Επικαιρότητα

Γέφυρα συνεργασίας και παρακαταθήκη πολιτισμού

Off

Έναν εναλλακτικό δρόμο προς την ανάπτυξη που θα στηρίζεται στο φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και την τοπική παραγωγή ανέδειξε από τα Τζουμέρκα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρωταγωνιστής όλων όμως ήταν το Γεφύρι της Πλάκας που με τον πιο επίσημο τρόπο, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού «επιστρέφει». 

Μία υπέροχη εικόνα πάνω από τα νερά του Αράχθου, ένα εξαιρετικό αναστηλωτικό έργο δείγμα της επιστημονικής και κατασκευαστικής πρωτοπορίας στη χώρα μας, απόδειξη του τι μπορεί να κάνει η συνεργασία των φορέων και των δημοσίων υπηρεσιών, το Γεφύρι της Πλάκας που από τον επόμενο μήνα θα είναι διαθέσιμο και στους πολίτες, υποδέχτηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για Θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ και τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και ενημερώθηκε για τις κατασκευαστικές εργασίες με το πρώτο βλέμμα να καθηλώνεται από  εντυπωσιακό τόξο του γεφυριού.

Το παρών στην πρωθυπουργική επίσκεψη έδωσαν βουλευτές της Ηπείρου, δήμαρχοι μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος εκπρόσωποι φορέων, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, με τον πρωθυπουργό να επιλέγει να ανέβει ως ψηλά στο κέντρο του τόξου δίνοντας τα εύσημά του σε όσους συνεργάστηκαν για την αναστήλωση.

Στελέχη του υπουργείου Υποδομών παρουσίασαν στον πρωθυπουργό το χρονικό των εργασιών και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε με επιτυχία το αναστηλωτικό έργο.

Για έργο ενότητας και αξιοσύνης μίλησε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε βάρος στο παράδειγμα της συνεργασίας όλων όσοι βοήθησαν ώστε να στηθεί ξανά στα πόδια του το Γεφύρι της Πλάκας πέντε χρόνια μετά την καταστροφή του και δεν παρέλειψε να συγχαρεί και την προηγούμενη κυβέρνηση που υλοποίησε το έργο.

 

Ο πρωθυπουργός

Η δήλωση του Πρωθυπουργού στο Γεφύρι της Πλάκας έχει ως εξής:

«Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για την Ήπειρο όμως και μία σπουδαία μέρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά και με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ στο Γεφύρι της Πλάκας, το οποίο ξαναστέκεται αγέρωχο πάνω από τον ποταμό Άραχθο, ανακατασκευασμένο ακριβώς όπως το έφτιαξε ο μάστορας Μπέκας τον 19ο αιώνα.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συντελεστές που κατάφεραν, μέσα σε πέντε χρόνια, να ολοκληρώσουν αυτό το εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό έργο: Την Περιφέρεια, χωρίς τη συνδρομή της οποίας το έργο αυτό δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Υποδομών, την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, τον προκάτοχό του κυρίου Καραγιάννη, τον νυν γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Όλοι συνεργάστηκαν, τα δύο συναρμόδια Υπουργεία, η Περιφέρεια, η επιστημονική μας κοινότητα, οι Δήμοι, ο Δήμος ο οποίος έχει και αυτός το δικό του μερίδιο το οποίο έπαιξε, για να μπορέσουμε σήμερα να απολαμβάνουμε και πάλι αυτό το θαύμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ένα γεφύρι τόσο ιστορικό, το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων, ταυτισμένο με την ιστορία αυτού του τόπου, ταυτισμένο με δύσκολες εποχές στη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία.

Ένα γεφύρι το οποίο ξαναφτιάχτηκε όπως ακριβώς είχε φτιαχτεί, πιο στέρεο όμως, για να μπορέσει να αντέξει τα ορμητικά νερά του Αράχθου και να στέκει πάντα όπως και σήμερα, περήφανο, όρθιο, μία παρακαταθήκη στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Και πάλι θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Είναι ένα έργο -είχα την ευκαιρία να το πω και χθες- το οποίο ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θέλω πάντα να αποδίδω τα εύσημα σε όλους όσοι δούλεψαν πολύ σκληρά για να μπορέσει σήμερα να ολοκληρωθεί, να παραδοθεί και επίσημα εντός του επόμενου μήνα, για να μπορέσουν και πάλι να το απολαμβάνουν όλοι οι επισκέπτες, αλλά φυσικά και οι κάτοικοι της περιοχής, η ιστορία της οποίας είναι ταυτισμένη με το Γεφύρι της Πλάκας.

Να είστε καλά και σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να το απολαύσω ο ίδιος».

 

Ο περιφερειάρχης

Ο κ. Καχριμάνης σε δηλώσεις του προλογίζοντας τον πρωθυπουργό, ανέφερε:

«Εγώ αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά σήμερα γιατί σε αυτό το σημείο που αναστηλώθηκε η Γέφυρα της Πλάκας, η θέση αυτή λέγεται Τελωνείο. Εδώ βρέθηκε ο Άρης με τον Ζέρβα και αποφάσισαν να μην γκρεμιστεί πότε αυτή η γέφυρα.

Θυμόμαστε την οικογένεια Λούλη, τον Μπέκα τον μάστορα, τον Φρόντζο, που το 1863-66 που έγινε το πρώτο γεφύρι

Όταν την 1η Φεβρουάριου του 2015, με πήρε ο αντιδήμαρχος και μου είπε πως έπεσε το γεφύρι νόμισα πως μου έκανε πλάκα.

Τελικά σε αυτήν την θέση τα συμφωνήσαν όλα. Τελικά σε αυτή την θέση, όταν πρωτοήρθα, είπα εδώ πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, για να ξανακάνουμε αυτό το γεφύρι. Έτσι ανακατασκευάστηκε αυτό το έργο, το οποίο δείχνει, πως όταν εμείς οι Έλληνες αποφασίσουμε κάτι όλοι μαζί το κάνουμε. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω όσους συμμετείχαμε εδώ στην όλη προσπάθεια και είναι αποτέλεσμα του “όλοι μαζί”.

Κύριε πρωθυπουργέ, σας τιμά που σήμερα ήρθατε να δείτε ένα έργο ενότητας και ένα έργο που δείχνει, ότι είμαστε άξιοι οι Έλληνες για όλα και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα. γιατί στην συνεργασία που έχουμε όλο αυτόν τον καιρό βλέπω πως σε όλα τα θέματα δίνετε λύσεις.

Θέλω να το πω δημόσια αυτό. Είναι μεγάλη υπόθεση σε αυτά τα δύσκολα να πάρει η πατρίδα μας αυτό που της αρμόζει. Με τις ενέργειες που κάνατε τον προηγούμενο καιρό, είτε για το πρόβλημα της επιδημίας που συνεχίζει να υπάρχει, είτε στα σύνορα στον Έβρο, παρά το γεγονός που ακούμε πως κάποιοι θέλουν να πουν πως η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί, εγώ ξέρω ότι στο τέλος το φως νικάει το σκοτάδι.

Συγχαρητήρια που ήρθατε εδώ, μας τιμάτε, γιατί έτσι σε ένα έργο που συμβολίζει την Ενότητα ο πρωθυπουργός της χώρας δίνει δύναμη σε όλους εμάς».

 

Η περιοδεία

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στα Πράμαντα που υπέστη μεγάλες ζημιές το 2018 λόγω πυρκαγιάς ενώ στη συνέχεια, προτού αναχωρήσει για την Κέρκυρα, επισκέφθηκε το χωριό Καταρράκτης και συνομίλησε με τους κατοίκους ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στα Τζουμέρκα που ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου