Επικαιρότητα

Δεν προβλέπεται η καταβολή διδάκτρων

Off

Κανένα από τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν κινδυνεύει να επανεξεταστεί από το υπουργείο Παιδείας. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χθες ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γ. Καψάλης με αφορμή τα δημοσιεύματα για τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας να αλλάξει το πλαίσιο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα Πανεπιστήμια, με βασικό άξονα την καταβολή των διδάκτρων και αν αυτή θα γίνεται ή όχι.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πριν από δύο περίπου μήνες είχε λάβει την έγκριση από το υπουργείο Παιδείας, με τη σύμφωνη γνώμη των τμημάτων και της Συγκλήτου για το σύνολο των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων, από τα οποία όμως κανένα δεν προβλέπει την καταβολή διδάκτρων.
Ο κ. Καψάλης τόνισε πως ακόμη και αν τεθεί αυτό το ζήτημα από το υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις, θεσπίζοντας δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά του προγράμματα ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία. 
Πανεπιστημιακοί αντιμετωπίζουν αρνητικά την προοπτική για την κατάργηση των διδάκτρων αφού αυτά αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τα ΑΕΙ εν μέσω μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης. Ήδη το τελευταίο διάστημα έχει αναβληθεί η έναρξη πέντε μεταπτυχιακών προγραμμάτων που είχε προγραμματιστεί μέσα στην άνοιξη, εν αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των μεταπτυχιακών, σύμφωνα με την Καθημερινή.Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι να γίνει η αξιολόγηση όλων των μεταπτυχιακών και κατόπιν ο ορισμός κριτηρίων βάσει των οποίων ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα μπορεί να έχει δίδακτρα. Για το 2014-2015 το υπουργείο Παιδείας χρηματοδότησε συνολικά 230 μεταπτυχιακά στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Κέντρο εκμάθησης ξένων γλωσσών 
για φοιτητές και προσωπικό

Στη διάθεση των φοιτητών, αλλά και του συνόλου του προσωπικού του βρίσκεται το Εργαστήριο Εκμάθησης και Έρευνας Ξένων Γλωσσών που λειτουργεί στην κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το Κέντρο στήθηκε και λειτουργεί με μικρό κόστος, με μεγάλο όμως μεράκι και μπορεί να αξιοποιηθεί από τους φοιτητές και για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, της αγγλικής σε πρώτη φάση, αλλά και για γλωσσική εξειδίκευση έτσι ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγών.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γ. Καψάλης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το προσωπικό που εργάστηκε για να δημιουργηθεί αυτή η «ζωντανή κοιτίδα» για τις ξένες γλώσσες και τον πολιτισμό. Ακολούθησε η παρουσίαση της λειτουργίας και των δυνατοτήτων που παρέχει το κέντρο, στόχος του οποίου είναι η προώθηση της γλωσσομάθειας και η δυνατότητα εξάσκησης και εξειδίκευσης των χρηστών στην ξένη γλώσσα, με την μέθοδο της αυτοδιδασκαλίας.
Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν δύο ενότητες, για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας για καθημερινή χρήση, αλλά και για επαγγελματική χρήση.
Οι δυνατότητες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και το Κέντρο θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για τα μαθήματα ξένων γλωσσών στα τμήματα του Πανεπιστημίου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου