Επικαιρότητα

Μέχρι το 2024 οι πρώτες συνδέσεις με φυσικό αέριο στην Ήπειρο

Off

Για «σημαίες ευκαιρίας» τις οποίες σηκώνουν ορισμένοι χωρίς να αντιλαμβάνονται την ίδια την πραγματικότητα έκανε λόγο ο Αλ. Καχριμάνης, αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σχετικά με τη σύνδεση της Ηπείρου με αγωγούς φυσικού αερίου. 

Η πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΕΣΦΣ για την απένταξη του τμήματος Κομοτηνή – Ηγουμενίτσα για τον αγωγό φυσικού αερίου, δημιούργησε την εντύπωση, ότι η Ήπειρος μένει οριστικά εκτός του χάρτη του φυσικού αερίου για την επόμενη δεκαετία. Από την άλλη όμως, η ανακοίνωση – διευκρίνιση του ΔΕΣΦΑ για την κανονική και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίηση του δικτύου που θα συνδέσει τις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου και καταναλωτές νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντίστοιχα, μέχρι το 2024, σε συνδυασμό με τις απαλλοτριώσεις που ήδη γίνονται σε περιοχές από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός Poseidon, δημιουργούν μία διαφορετική εικόνα, στην οποία αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

 «Ήδη σε αυτόν τον τομέα γίνονται απαλλοτριώσεις. Αυτό το δίκτυο ουδέποτε ακυρώθηκε»,  τόνισε ο κ. Καχριμάνης, μιλώντας για τον αγωγό Poseidon, που φτάνει στη θέση «Φλωροβούνι» στην Πέρδικα Θεσπρωτίας.

Ο περιφερειάρχης τόνισε πως ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γ. Θωμάς, σε πρόσφατη επικοινωνία τους,  τον διαβεβαίωσε ότι τα 150 χλμ  για την ανάπτυξη δικτύου καταναλωτών) είναι στο πρόγραμμα της ΔΕΠΑ για το 2021-2025. «Όλες οι Περιφέρειες είχαμε προτείνει από 21 εκ. ευρώ για να γίνει επέκταση του φυσικού αερίου στην κάθε περιοχή. Και μην κοιτάτε σε εμάς που δεν υπάρχει αγωγός υψηλής πίεσης. Πάτε στη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη. Μας είπανε από τη ΔΕΠΑ ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν και ανακοίνωσαν ότι τα 150 χλμ θα είναι από δικούς τους πόρους και δανειοδότηση. Βλέπω ότι αυτές οι εταιρείες και το υπουργείο δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων», συμπλήρωσε, για να προσθέσει με νόημα πως «… εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι αυτοί ασχολούνται και λένε ότι είμαστε εκτός των πλάνων του φυσικού αερίου, όταν εμείς έχουμε και γραπτή πρόταση με 21 εκ ευρώ για τα 150 χλμ  του  δικτύου καταναλωτών. Μιλούσαμε εδώ και χρόνια για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) το οποίο θα προμηθεύονται οι τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου. Αυτό δεν κόπηκε ποτέ. Αν μελλοντικά περάσει αγωγός υψηλής πίεσης, όπως είναι ο Poseidon, τότε θα συνδεθούν και δεν θα υπάρχει το υγροποιημένο αέριο». 

 

Κεφάλα – Αμυράς με Χατζηδάκη

 

Συνάντηση εργασίας είχαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς με τον υπουργό Περιβάλλοντος  και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά και τον Γ.Γ Φυσικού Περιβάλλοντος και υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση.  Οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τους υπουργούς για το χρονοδιάγραμμα της έλευσης του φυσικού αερίου στα Ιωάννινα σύμφωνα με το οποίο έως το 2024 η ΔΕΔΑ θα κατασκευάσει το δίκτυο των 150 χλμ στην Ήπειρο, υπερδιπλάσιο του αρχικού σχεδιασμού με εξασφαλισμένη πλήρη χρηματοδότηση που ανέρχεται στα 22,8 εκ. ευρώ. 

Επιπλέον, οι βουλευτές εξέφρασαν την αγωνία των Γιαννιωτών για το ευαίσθητο οικοσύστημα της Παμβώτιδας καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν σχετικά με τις εκτάσεις περιμετρικά της λίμνης, την αξιοποίηση και την προστασία τους.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου