Επικαιρότητα

Χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση ζημιών

Off

Το χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις για τις ζημιές στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της Ηπείρου και ιδιαίτερα της Άρτας, συζητήθηκε μεταξύ άλλων σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Η σύσκεψη έγινε παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη και συμμετείχαν εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων, του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Από την Άρτα συμμετείχαν οι Βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη, Βασίλης Τσίρκας, εκπρόσωπος του Γιώργου Στύλιου, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Κατέρης, ο Δήμαρχος Νικ. Σκουφά Ευστάθιος Γιαννούλης και ο Άγγελος Μανώλης ως εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Άρτας.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Άρτας καθώς επίσης και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι παρουσίασαν στην αρχή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω των πλημμυρών και του παγετού και μετέφεραν στους Υπουργούς την αγωνία των κατοίκων για την άμεση αποζημίωσή τους και την αποκατάσταση των ζημιών.

Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς για την πρόθεση της Πολιτείας να χαρακτηρίσει την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας πλημμυρόπληκτη και κατολισθείσα περιοχή (σε ό,τι αφορά τις ορεινές περιοχές). Η απόφαση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως πλημμυρόπληκτη καθώς επίσης και τα πιστωτικά μέτρα είναι στη φάση της υπογραφής από τα συναρμόδια Υπουργεία και τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ.

Για τα υπόλοιπα άμεσα βοηθήματα (επίδομα άμεσων βιοτικών αναγκών των 586 € και αποζημιώσεις για τον οικιακό εξοπλισμό), έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες από τα αρμόδια Υπουργεία και σε συνεργασία με τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές στον πρωτογενή τομέα, οι διαβεβαιώσεις – δεσμεύσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου είναι:

–  Για το ζωικό κεφάλαιο και τα μελισσοσμήνη, όπου έχει γίνει καταγραφή από τον ΕΛΓΑ και οι παραγωγοί είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, θα δοθούν οι αποζημιώσεις στο χρονικό διάστημα από τέλη Μαρτίου έως το Πάσχα.

–  Για τη φυτική παραγωγή, όσοι παραγωγοί είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν εντός του Μαΐου και οι σχετικές αποζημιώσεις θα είναι ενιαίες για τις ζημιές από τον παγετό και τις πλημμύρες. Οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο θα εκτιμηθούν μέχρι τέλους Ιουνίου και οι αποζημιώσεις θα δοθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

–  Σε ότι αφορά το φυτικό κεφάλαιο που σχετίζεται με ιδιοκτήτες που είναι ανασφάλιστοι στον ΕΛΓΑ, όπως και λοιπές ζημιές που έχουν υποστεί αποθήκες, εξοπλισμός κλπ., πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να υποβάλλει δυο ξεχωριστούς φακέλους προς χρηματοδότηση στα τέλη του έτους. Οι σχετικοί φάκελοι θ’ αφορούν ξεχωριστά το φυτικό κεφάλαιο και τις αποθήκες-εξοπλισμό κλπ.

 

Από την ΕΕ

Για τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της αποκατάστασης, Ερώτηση κατέθεσε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρει:

«Εδώ και έναν χρόνο η Ελλάδα πλήττεται από συνεχείς φυσικές καταστροφές λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. Σημαντικές καταστροφές έχουν σημειωθεί στο νομό Αττικής αλλά και στις περιφέρειες Ηπείρου (Ιωάννινα: Δωδώνη, Επισκοπικό, Ζωτικό, Μπεστιά – Θεσπρωτία: Φιλιατά, Ηγουμενίτσα, Σούλι, Γλύκη, Παγκράτι, Καρυώτι, Πετούσι – Πρέβεζα: Ζηρός, Πάργα, Αμμουδιά, Βουβοπόταμος, Κυψέλη) και Ανατολικής-Μακεδονίας Θράκης (Ορεστιάδα: Σουφλί, Τυχερό, Νέα Βύσσα, Φέρες, Λαγυνά).

Σε όλα αυτά προστέθηκαν οι καταστροφές στο νομό Σερρών (Αμφίπολη, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παπάς, Ν. Ζίχνη), όπου έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν στην υπερχείλιση του Ποταμού Στρυμόνα.

Βάσει αυτών ερωτάται η Επιτροπή:

• Πώς θα επισπευσθούν οι διαδικασίες ενεργοποίησης για άμεση διάθεση των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φυσικές καταστροφές;

• Υπάρχει δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών των πόρων αυτών στην Ελλάδα που διαθέτει περιορισμένα ίδια μέσα προς διάθεση για Δημόσιες Επενδύσεις, λόγω του ειδικού Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που εφαρμόζεται, λαμβάνοντας δε υπόψιν το σύνολο των ζημιών στην ελληνική επικράτεια;

• Προβλέπονται ειδικοί πόροι για την αποκατάσταση ή την κατασκευή έργων για την προστασία των γεωργικών εκτάσεων που έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές από πλημμύρες ή άλλα φυσικά φαινόμενα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία»;

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου