Επικαιρότητα

Χαμηλότεροι τόνοι στη Γαλακτοκομική Σχολή

Off

Μία προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους και την ένταση, που μέχρι ένα βαθμό προκλήθηκε και από τις διαρροές για το περιεχόμενο του πορίσματος της διοικητικής έρευνας, καταβάλλει η διοίκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα, που συνεδρίασε χθες στη Γαλακτοκομική Σχολή.
Με την εξαφάνιση και αναζήτηση του Βαγγέλη Γιακουμάκη να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο, μέσα από  τη διαδικασία της έρευνας τόσο της αστυνομικής όσο και της διοικητικής ανέκυψαν διάφορα ζητήματα, κάποια όμως από τα οποία απειλούν την ίδια την ύπαρξη της Σχολής.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο κινήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ Δήμητρα, το οποίο αποφάσισε να ορίσει ως διευθύντρια της Σχολής, όχι τον κ. Μαλλίδη, όπως είχε ανακοινωθεί αλλά την κα Αλεξάνδρα Μέγα, προϊσταμένη του Τμήματος Επιθεωρήσεων και Ελέγχων Ηπείρου στον ΕΛΟΓΑΚ.
Επίσης, το Δ.Σ ζητά με την απόφασή του από το υπουργείο Παιδείας την ενίσχυση με εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και με ειδικούς που θα αναλάβουν το έργο της ενημέρωσης των σπουδαστών για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Σέρκο Χαρουτουνιάν τόνισε πως για το ίδιο θέμα είχε γίνει μία σημαντική δουλειά την προηγούμενη σχολική χρονιά από τη διεύθυνση της Σχολής σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
Από τα σημαντικότερα που προέκυψαν κατά τις δηλώσεις του κ. Χαρουτουνιάν ήταν αναμφίβολα το ότι το πόρισμα της διοικητικής έρευνας απέχει μακράν από όλα όσα ακούγονται και γράφονται για ένα πόρισμα – καταπέλτη, που περιλαμβάνει «σημεία και τέρατα» για όσα γίνονταν στη Σχολή.
«Τη βασική έρευνα τη διενεργεί η αστυνομία. Εμείς κάναμε μία διοικητική έρευνα, έχοντας δύο ερωτήματα. Εάν είχαν διαπιστωθεί φαινόμενα ενδοσχολικής βίας και εάν αυτά ήταν σε γνώση του προσωπικού όπως και εάν το προσωπικό ενήργησε για να τα αντιμετωπίσει. Περιγράφονται κάποια γεγονότα αλλά είναι πολύ λιγότερα από όσα ακούγονται, λέγονται και γράφονται. Περιγράφονται γεγονότα του τύπου «άκουσα, είδα, μου είπαν», τη σοβαρότητα των οποίων δεν μπορώ προσωπικά να αξιολογήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρουτουνιάν ενώ ο κ. Μαλλίδης έκανε λόγο για «σοβαρές επιφυλάξεις σε όλα όσα διαρρέουν και ακούγονται».

Χωρίς γνώση η διοίκηση;
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Χαρουτουνιάν διευκρίνισε πως ουδέποτε η διοίκηση του Οργανισμού ενημερώθηκε για συγκεκριμένα περιστατικά ενδοσχολικής βίας από την διεύθυνση της Σχολής.
Παραδέχθηκε την αποστολή πολλών εγγράφων, που περιελάμβαναν όπως είπε ζητήματα εκπαιδευτικού και διαδικαστικού χαρακτήρα, τα περισσότερα μάλιστα από τα οποία αντιμετωπίστηκαν και αυτό αποδεικνύεται από την ενίσχυση της χρηματοδότησης της Σχολής κατά 30% περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
«Κατηγορηματικά δηλώνω πως δεν υπήρξε κανένα έγγραφο στη διοίκηση που να αναφέρεται σε φαινόμενα ενδοσχολικής βίας και ουδέποτε η διοίκηση ειδοποιήθηκε για τέτοιο θέμα. Φιλοξενούμε πολλούς μαθητές στην εστία, σε δύσκολες συνθήκες και υπάρχουν διάφορα προβλήματα, όπως και σε άλλες αντίστοιχες δομές. Τα προβλήματα αυτά γίνονται εντονότερα τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού όμως αυτό δεν δικαιολογεί την εμφάνιση φαινομένων ενδοσχολικής βίας», σημείωσε ο κ. Χαρουτουνιάν για να προσθέσει πως δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να διακοπεί η λειτουργία της Γαλακτοκομικής.

Τι λέει το έγγραφο
Ανεξάρτητα πάντως από τις χθεσινές δηλώσεις  του κ. Χαρουτουνιάν, η διεύθυνση της Γαλακτοκομικής Σχολής και ο πρώην πλέον διευθυντής Κ. Μάντζαρης στις 24 Δεκεμβρίου του 2014 με έγγραφό του είχε ενημερώσει για το σύνολο των προβλημάτων της Σχολής και για τις ενδεχόμενες άμεσες συνέπειες στη λειτουργία της μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Στο πλέον επίμαχο σημείο (παράγραφος 6) τονίζεται χαρακτηριστικά πως «Μετά την απόφαση του Δ.Σ. για διαμονή όλων των μαθητών στην Εστία, δεν έχει γίνει καμία ενεργεία, παρά τις υποσχέσεις ότι θα υπάρξει μέριμνα λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών που επιθυμούν να μείνουν στην εστία. Φέτος διαμένουν 95 μαθητές. Τα προβλήματα από τη διαμονή τόσο μεγάλου αριθμού οικότροφων, στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, σας είναι ήδη γνωστά. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν πιστεύουμε ότι λειτουργεί Οικοτροφείο, με ανήλικους μαθητές και μάλιστα μικτό (αγόρια και κορίτσια), χωρίς να έχει προσωπικό, ούτε καν στα χαρτιά – στο πρόσφατο οργανόγραμμα του ΕΛΓΟ δεν προβλέπεται καμία θέση. Είναι κοινή απόφαση όλου του προσωπικού της Σχολής ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκύψουν και νομικά θέματα (πχ σε περίπτωση ατυχήματος, σεξουαλικής παρενόχλησης, σωματικής βίας, με υγειονομικές υπηρεσίες κλπ). Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στις εγκαταστάσεις της Σχολής περιλαμβάνεται οικία επιστάτη και δύο δωμάτια (ένα σε κάθε όροφο) για επιμελητές».
Το περιεχόμενο του εγγράφου μπορεί να πει κάποιος ότι αναφέρεται σε… μάντη κακών ή προάγγελο μίας δύσκολης κατάστασης, που στην περίπτωση της Γαλακτοκομικής με την υπόθεση Γιακουμάκη μετατράπηκε σε τραγική. Για τον πρώην διευθυντή της Σχολής πάντως Κ. Μάντζαρη ο κ. Χαρουτουνιάν τόνισε πως η αντικατάστασή του από την διεύθυνση ισχύει μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ανθρωποφαγία
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε επίσης η τοποθέτηση – έκκληση του κ. Μαλλίδη να μην γίνεται αναφορά και δημοσιοποίηση ονομάτων, αλλά και φωτογραφιών σπουδαστών, όπως γίνεται τις τελευταίες ημέρες, κυρίως σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε όριο και ο κ. Μαλλίδης επισήμανε τον κίνδυνο να προκληθούν φαινόμενα ετεροδικίας σε βάρος σπουδαστών της Σχολής.
«Επειδή δημοσιεύονται ονόματα και φωτογραφίες στο διαδίκτυο αβίαστα και ανυπόστατα απευθύνω έκκληση προς κάθε κατεύθυνση να μην στοχοποιούνται παιδιά, έστω κι αν υπάρχουν υποψίες. Δεν πρέπει να φτάσουμε σε φαινόμενα ετεροδικίας ή βανδαλισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι προκαλεί πολλά ερωτηματικά και απορίες η στάση των εισαγγελικών αρχών της πόλης απέναντι σε αυτό το φαινόμενο της «ανθρωποφαγίας», καθώς παρότι υπάρχουν καθημερινά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, για τα τερατώδη που αναφέρονται στο διαδίκτυο και που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ενώ δημιουργούν σύγχυση και στις έρευνες, δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ