Ζωγράφος ανέφερε, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο γραφείο του με περιοίκους, επισήμανε, ότι είναι αδύνατο να επιτραπεί και πάλι η λειτουργία της πίστας, χωρίς να προηγηθεί η διαδικασία του ελέγχου, της πιστοποίησης και της αδειοδότησης, θέτοντας ευθέως μείζον νομικό ζήτημα και ανάληψης αστικών ευθυνών, σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος.

«Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία, ώστε να μας παραδώσει τις μελέτες του έργου και στη συνέχεια η Τεχνική Υπηρεσία θα κινηθεί όπως έχει υποχρέωση και προβλέπεται για να διαπιστώσει αν η πίστα πληροί τις προδιαγραφές, τι χρειάζεται να γίνει ώστε να φτάσουμε στην αδειοδότηση του έργου. Κατανοούμε, ότι είναι ένα έργο πρωτοποριακό και ιδιαίτερο για την πόλη που απευθύνεται και σε μία ευαίσθητη ομάδα, στα νέα παιδιά που αναζητούν χώρους και διεξόδους ψυχαγωγίας, όμως δεσμευόμαστε, ότι θα κινηθούμε με γνώμονα την γρήγορη πιστοποίηση και αδειοδότησή του, ώστε να παραδοθεί και πάλι προς χρήση», ανέφερε ο κ. Ζωγράφος.

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή επισημαίνει με νόημα, πως «…η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει πρόθεση να αποποιηθεί τις ευθύνες της όμως θεωρεί το λιγότερο άδικο να βρίσκεται στη θέση του απολογούμενου για όσα όφειλαν να είχαν γίνει το 2018 και δεν έγιναν ποτέ». 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου